"Біляші гарячі!" Хто пам'ятає цей заклик - невід'ємну рису радянського пляжного відпочинку? Тоді ще можна було купувати їжу з рук, а пиріжки і біляші не перетворилися в найсумніший вид фастфуду. У вас є шанс все повернути - на окремо взятій кухні, та хоч прямо сьогодні на вечерю. Тісто на кефірі для смажених пиріжків і біляшів готується моментально, а ваші домашні будуть в захваті від будь-якої начинки.
Швидкі біляші на кефірі, рецепт
На 9-10 біляшів
Справ тут буквально на п'ять хвилин. Не встигнете озирнутися, як пишне і рум'яне диво з'явиться на вашому столі. Ах, ця тонка хрустка скоринка і соковита начинка! Мабуть, не втримаюся і візьму ще один беляш!
Для тіста:
- 250 г кефіру 2,5%
- 220 г борошна (може знадобитися трохи більше)
- 3 ст. л. рослинної олії
- 1/3 ч. л. соди
Для начинки:
- 500 г свинини
- 2 цибулини
- сіль перець
- рослинна олія для смаження
У тісто можна додати сіль, але без неї воно виходить більш еластичним і м'яким.
Приготування
- Приготувати начинку. Лук очистити, пропустити через м'ясорубку разом з м'ясом. Посолити і поперчити, за бажанням додати зелень. Перемішати, накрити плівкою і прибрати в холодильник.
- Для тіста змішати кефір з невеликою кількістю борошна, щоб вийшло рідке тісто. Потім додати соду і решту борошна, замісити м'яке тісто. Додати рослинну олію і ще раз добре вимісити. Готове тісто накрити, залишити на 15-30 хвилин.
- Робочий стіл змастити олією. Розділити тісто на шматочки по кількості біляшів. Кожен шматочок розім'яти в коржик. Викласти м'ясну начинку, рівномірно розподілити по тесту. Зібрати краї тіста в "мішечок", залишивши в середині кожного біляша невелику дірочку.
- Обсмажити біляші в киплячій рослинній олії. Шар олії повинен бути близько 1 см або більше. Вкрай бажано, щоб біляші не лежали впритул один до одного, а обсмажувалися вільно. При цьому викладати біляші слід дірочкою вниз, обсмажувати на цій стороні на швидкому вогні, потім перевертати і готувати під кришкою.
- Біляші готові, коли всередині почне кипіти м'ясний сік. Обсмажені біляші краще викласти на паперові рушники, щоб стік зайвий жир.
- Ліпити біляші потрібно безпосередньо перед обжаркой, оскільки всередині волога начинка і, якщо підготувати їх заздалегідь, тісто відволожиться.
Смажені пиріжки на бездріжджового тіста, рецепт
На 6 великих пиріжків
Немає часу возитися з дріжджовим тестом? Не встигли з ним потоваришувати? Нічого страшного, ось вам рецепт пишного і легкого тіста на кефірі. Пиріжки виходять чарівними з будь-якою начинкою!
Для тіста:
- 360 г борошна
- 250 мл кефіру
- 4 ст. л. рослинної олії
- 1 ч. л. цукру
- 1/2 ч. л. соди
- 1/2 ч. л. солі
Для начинки:
- 4 зварених круто яйця
- пучок зеленої цибулі
- рослинна олія для смаження
Приготування
- У мисці змішати сіль і цукор. Додати кефір і соду, перемішати.
- Слідом влити 3 ст. л. рослинної олії і ввести просіяне борошно. Перемішати, додати ще 1 ст. л. олії.
- Викласти тісто на присипаний борошном стіл і місити, поки воно не стане м'яким. Борошно не додавати.
- Розділити тісто на рівні частини, скачати з них кульки (приблизно по 120 г).
- Кожну кульку присипати борошном, розкачати в коло і викласти на нього начинку. Скласти навпіл і скріпити краї. Акуратно пройтися по пиріжку качалкою, щоб начинка рівномірно розподілилася, а сам пиріжок став більш плоским.
- Всі пиріжки укласти швом вниз на дошку, присипану борошном.
- Обсмажити пиріжки з двох сторін в добре розігрітій олії. Готові пиріжки перекласти на паперові рушники, щоб стік зайвий жир.
|