03.05.2024
П`ятниця,11:16
Вітаю Вас Гість

Ефект плацебо на генному рівні

Плацебо і генна структура Ключ до розгадки того, чому деякі люди реагують на лікування, не беручи при цьому препаратів з активними інгредієнтами, може переховуватися на рівні генів, йдеться в дослідженні журналу PLoS ONE.

Дія так званого "ефекту плацебо" було виявлено у 104 пацієнтів з синдромом роздратованого кишечника (СРК), які проживають на території США.

Ті пацієнти, у яких був виявлений видозмінений ген з ферментом COMT (катехол-О-метилтрансфераза), стали почувати себе набагато краще після звичайного голковколювання, носив характер плацебо.

Вчені попереджають, що для підтвердження результатів досліджень необхідно провести ще багато експериментів при інших обставинах і інших захворюваннях.

"Це вражаючий, проте, ще лише попередній результат. Він міг би вирішити одвічне питання про те, чому деякі люди реагують на плацебо, в той час як інші-ні. І якщо все складеться благополучно, то ця робота внесе неоціненний внесок в сучасну медицину. Але ми повинні бути обережними, адже було зроблено всього один крок і нам потрібні чіткі відповіді на поставлені запитання. Ми повинні розуміти, працює чи ефект плацебо тільки з СРК чи можна застосовувати і при інших захворюваннях", - повідомив Эдзард Ернст, професор нетрадиційної медицини в Університеті Ексетера.

Змінений ген

Ефект плацебо - це коли пацієнт відчуває поліпшення стану здоров'я під час проходження інертного лікування, такого, як прийняття таблеток з цукру, або, як в даному випадку, плацебо-голковколювання, коли пацієнт вважає, що одержує повноцінне лікування, але на насправді "цілющі" голки в тіло не входять.

Щоб перевірити даний вид лікування, експерти вибрали три групи добровольців. Перша група отримала звичайне лікування в клініці, друга - в умовах теплого й привітного прийому лікарів. Третя, випадково вибрана група не отримала ніякого лікування взагалі.

Після трьох тижнів дослідження, пацієнти були опитані на предмет присутності болю в животі або інших ознак СРК. Потім у кожного випробуваного взяли кров, щоб виявити зміна гена СОМТ, так як це безпосередньо впливає на надходження в мозок допаміну - хімічної речовини, що допомагає людині відчувати себе краще.

Дозування

Автор безлічі статей доктор Кетрін Хол з Ізраїльського центру медицини каже, що цей ген був обраний тому, що "завдяки СОМТ було отримано більше доказів того, що нейромедіатор допаміну активізується, коли люди реагують на плацебо".

Дослідники виявили, що люди з видозміненим COMT геном, який влаштовує кількість допаміну в передній частині мозку, не відчували поліпшення без лікування, однак поліпшення при плацебо-голковколювання було в наявності.

Тед Каптчак, директор програми вивчення ефекту плацебо з Ізраїльського центру медицини, сказав: "Ми хотіли диференціювати різні дози плацебо. Отримавши позитивний результат лікування у людей зі специфічним генетичним фоном, ми виявили, що ще більший ефект спостерігається у пацієнтів, яким зверталося особливу увагу при експерименті. І ми дійсно можемо бачити, як на людину благотворно впливають добрі стосунки з лікарем".

Фабріціо Бенедетті, професор нейрофізіології при Туринському медичному університеті в Італії, зазначив, що допамін може бути не єдиним хімічним елементом, пов'язаним з ефектом плацебо. "Попередні дослідження за генетичним походженням плацебо показали, що при тривожному неврозі активізується серотонін, а не допамін, як показав недавній експеримент", - заявив професор.

"Хоча це і дуже цікава робота, всі ми прекрасно розуміємо, що не існує єдиного механізму або закону, яким би підпорядковувався ефект плацебо. Все залежить від медичних умов і своєчасної допомоги терапевта".

Всього коментарів: 0
avatar