29.04.2024
Понеділок,07:16
Вітаю Вас Гість

Корисні властивості цикорію. Що вам про них відомо?

На запитання: «Що таке цикорій?» Більшість скажуть, що це напій, схожий на каву. І будуть праві. Однак лише деякі уявляють собі, як виглядає рослина, коріння якого використовуються для приготування такого напою, адже схожі на волошки квіти дикого цикорію чарівного блакитного кольору бачили багато. У середній смузі він росте практично скрізь.

Напій з коріння цикорію вперше стали готувати в Німеччині на межі XVIII-XIX століть, і вже тоді він користувався великою популярністю, хоча був далеко не дешевий і доступний лише заможним людям. У наші дні цикорій не менше любимо, і для багатьох він замінив каву. Однак корисні властивості цикорію цим не обмежуються.

Ще з давніх часів цикорій вважався цілющим рослиною, більш того, його навіть наділяли чарівними властивостями, наші предки були впевнені, що він захищає мандрівників від небезпек, що підстерігають їх у дорозі.

Корисні властивості цікорія

В цикорії так багато корисних речовин, що він знаходить застосування не тільки в народній, але і в офіційній медицині.

Склад кореня цикорію:

  •  Полісахарид інулін;
  •  Глікозид інтібін;
  •  Фруктоза;
  •  Каротин, або провітамін А;
  •  Вітаміни (С, групи В);
  •  Мікроелементи (калій, кальцій, натрій, магній, залізо та інші).

На додаток до цього переліку в корені цикорію містяться кілька видів органічних кислот, смолянистих і дубильних речовин, пектин, білки.

Використання корисних властивостей цикорію в медицині

З багатого переліку корисних речовин, що містяться в цикории, найбільш цінний інулін - полісахарид, який сприяє зниженню рівня цукру в крові і чудово зарекомендував себе в лікуванні цукрового діабету, для нормалізації обмінних процесів і роботи шлунково-кишкового тракту. З коренів цикорію інулін видобувається способом холодного віджиму. Для цього використовуються не дикі, а культурні сорти цикорію.

Інулін

Крім нормалізації цукру крові, інулін при тривалому застосуванні стимулює підвищення щільності кісткової тканини, оскільки сприяє кращому засвоєнню кальцію, благотворно впливає на печінку, і навіть може виводити з організму важкі метали і радіонукліди.

Корисний інулін також при інфекційних ураженнях шлунково-кишкового тракту.

Завдяки своїм судинорозширювальну властивостями цікавий медикам і міститься в цикорії глікозид інтібін. Він також має здатність стабілізувати тахікардію і заспокоювати нервову систему.

Ще більш широке використання корисні властивості цикорію знайшли в народній медицині

Відвар і настоянка цикорію успішно застосовується для поліпшення функціональної діяльності шлунка і підшлункової залози, а також для відновлення мікрофлори кишечника.

Не менш ефективний цикорій при лікуванні хвороб печінки, оскільки стимулює проходячи в цьому органі обмінні процеси. Давно відомі жовчогінний і сечогінний ефект цикорію.

Відвар з коріння цикорію має протизапальний ефект і застосовується для загоєння ран, він здатний надавати антимікробну і жарознижуючу дію.

При наявності чиряків і шкірних запалень (дерматозів) рекомендуються компреси з цикорію.

Застосування цикорію для нормалізації рівня цукру в крові показано при діабеті (особливо 2 типу). Одночасно у таких хворих відбувається поліпшення обміну речовин, і знижується вага.

У народній медицині використовують не тільки коріння, а й листя, стебла, квітки цикорію, з яких готують настої, відвари і навіть вичавлюють сік з молодого листя і стебел рослини, зрізаних під час утворення бутонів. Приготовлені з надземних частин рослини препарати знаходять не менше застосування, ніж отримані з коріння цикорію.

Салатний цікорій

Полезние властивості цикорію не вичерпуються застосуванням його в якості напою і лікувальних форм. У Європі, а в останні роки і у нас популярні салатні сорти цикорію. Причому, його використовують не тільки для приготування салатів. Цикорій деяких сортів вживають в тушкованому, смаженому вигляді, додають у супи та інші страви.

 

Всього коментарів: 0
avatar