02.05.2024
Четвер,18:44
Вітаю Вас Гість

Як вибрати телевізор правильно

Як вибрати телевізорЯк стверджував відомий герой дитячого мультфільму листоноша Пєчкін, телевізор - головна прикраса будь-якого будинку. Однак сьогодні, коли від кількості можливих моделей, комплектацій і додаткових функцій рябить в очах, вибрати таке «прикраса» часто буває не так вже просто. У насправді, важливо підібрати телевізор таким чином, щоб він поєднував у собі всі необхідні функції, радував чітким, якісним зображенням і звуком, а також відповідних розмірів, щоб не зіпсувати зір. Відрізняються телевізори і технологіями відтворення зображення.

Який телевізор вибрати

На сьогоднішній день існує декілька технологій виробництва телевізорів:

  • на основі ЕПТ (електро-променевої трубки) - старенькі кінескопні моделі;
  • LED-телевізори;
  • рідкокристалічні (РК);
  • плазмові.

Кожна з перерахованих технологій має свої плюси і мінуси, проте найбільш популярні і затребувані ЖК телевізори.

Рідкокристалічний телевізор: за і проти

При виборі телевізора слід знати, що ЖК і LCD - це одне і те ж: LCD - це абревіатура англійського словосполучення Liquid Crystal display, яке в перекладі означає «рідкокристалічний екран».

Такий екран складається з безлічі точок, званих пікселями, причому кожен піксель ділиться ще на «субпиксели» трьох базових кольорів: зеленого, синього і червоного. Субпиксели під впливом електромагнітного поля змінюють своє положення в просторі, відкриваючи шлях світла з ламп, розташованих за ними. В залежності від активності цих елементів зображення на екрані виходить прозорим або непрозорим, а поєднання рендерінгу надає йому різні колірні відтінки.

Таким чином, якість зображення в ЖК телевізорі багато в чому залежить від потужності підсвічування, адже якщо вона буде недостатньою, зображення буде виходити тьмяним і змазаним. Саме тому представники РК технології з високою потужністю підсвічування коштують недешево, проте і чіткість зображення забезпечують досить високу.

Більш дешеві моделі можуть страждати низькою яскравістю і контрастністю зображення з огляду на те, що елементи («субпиксели») неідеально прозорі, і надають проходить крізь них світла певний відтінок. А тому ні один колір в такому телевізорі не буде ідеальним. Втрати чіткості можуть спостерігатися ще й з причини невеликого кута огляду.

Чому ж тоді ЖК телевізори так популярні серед покупців? Головною перевагою цієї технології сьогодні є її масовість і широкий модельний ряд. Розробники постаралися мінімізувати описані вище недоліки LCD технологій, а завдяки величезній кількості випущеної продукції щорічно вдалося значно знизити їх ціну. До того ж різноманітність модельного ряду дозволяє покупцеві вибрати прийнятне поєднання якості зображення і ціни.

Серед плюсів LCD телевізорів можна назвати також те, що завдяки плоскому екрану вдалося істотно зменшити вагу і об'єм приладу, а тому при необхідності його можна вішати на стіну. До того ж розробники постаралися створити максимально універсальну модель, що дозволяє використовувати РК телевізор практично для будь-яких умов перегляду без істотної втрати якості.

Який вибрати телевізор

LED-телевізори

Незважаючи на істотні плюси РК моделей, на думку фахівців, майбутнє виробництва телевізорів за технологією LED. Розшифровуючи англійську абревіатуру «LED», отримуємо «світловипромінюючий діод» (Light Emitting Diode). Даний варіант телевізора трохи відрізняється від РК: замість флуоресцентних ламп підсвічування в ньому застосовуються світлодіодні. Однак на практиці це дає LED технології ряд переваг в порівнянні з LCD.

LЕD-телевізори здатні відобразити більший спектр кольорів, тому зображення на них виходить набагато більш яскравим і контрастним. Вони тонше РК моделей, що володіють зниженим енергоспоживанням і зберігають універсальність LCD моделей, оскільки розроблені на їх основі. Єдиний мінус LЕD-телевізорів - поки досить висока ціна, значно вище, ніж у РК моделей.

Плазмові телевізори

Плазма на сьогоднішній день залишається лідером за якістю зображення серед телевізорів: вона забезпечує високу чіткість і контрастність зображення, а особливості технології дозволяють робити його в кілька разів більш яскравим. Матриця такого телевізора складається з безлічі елементів: герметичних скляних колб, наповнених газом (неоном або ксеноном). Складність даної технології пояснює ціну плазмових телевізорів, а також той факт, що лише нещодавно стали з'являтися моделі з невеликою діагоналлю. Саме тому плазма зазвичай стає вибором тих, хто хоче отримати задоволення від зображення високої якості на великому екрані.

Серед недоліків плазми слід згадати її недовговічність: плазмовий екран виходить з ладу швидше інших, окремі її ділянки можуть «вигоряти», втрачаючи якість зображення і колірну яскравість. У плазми досить високе енергоспоживання, плазмові панелі зазвичай важчий і крупніше своїх РК і LЕD побратимів.

Яку вибрати діагональ телевізора

Як правильно вибрати діагональ телевізора

Розмір при виборі телевізора, безумовно, має значення, адже від відповідності розміру зображення і відстані, на якому вона розглядатиметься, залежить не тільки якість картинки, але і комфорт глядача. Перегляд відео на великому екрані на маленькій відстані загрожує постійною напругою очей, а в перспективі і погіршенням зору. Чи варто нагадувати, що якість зображення також погіршується: можуть кидатися в очі окремі точки зображення, а сама картинка на екрані буде сприйматися не повністю.

Так який же все-таки повинна бути діагональ телевізора? Не слід йти на поводу у реклами і вибирати максимальний розмір. Для початку виміряйте відстань, на якому будуть дивитися телевізор (наприклад, від дивана до стіни, на яку планується повісити панель). Ця відстань повинна не менш ніж у три рази перевищувати діагональ екрану. Розмір діагоналі зазвичай вказується в дюймах, тому необхідно мати на увазі, що в одному дюймі 2,54 сантиметра.

Як вибрати телевізор для дому

При виборі телевізора для домашнього перегляду необхідно врахувати деякі особливості.

По-перше, важливо, де і для чого ви збираєтеся його використовувати. Так, наприклад, для перегляду телевізора у великому приміщенні (наприклад, вітальні) всією сім'єю можна вибрати плазму з досить великою діагоналлю: такий вибір дозволить кожному з глядачів отримати задоволення від перегляду відео високої якості.

Інша справа - телевізор для кухні. Тут він часто працює фоном, до того ж відстань до екрану значно скорочується. А це означає, що кухонним телевізором може стати РК з невеликою діагоналлю. Якщо ж телевізор планується встановити в дитячу, необхідно наявність можливості підключення ігрових приставок.

При виборі телевізора врахуйте той факт, що метою будь-якого продавця є продаж товару, тому не слід повністю покладатися на думку продавця-консультанта. Оцінити по достоїнству вподобану модель допоможе знайоме відео, переглянуте неодноразово у гарному якості, яку можна захопити з собою, відправляючись в магазин за покупкою.

Але і це ще не все, справа в тому, що в торговому залі телевізори налаштовують на максимальну контрастність і перенесення кольорів, що не дозволяє тверезо і неупереджено оцінити модельний ряд. Для визначення можливостей вподобаної моделі необхідно спочатку оцінити якість зображення на максимумі і мінімумі, а потім встановити яскравість і контрастність в режимі користувача на комфортний рівень.

Включивши знайоме відео, ви також отримаєте можливість оцінити на практиці якість звуку. В ідеалі перевірити його можна, підключивши музичний диск із записом шуму хвиль або співу птахів: якщо подібні записи звучать виразно, можна розраховувати на те, що і звукові спецефекти при перегляді фільму не залишать глядача байдужим.

Вибирайте телевізор правильно, щоб він не тільки радував вас надійною роботою і високою якістю зображення і звуку протягом багатьох років, але був комфортним і безпечним для вашого здоров'я і здоров'я вашої сім'ї.

Всього коментарів: 1
avatar
0
1 irabara • 17:40, 20.07.2015
Ребята, хочу заказать настройку телевизора. Подскажите, пожалуйста, где это можно сделать?
Вот тут я находил, что они занимаются таким http://masterdela.net/
Может ещё что посоветуете?
avatar