05.05.2024
Неділя,19:09
Вітаю Вас Гість

Весільні прикмети і традиції: невігластво чи поезія життя?

Огляд популярних весільних прикмет і традиційУ кожного народу, незважаючи на модні тенденції сучасності, була, є і буде незламна внутрішня потреба в дотриманні старовинних традицій і звичаїв. І найкраще це проявляється в плануванні і проведенні такого унікального події, як весілля. За свою багатовікову історію вона накопичила велику кількість традицій, обрядів і прикмет. Багато з них, хоч і не в повному обсязі, але з успіхом вплелися в наш сьогоднішній день. І роль їх не так вже мала: не тільки зробити весілля запам'ятовується, але і наповнити глибинним змістом найважливіша подія в житті нової сім'ї.

Надто вже нудно поділяти думку тих буркотунів, які відносяться до цього явища, як до темного пережитку минулого. Спробуйте сприймати це інакше, наприклад, як поезію життя, яка дарує чудеса неждані. Тільки домовленість: про погані прикмети - ні слова.

Викрадення нареченої і інші старовинні традиції

Такого весільного звичаю, як викрадення нареченої, багато років. Раніше слов'яни під час пісень та ігор обирали собі наречену і забирали просто додому. З появою кріпацтва перша шлюбна ніч повинна була належати панові. Опір женихів призвело до того, що панські слуги умикали наречену в самий розпал весілля і віддавали тільки після сплати викупу.

А для чого крадуть туфельку? У Давній Русі існував звичай. Наречена дозволяла своїм незаміжнім подругам приміряти весільну туфельку. Та, якою туфелька була в самий раз, відмовлялася віддавати її, поки наречений не заплатить викуп. Таким ось чином майбутнього чоловіка перевіряли на спроможність, щедрість і самовладання.

Поїздка до церкви також не обійшлася без традиційного обряду. Перед поїздкою молодим розчісували волосся, занурюючи гребінь вино і мед. Їдучи, будинок потрібно було закрити, ключ викинути, а замок залишити на добру пам'ять і щастя. До і після реєстрації наречену і нареченого слід обсипати зерном (щоб дітей було багато), цукерками (щоб жити було не гірко), монетами (для фінансового благополуччя в родині). І не забудьте повернутися додому іншим шляхом, щоб заплутати нечисту силу.

Не обійтися і без рушника. У давнину рушник був неодмінним атрибутом приданого нареченої. Він є символом довгою щасливої дороги двох люблячих людей. Протягом усієї реєстрації не рекомендується сходити з рушника, т. к. не можна звертати з сімейної дороги. А поставити підпис у журналі реєстрації допоможуть свідки, які подадуть журнал молодятам.

Коровай з сіллю - неодмінний атрибут будь-якого весілля. Такий коровай печеться хрещеними молодих, без допуску вдів, розлучених і тих нещасних, які не можуть мати дітей. Коровай прикрашають листям калини (щоб дітки нарождались), пшеничними колосками (щоб у будинку було вдосталь), кільцями, з'єднаними один з одним (для збереження вірності). Перед весільним столом молоді в останній раз «солять» один одному, пригощаючи солоним хлібом.

Яким весільним традиціям довіряють у Росії

Весільні прикмети і традиції, пов'язані з водою

Заміжжя - своєрідна смерть при переході з свого роду в рід чоловіка. Вода ж завжди асоціювалася з життям. У давнину люди вірили, що перші весняні дощі - це «мертва вода», яка лікує рани померлої (на зимовий період) землі, а наступні - «жива вода», возрождающая землю до життя, цвітіння. Напевно, тому дощ на весіллі - це щаслива прикмета.

Непряме відношення до води, дощу має і хутряна шуба, яку стелять молодятам, оскільки вона має схожість з дощовими хмарами.

Прогулянка молодят вздовж водойми дозволяє їм зарядитися від стихій води і землі силою, родючістю і здоров'ям.

Спиртні напої, як і «жива вода», - символ побажання молодим плодовидости, здоровою і щасливого життя.

Обручку і весільний наряд

Весільну обручку як символ має давню передісторію. Справа в тому, що предмети круглої форми асоціювалися з жіночим дітородним органом. Фактично надягання кільця на палець недвозначно натякає на статевий акт. Коли з'явилося християнство, обручкам стали надавати інше значення. Золоте кільце чоловіка символізувало сонце, а срібне кільце дружини місяць. Відображення сонячних променів місяцем символізує належне ставлення дружини до чоловіка.

  • заморозьте за кілька днів до весілля два кільця в пакетику з водою - і ви будете скріплені любов'ю на все життя;
  • якщо вам випало на весільній церемонії впустити кільце - не впадайте у відчай. Протягніть крізь нього ниточку - і вона збере на себе весь негатив. Тільки пам'ятайте: після весілля ниточку треба спалити.

А ось заборона на показ весільного вбрання нареченої, популярний у наш час, виявляється, вже не є актуальним. Раніше плаття не показували тільки тому, що з-за великої цінності воно могло бути вкрадено.

  • не забудьте до свого розкішного поряд додати щось блакитне, нове, старе (подарунок-талісман від люблячої матері) і взяте в борг;
  • на ніжки рекомендують надягати туфлі, закриті спереду і ззаду, щоб не упустити з дому щастя. А якщо до того ж знайдете туфлі без застібок, то і з народженням дитини проблем не буде. Щоб закріпити ефект, надайте туфель легку поношенность, походивши в них пару днів перед весіллям;
  • нареченому, щоб не будити лихо, не слід експериментувати, а краще одягатися в традиційні кольори костюма - чорний, коричневий, сірий.

Чому слов'яни воліли бачити на весіллі наречену саме в білому платті? Та просто так заманулося Катерині II. До цього нареченої одягалися в сукню червоного кольору.

Найбільш поширені весільні звичаї, традиції і прикмети

Весільні прикмети і традиції, пов'язані з гулянням

Перш ніж сісти за святковий стіл, старійшина з будь-якої сім'ї повинен обвести навколо молодих весільного столу три ритуальних рази, щоб з цих пір вони були пов'язані між собою навіки.

щоб уникнути сварок і скандалів молоді, сідаючи за святковий стіл, повинні перехрестити під ним ноги, щоб навіть кішці не вдалося прослизнути. І краще влаштуватися удвох на лаві.

Якщо хочеться якнайшвидше поповнити лави молодят, то на цей випадок є у весільній обрядовості чарівна традиція - під час застілля потягнути на себе скатертину зі столу. Головне, не перестаратися, щоб міліцію не викликали.

За весільним столом прийнято кричати «Гірко!», у давнину це мало дещо інший сенс, ніж зараз. У дворі будинку нареченої споруджувалася снігова гірка, залита водою. На самому верху стояла наречена. Нареченому під крики «Гірка!» потрібно прорватися крізь заслін подруг до коханої і поцілувати її. Як тільки це відбувалося, всі починали цілуватися і весело скочуватися з гірки.

Від дати весілля до першої шлюбної ночі

Який же день вибрати для весілля? Наші мудрі предки симпатизували наступним дням місяця: 3, 5, 7, 9. Плануйте весілля в ці дні після полудня - і буде вам щастя.

Парочка голубів - гарний весільний обряд. Випускаючи голубів, молодята немов розлучаються зі своєю колишньою холостяцьким життям. При цьому потрібно тихенько повідомити птаху своє бажання, несамовито вірячи, що голуб донесе його до Творця. Крім того, якщо лідирує голуб нареченого, то первістком буде хлопчик, в іншому випадку - дівчинка, а якщо голуби летять разом - чекати двійню.

Шлях до шлюбного ложа обставлений не менш привабливо. Як ви думаєте, чому новоспечений чоловік переносить улюблену через поріг дому, взявши на руки? Все просто: так жінка схожа не на чужу людину, а на новонароджену дитину, і домовик не посміє її образити.

Шлюбне ложе підготовляли матір'ю нареченого, яка багаторазово вдаряла по ньому батогом, щоб прогнати нечисту силу. Але навіть після цього молоді, не бажаючи ризикувати, відправлялися спати в інше місце, наприклад, на сінник або у хлів. Подружній акт повинен бути здійснений в безпечній обстановці, інакше не бувати щастя і задоволення в будинку.

У прикмети, звичайно, вірити можна, але ставтеся до них без фанатизму, з легкою приємною посмішкою. Створюйте свої традиції, які, можливо, стануть для інших відправною точкою у створенні сімейного вогнища. Любіть один одного просто так, ніжно і трепетно!

Всього коментарів: 0
avatar