03.05.2024
П`ятниця,01:20
Вітаю Вас Гість

Новий погляд на деякі види розумової відсталості

Нове пояснення причин розумової відсталості Вчені-дослідники інституту Скріппса (TSRI) визначили нові аспекти, які відіграють найважливішу роль в обробці інформації в мозку. Робота також дає уявлення про те, як дисбаланс мозкових провідних шляхів може сприяти розвитку когнітивних порушень у людини.

У дослідженні, опублікованому в журналі Cell, основний ухил робився на білок HDAC4, який бере участь у генної регуляції зв'язків між нейронами.

«Ми виявили, що HDAC4 пригнічує певні гени, і їх функції передаються іншим активним генам, що утворює якийсь замкнутий цикл», - пояснив глава дослідження доцент TSRI Антон Максимов.

Пошук відсутніх частин

Нейрони можуть обмінюватися інформацією тільки завдяки синапсах, які неймовірно складні за структурою і складаються з сотень генів. Максимов займається вирішенням таких питань, як визначення способу формування і регулювання синапсів. Наприклад, більшість генів неактивні мозку ембріона, тому що синапси не обробляють прямі сенсорні сигнали із зовнішнього світу. Асистент Максимова Річард Санд і безпосередньо сам автор визначили, що у придушенні генів бере участь білок HDAC4.

Зв'язок з рідкісними хворобами

Під час експерименту, проведеного на мишах, перед командою постала проблема: HDAC4 захищає нейрони від запрограмованої загибелі (апоптозу), так що повна блокування цього гена може призвести до нейродегенерации. Щоб вирішити цю проблему, ученим довелося виростити мишей з модифікованим білком HDAC4.

В подальшому дослідників чекав ще один сюрприз: порушення функції HDAC4 було причиною багатьох психічних захворювань у людини.

Велика частина роботи в цьому напрямку була проведена в дослідницькому центрі Dorris Neuroscience Center при інституті TSRI. «Саме тут ми змогли реалізувати всі задумані плани», - сказав Максимов. "Було б неймовірно важко досягти якихось успіхів без постійної підтримки команди нейробіологів і просто хороших фахівців на чолі з чудовим ученим Оленою Доррис».

Всього коментарів: 0
avatar