19.05.2024
Неділя,08:39
Вітаю Вас Гість

Як визначити, що у тебе овуляція

Овуляція (від латинського ovum - 'яйце') - фізіологічний процес, під час якого в черевну порожнину з фолікула яєчника виходить готова до запліднення яйцеклітина. Цей процес йде у жінок з моменту статевого дозрівання і до початку клімаксу, перериваючись тільки під час вагітності. Овуляція і зачаття - два нерозривних поняття. У дні овуляції жіночий організм готовий до запліднення.

Овуляція: день циклу, коли яйцеклітина готова до запліднення

Процес відбувається з періодичністю в 21-35 днів залежно від довжини менструального циклу, приблизно в його середині. Як правило, через 12-16 (у середньому - через 14) днів після овуляції настає менструація.

Овуляція: симптоми, які вказують на готовність до зачаття

В середині менструального циклу відбувається овуляція, симптоми якої можуть бути і слабо, і яскраво виражені в залежності від індивідуальних особливостей організму:

    1) хворобливі відчуття внизу живота;

    2) посилюється статевий потяг;

    3) в шийці матки виділяється більше слизу;

    4) може змінитися колір виділень.

1. Болі при овуляції

Не всі жінки відчувають біль при овуляції або після неї. Згідно зі статистикою, болі спостерігаються всього в однієї з п'яти жінок. Відчути біль при овуляції можна через невелику кровотеч: фолікул лопається, і, крім яйцеклітини, з нього виходить фолікулярна рідина, а також невеликі згустки крові.

    Несильні болі при овуляції - нормальне явище.

Болить при овуляції низ живота - там, де знаходяться яєчники. Біль може бути ріжучої, колючої або схваткообразною. Тривалість - близько години, але у деяких жінок - день чи два. Якщо болі при овуляції сильні, повідомте про це свого гінеколога.

Яєчники працюють поперемінно: в один місяць фолікул визріває в правом, в інший місяць - у лівому яєчнику. З цієї причини біль при овуляції відчувається зазвичай або праворуч, або ліворуч.

Гінекологи пояснюють біль при овуляції тим, що Граафова бульбашка розтягує стінки яєчника. Також біль під час овуляції пов'язують з тим, що з лопнувшої фолікули витікає рідина. Вона стимулює скорочення матки та маткових труб, що і викликає біль при овуляції.

    Болі після овуляції - не настільки поширене явище.

Якщо ознаки овуляції турбують вас, зверніться до фахівця. Болі після овуляції, наприклад за тиждень до місячних, можуть бути ознакою запалення яєчників або інших проблем з репродуктивною системою. Болі при овуляції, до або після неї не обов'язково пов'язані з виходом яйцеклітини: більшість гінекологічних захворювань супроводжується болями різного характеру та інтенсивності.

2. Посилений статевий потяг

Болі при овуляції незначно позначаються на сексуальності: статевий потяг у багатьох навіть посилюється. Природа сама підказує: почалася овуляція і зачаття зараз найбільш ймовірно.

3. Виділення при овуляції

Якщо вас цікавить, як визначити овуляцію, просто поспостерігайте за своїм організмом:

  •     виділення можуть початися за декілька годин перед овуляцією і тривати до двох днів;
  •     виділення при овуляції стають рідшими в порівнянні з виділеннями до і безпосередньо після місячних.

Рідкі виділення - це одна з ознак, за якими ви можете визначити, що у вас почалася овуляція, і вагітність найбільш вірогідна. При цьому вони схожі на яєчний білок і повинні «розтягуватися» між пальцями.

4. Змінився колір виділень

Колір виділень може бути червонуватим і виглядати як невелика кровотеча або рожевим. Зверніть увагу: крові не повинно бути багато. Маткові кровотечі можуть бути небезпечні для життя, наприклад у випадку, якщо у міоми матки перекручується ніжка.

Вищеперелічені симптоми дозволяють визначити приблизні дні овуляції. Якщо виділення стали рідшими, це не обов'язково означає, що пройшла овуляція.

Цикл овуляції

    З 1-го дня менструації починається фолікулярна, або менструальна, фаза. У цей період в яєчниках починає рости кількість фолікулів.
    З 7-го дня і до середини циклу триває овуляторная фаза. У цей час виділяється головний фолікул - Грааф бульбашка. У ньому дозріває яйцеклітина.
    14-й день 28-денного циклу - овуляція. У цей день Грааф бульбашка лопається: з нєї виходить зріла яйцеклітина, яка, можливо, і стане початком нового життя. Саме в цей момент жінка може відчути біль при овуляції. У дні після овуляції яйцеклітина переміщається в матку по фаллопієвій трубі. Згідно з різними джерелами, яйцеклітина живе 24-48 годин, однак багато дівчат на питання, скільки триває овуляція, відповідають, що завагітніли в термін до 5 днів після того, як отримали позитивні результати тесту на ЛГ.
    З 15-придатні настає фаза жовтого тіла - це період після овуляції і до початку наступних місячних. Стінки фолікула, що лопнув збираються, як пелюстки квітки ввечері, накопичують жири та Лютеїновий пігмент, який надає їм жовтий колір. Видозмінений Грааф бульбашка тепер називається жовтим тілом - звідси і назва періоду.

Цикл змінюється:

    протягом одного року
    після пологів;
    протягом трьох місяців після аборту;
    після 40 років, коли організм готується до менопаузи.

Відсутність овуляції, або ановуляція

Овуляція і вагітність тісно пов'язані, тому відсутність першої призводить до неможливості завести дитину. Однак навіть у здорової жінки яйцеклітина дозріває не в кожному циклі. Два-три цикли в рік з ановуляцією - це нормально. З віком кількість таких періодів збільшується.

Але якщо в році чотири і більше ановуляции - зверніться до лікаря. Як і у випадках, коли у жінки сильно болить при овуляції низ живота, це може бути симптомом ендокринних або гінекологічних захворювань.

Відсутність овуляції спостерігається при:

  •     вагітності;
  •     клімаксі;
  •     порушення гормонального фону;
  •     прийомі деяких ліків.

При бажанні завести дитину проводиться стимуляція овуляції гормональними препаратами. Але не займайтеся самолікуванням. Стимуляція повинна проходити під контролем досвідченого лікаря: він огляне, проведе необхідні аналізи і призначить відповідні вам ліки.

Типи овуляций:

    своєчасна;
    передчасна овуляція;
    пізня.

Причини передчасної овуляції

Передчасна - це вихід яйцеклітини не в середині менструального циклу, а раніше. Вона може відбуватися з різних причин:

  •     інтенсивний статевий акт;
  •     фізичні навантаження (підняття важких речей, тренування в спортзалі);
  •     стрес;
  •     дієта;
  •     хвороби;
  •     гормональний дисбаланс.

Якщо у вас нестабільний цикл, складно говорити про передчасну овуляції, так як гормональна система працює не в нормальному режимі.

Зверніть увагу: причиною передчасної овуляції може стати навіть стрес. Через нервового напруження, спроб схуднути, захворювання, на які ми не завжди навіть звертаємо увагу, передчасні овуляції можуть проходити досить часто.

Причини пізньої овуляції

Іноді через гормональні збої може спостерігатися пізня овуляція. Якщо ж в середині циклу живіт не болить і є підозри, що у вас пізня овуляція, пройдіть фолікулометрію - відстеження овуляції за допомогою УЗД.

Відповіді на популярні питання про овуляцію

Скільки днів овуляція триває?

Вийшовши з фолікула, яйцеклітина, за різними джерелами, «живе» 24-48 годин - це і є період овуляції. Залежно від того, скільки днів овуляція триває - один або два, - змінюються ваші шанси завагітніти.

Овуляція: на який день планувати зачаття?

Якщо ви плануєте вагітність, необхідно враховувати, скільки триває овуляція і скільки живе сперматозоїд. Після овуляції яйцеклітина живе всього одну добу, а сперматозоїди - 2-3 дні. Виходячи з цього, щоб завагітніти, статевий акт повинен відбутися не раніше ніж за 2-3 дні до і не пізніше 24 годин після овуляції.

Як не завагітніти, знаючи, коли проходить овуляція (день циклу)?

Через пізню і передчасну овуляції, через те, що у деяких чоловіків сперматозоїди живуть довше 7 днів, а також цілого спектру інших причин календарний метод такий же «надійний» спосіб контрацепції, як і перерваний статевий акт (індекс Перля у календарного методу - 14-38,5, а у перерваного статевого акту - 12-38). Навіть якщо у вас болить при овуляції низ живота і ви точно знаєте, коли вона проходить, це не захистить вас від небажаної вагітності.

Чи можна завагітніти при пізній або передчасної овуляції?

Так звичайно.

Як працює тест на овуляцію?

В середині менструального циклу зростає рівень лютеїнізуючого гормону. Тест на овуляцію розроблений, щоб визначити його кількість в сечі.

Скористатися тестом простіше, ніж кожен день вимірювати базальну температуру і малювати графік овуляції. При клінічних випробуваннях тест дає дуже високий рівень точності - 99%. Якщо слідувати інструкції, то можна точно визначити найбільш сприятливий період для зачаття. Хоча при прийомі деяких лікарських препаратів можливі неправильні результати.

Найчастіше тест містить 5 смужок в герметичних упаковках. Крім них, додатково вам може знадобитися годинник.

Як тільки ви помітили ознаки овуляції, наприклад болі при овуляції, проведіть тест, щоб упевнитися, що вона пройшла. Як користуватися тестом на овуляцію, зазвичай зазначено на упаковці. Тест на овуляцію зазвичай використовується так само, як і тест на вагітність: зберіть сечу в чисту суху посуд і помістіть туди на 5-10 секунд тест-смужку до вказаної відмітки. Через 10 хвилин ви дізнаєтеся результат.

Скільки коштує тест на овуляцію?

Тест на овуляцію, ціна якого варіюється у різних виробників, коштує зазвичай дорожче тесту на вагітність. Якщо ви хочете завагітніти, купіть тест на овуляцію: ціна його невелика в порівнянні з тим, що ви наближаєте свою мрію. Набір з п'яти смужок Frautest коштує близько 100 гривнів, Eviplan - приблизно стільки ж, OVUPLAN - дешевше, до 70 гривень.

Якщо ви підозрюєте відсутність овуляції або з іншої причини хочете робити тести в кожному циклі, можна придбати багаторазовий цифровий тест - він коштує близько 400 гривень. Це особливо зручно при передчасної овуляції або занадто пізньої.

Як за допомогою графіка базальної температури визначити, коли відбувається вихід яйцеклітини?

На який день відбувається овуляція? Це питання цікавить багатьох жінок: і тих, які поки не готові до поповнення сім'ї та охороняються від небажаної вагітності, і тих, хто мріє і хоче стати мамою.

Базальна температура при овуляції підвищується на 0,3-0,6 ° С, а приблизно за добу до неї - трохи опускається. Щодня вимірюючи температуру і будуючи графік, жінка може знати про настання овуляції за день до її початку. Визначення овуляції за базальної температури - це простий метод, але стовідсоткову точність не дає.

Базальна температура при овуляції трохи підвищується. Її необхідно вимірювати вранці в один і той же час, в положенні лежачи, не встаючи з ліжка. Використовувати потрібно один і той же термометр. Щоб виміряти температуру, необхідно ввести в задній прохід медичний термометр на 5 хвилин. Ці виміри ви вносите в графік овуляції, на якому відзначені дні менструального циклу і температура.

З початку місячних і до середини циклу - температура нижче 37 ° С. Коли яйцеклітина дозріває, температура підвищується всього на кілька десятих градуса, але на графіку буде видно помітний стрибок. Це і є період овуляції: сприятливий час для зачаття, якщо ви хочете завести дитину, і саме «небезпечне» - якщо поки не плануєте поповнення в родині.

Як працює календарний метод визначення овуляції?

Щоб дізнатися, коли відбувається овуляція (на який день циклу), порахуйте, скільки проходить днів від початку однієї менструації до початку іншої. Час овуляції припадає на середину циклу плюс-мінус два дні. Тобто, якщо з першого дня місячних до настання наступної менструації проходить 28 днів, то овуляція відбувається на день 14-15-й. Якщо ваш цикл довжиною 35 днів, то вона відбувається на день 17-18-й після початку місячних. У ці дні деякі жінки відчувають болі при овуляції і інші ознаки, описані вище.

Чи є способи ТОЧНО визначити, на який день відбувається овуляція?

Як визначити овуляцію з 100% вірогідністю?

Є два способи.

  1.  УЗД: під час процедури визначають розмір і етап розвитку фолікула, а також прораховують, коли він лопне і з нього вийде яйцеклітина, або настане овуляція.
  2.  Аналіз крові на лютеїнізуючий гормон: це гормон, який виділяє передня частка гіпофіза. Його рівень в організмі значно збільшується перед овуляцією. На цьому ж принципі заснована робота аптечних тестів на овуляцію.

Чи можна завагітніти у дні після овуляції?

Після овуляції найбільша можливість завагітніти зберігається протягом 24 годин (за деякими даними - 36-48 годин). Якщо зачаття не відбулося, яйцеклітина гине.

 

Всього коментарів: 0
avatar