29.04.2024
Понеділок,09:20
Вітаю Вас Гість

Як можна позбутися веснянок на обличчі?

У дитинстві забавні веснянки на обличчі викликають посмішку розчулення, але з віком розсип дрібних цяток на шкірі стає справжньою проблемою, викликаючи у їхніх власниць, часом, лише невдоволення собою і питання - як позбутися веснянок? «Поцілунки сонця» - виключно естетична проблема, ніякої загрози здоров'ю вони не представляють. Але якщо дуже хочеться позбутися веснянок, то сучасна косметологія знає багато способів як це зробити.

Веснянки на обличчі, на думку багатьох авторитетних людей зі світу моди, арт-індустрії та косметології, аж ніяк не є якимось видимим дефектом шкіри. Навпаки - часто веснянки сприймаються як особливий наліт "дитячості" і миловидності. Вони підкреслюють вашу індивідуальність і чарівність. То може варто викинути з голови всі думки про те, як позбутися веснянок?

В однойменному мультфільмі за сценарієм Едуарда Успенського головного героя рудого веснянкуватого хлопчика з галченям на плечі вічно дражнили діти. Хлопчик дуже переживав через веснянки на обличчі і не знав, як зробити так, щоб хлопці з ним дружили. На допомогу прийшло саме сонце, яке просто зробило всіх навколо такими ж рудими і конопатими. І обзиватися стало нецікаво. Але якщо хлопчиську такий варіант "позбавлення" від веснянок явно підійшов, то багатьом дівчатам, які страждають від ефеліди - так по-науковому називаються веснянки, хочеться, щоб численні цятки зникли назавжди. Але спочатку розберемося, чому одні постійно шукають спосіб як позбутися веснянок, а у інших такої проблеми просто немає.

Веснянки (ефеліди) - дрібні пігментні плями жовтого або жовто-бурого кольору, круглої, овальної або неправильної форми, розташовані переважно на відкритих ділянках тіла (обличчі, плечах, шиї, зоні декольте). Найчастіше вперше веснянки з'являються в 3-5-річному віці, досягаючи піку концентрації до 25 років. Як правило, нові плями вже не з'являються, а ті, що є, залишаються на все життя.

Поява веснянок викликано порушенням пігментації шкіри. Механізм виникнення пігментних цяток такий: з підвищенням активності ультрафіолету в шкірі пробуджується фермент тирозин, який активізує меланоцити - клітини, що містять фарбувальний пігмент меланін. Якщо меланін рівномірно розподіляється по всьому тілу, то на відкриті ділянки шкіри лягає рівна засмага. Якщо нерівномірно - в місцях концентрації меланіну з'являються веснянки. Найчастіше веснянки - проблема сімейна, що зустрічається у світлошкірих блакитнооких і зеленооких блондинок і рудоволосих красунь.

Перші веснянки - провісники весни

Велика кількість веснянок на обличчі і тілі - чисто естетична проблема. Висипання не несуть ніякої загрози здоров'ю, якщо з'являються з першими яскравими сонячними променями і зникають з приходом осінніх холодів, а також, якщо веснянки розміром не більше кінчика нігтя, що не темного (коричнево-чорного) і не яскраво-червоного кольору.

Якщо ви брюнетка, в роду ні в кого не було веснянок, а у вас в дорослому віці раптом вони стали з'являтися, це, швидше за все, дають про себе знати проблеми зі здоров'ям. Причиною появи пігментних плям можуть бути гормональні зміни (наприклад, під час вагітності), порушення обміну речовин, радіоактивне та хімічний вплив, сильний стрес, захворювання печінки і жовчовивідних шляхів. Такі раптово виниклі веснянки повинні викликати настороженість і стати приводом перевірити роботу свого організму.

Так що якщо веснянки ваші постійні супутники, з якими ви вирішили розлучитися, то зверніться за консультацією до дерматолога-косметолога. Лікар допоможе знайти підходящий для вас спосіб видалення веснянок. Якщо ж «поцілунки сонця» з'явилися раптово у дорослому віці, то варто відвідати терапевта, який, при необхідності, направить на подальше обстеження.

Домашні засоби з видалення веснянок

Існує безліч народних методів як позбутися веснянок, заснованих на використанні засобів з відбілюючим ефектом. Наприклад:

  • кисломолочні продукти добре освітлюють шкіру. Двічі на день обполіскуйте обличчя за допомогою кумису, кефіру або кислого молока.
  • лимон є натуральним освітлюючим засобом. Вмивайтеся лимонною водою (кілька лимонних часточок на склянку прохолодної води), і веснянки помітно поблідли.
  • огірок добре освітлює шкіру. Можна використовувати огірковий сік, для цього овоч розрізати навпіл і протерти обличчя. Або нанести на шкіру огіркову кашку. Через 10 хвилин вмиватися теплою водою.
  • петрушка теж непогано бореться з пігментними плямами. Можна протирати обличчя настоєм петрушки. Для цього пучок трави дрібно нарізати, залити літром окропу, дати пару годин настоятися, потім охолодити. Ефективним освітлюючим засобом також є суміш з соку петрушки, лимона і апельсина.
  • червона цибуля добре вибілює веснянки. Для цього шкіру треба протирати ватним тампоном, змоченим цибульним соком, або розрізаною свіжою цибулиною.
  • мед разом з лимоном скоротить кількість сонячних відмітин і перешкодить появі нових. Дві столові ложки незацукрованого меду треба змішати з віджатим і процідженим соком 1 лимона. Марлеві серветки просочити сумішшю і накласти на обличчя на 15-20 хвилин. Вмиватися теплою водою.

Як позбутися веснянок раз і назавжди? У косметолога!

Якщо народним методам ви не довіряєте або не бажаєте возитися, роблячи настоянки або готуючи сік, то можна випробувати на собі інші дієві способи видалення веснянок. Правда, позбутися раз і назавжди від пігментних плям не вийде, ефект носить тимчасовий характер. Сучасні косметологічні центри пропонують такі методики позбавлення від веснянок:

Лазерне лікування або лазерне шліфування. Ділянки шкіри опромінюються лазером, під впливом енергії якого в шкірі руйнується меланін. Це метод практично безпечний, оскільки лазерний промінь впливає строго на ті області, з яких видаляються плями. Використовується два види лазерного пілінгу:

     1. ербіевий, який є менш травматичним, так як впливає тільки на поверхневі шари шкіри;

      2. CO2-лазер, що працює з більш глибокими шарами дерми.

Кварцування. Цей метод викликає лущення верхнього шару епідермісу. Веснянки зникають, до того ж зменшується чутливість шкіри до ультрафіолету.

Фототерапія. Безпечна і ефективна процедура, яка дозволяє усунути косметичні дефекти шкіри, у тому числі пігментні плями і веснянки. Основа методики - IPL технологія-високоинтенсивного імпульсного світла, що випромінює в певному діапазоні хвиль. Меланін поглинає світло і під його впливом руйнується.

Хімічний пілінг. Дана процедура хороша тим, що не тільки знебарвить або повністю прибере веснянки з ділянки шкірного покриву, але й допоможе позбутися від багаторічного накопичення відмерлих епітеліальних тканин.

Відшелушиваючим і відбілюючим ефектом володіють спеціальні склади місцевої дії на основі натуральних екстрактів рослин (мучниця, чистотіл, деревій) і кислот (койевая, лактат цинку, молочна кислота та ін.). Крім того, за результатами досліджень незалежних експертів споживчих товарів в США, безпечними і ефективними інгредієнтами, які використовуються для відбілювання шкіри, є:

  • альфа-арбутин: блокує утворення меланіну і сприяє його розщепленню. При регулярному застосуванні веснянки і пігментні плями знебарвлюються.
  • октадецілендікіслота (octadecendioic acid): ще один потужний блокатор меланіну.
  • екстракт шкірки цитрусових уншиу: витягується з шкірки мандарина уншиу, одним з головних компонентів якого є поліметоксіфлавоноід. Він має властивості стримувати вироблення меланіну і захищає шкіру від дії ультрафіолетових променів.
  • ретиноїди, третиноин (вітамін А): скорочують зморшки, підтримують пружність і еластичність шкіри, а також освітлюють пігментні плями на шкірі, викликані сонячним впливом.

Хімічні відбілюючі креми дуже сильно впливають на шкіру через свій склад. До того ж, в них можуть міститися небезпечні для здоров'я інгредієнти. Наприклад, гідрохінон, який є найсильнішим відбілюючим засобом, однак дуже шкідливим для здоров'я.

Профілактика: не дати веснянкам жодного шансу!

Більшість процедур по видаленню веснянок (особливо на обличчі) може призводити до раннього утворення зморшок, сухості і передчасного старіння шкіри. Перш ніж приймати радикальні рішення, подумайте, хіба це так погано - задерикувато розсипані веснянки? Якщо ви все ж вирішили боротися з сонячними плямами, то почніть з щадних природних засобів. А ще краще - прийняти профілактичні заходи заздалегідь. Наприклад:

    1. Перш за все, не варто забувати, що прямі сонячні промені небезпечні для людей зі світлою шкірою, а саме у них зазвичай з'являються веснянки. Блондини і руді через нестачу меланіну швидше одержують сонячні опіки, тому їм виходити на вулицю без крему з SPF-фільтром і без сонцезахисних окулярів строго протипоказано навіть ранньою весною.
    
    2. Намагайтеся не виходити на вулицю в саму спеку, приблизно з 11.00 до 16.00, також, обов'язково носіть легкий одяг, але з рукавами, капелюх з полями або беріть парасолю.
    
    3. Пийте навесні і влітку більше води, вживайте менше продуктів, що містять бета-каротин (морква, гарбуз). Збільште в своєму раціоні споживання продуктів, багатих вітаміном С - апельсинів, лимонів, винограду, капусти, помідорів.

Як позбутися веснянок (і позбавлятися взагалі!), Звичайно, кожна жінка вирішує для себе сама. Однак, не будемо заперечувати, що веснянки додають зовнішності розкутості і безпосередності. За даними статистики, приблизно три чверті чоловіків знаходять веснянки чудовими. Вони стверджують, що дівчина, так оригінально обдарована природою, вже красива. А скільки зірок світового масштабу з гордістю носять свої веснянки, прекрасно розуміючи, що це - їхній козир. Серед них - Кортні Кокс, Пенелопа Крус, Ліндсі Лохан, Крістіна Агілера, Нив Кембел та багато, багато інших. Може, варто брати з них приклад?

Всього коментарів: 0
avatar