27.04.2024
Субота,04:36
Вітаю Вас Гість

Гіперпігментація: причини і методи лікування

Гіперпігментація шкіри, гіперпігментація на обличчіВ дерматології гіперпігментація визначається як потемніння окремих ділянок шкіри, волосся або нігтів з-за підвищеного скупчення меланіну в цій області. Гіперпігментація на обличчі і тілі може виникнути із-за тривалого впливу сонця, запалення, будь-якого іншого ушкодження шкіри, у тому числі, як наслідок від прищів. Найбільш часто гіперпігментації схильні люди зі смаглявою шкірою, однак, це не виключає ймовірності її виникнення у світлошкірих людей. Гіперпігментація шкіри буває вогнищевою або дифузної, з'являється, головним чином, на обличчі і зовнішній стороні рук.

За виробництво меланіну відповідають меланоцити - клітини у підстави епідермісу. Кількість меланіну в організмі визначає колір шкіри, волосся і очей. В процесі старіння розподіл меланоцитів стає менш дифузним, і вироблення меланіну клітинами також стає нерівномірною. Дія сонячних променів також може спровокувати нерівномірність вироблення меланіну: опромінені клітини виробляють пігмент інтенсивніше. У зонах підвищеної активності меланоцитів і виникає гіперпігментація. При підвищеному вмісті гормонів прогестерону або естрогену у вагітних жінок або при використанні оральних контрацептивів виникає гіперпігментація типу мелазми, що проявляється утворенням пігментних плям на тілі.

Лікування гіперпігментації шкіри

Існує кілька способів лікування гіперпігментації: хімічний пілінг, лазерне шліфування, IPL-випромінювання, відбілюючий крем від гіперпігментації або лосьйон аналогічної дії. Вибір лікування визначається причинами, характером і інтенсивністю гіперпігментації.

  • Хімічний або глибокий пілінг фенолом є одним із способів, за допомогою якого лікується гіперпігментація шкіри. Його застосування вимагає особливих навичок, оскільки неграмотні дії можуть привести або до повного руйнування меланоцитів та знебарвлення ділянок шкіри, або до утворення рубців.
  • Лазерна шліфовка проводиться, як правило, за допомогою СО2-лазера. Гіперпігментація при цьому виліковується за рахунок видалення потемнілого шару шкіри і виростання натомість нових клітин. Некваліфікований підхід також загрожує ускладненнями, описаними вище.
  • IPL або фотоимпульсное лікування гіперпігментації - це найбільш рекомендований спосіб лікування в наші дні. Однак і тут недолік професіоналізму може призвести або до того, що гіперпігментація шкіри проти очікування посилиться, або до утворення все тих же рубців.
  • найбезпечніше лікування - це освітлюючий косметичний або лікувальний крем від гіперпігментації, мазі і лосьйони. У цих продуктах використовуються альфагидрокислоты, гідрохінон, вітамін С, ретиноїди. З їх допомогою освітлюють пігментні плями, але гіперпігментація на обличчі і тілі не усувається повністю.

Гіперпігментація типу мелазми лікується аналогічним способом. Однак якщо вона викликана прийомом оральних контрацептивів, то лікуючий лікар або замінить їх на інші препарати аналогічної дії, або порекомендує альтернативні способи контрацепції.

Гіперпігментація вважається безпечною для організму, проте вона являє собою складну косметичну проблему. Зазвичай жінки бояться появи темних плям, оскільки боротися з ними важко. У більшості випадків лікування гіперпігментації повністю не позбавляє від проблеми, а найефективніші методи можуть бути хворобливими і дорогими. Тим не менш, гіперпігментація шкіри - доброякісне захворювання і боротися з нею зовсім не обов'язково. В крайньому випадку, скупчення меланіну на ділянці шкіри зійде за родима пляма. Не дуже привабливо, але, повторимося, нешкідливо для здоров'я.

Всього коментарів: 0
avatar