08.05.2024
Середа,22:41
Вітаю Вас Гість

Нове підтвердження взаємозв'язку творчих здібностей з психічними захворюваннями

Психічні відхилення і творчість За словами вчених, отримані дані дають можливість висунути припущення, що нові підходи до лікування могли б зберігати позитивні риси, що асоціюються з психічним захворюванням.

Дослідники розглянули результати багаторічних спостережень, в яких взяли участь близько 1,2 мільйона шведських пацієнтів психіатричних клінік та їх родичів, і прийшли до висновку, що біполярний розлад частіше зустрічалося у людей творчих або наукових спеціальностей: танцюристів, фотографів, письменників і вчених.

Вони також виявили, що, зокрема, шизофренія, як і депресія, тривожні розлади і зловживання алкоголем або наркотиками частіше зустрічалися у діячів літератури. У письменників схильність до суїциду була на 50% вище, ніж у населення в цілому.

Крім того, вчені Каролінського інституту встановили, що родичі пацієнтів, хворих на шизофренію або страждають біполярним розладом, нервово-психічної анорексією та аутизмом, частіше належали до творчим професіям.

За словами автора дослідження Симона Кьяга, консультанта в області психіатрії та аспіранти факультету епідеміології і біостатистики, висновки, підтверджують і розвивають результати попереднього дослідження тієї ж групи вчених, які наводять на думку, що, можливо, методи лікування психічних хворих потребують перегляду.

«Якщо взяти до уваги, що деякі здібності, пов'язані із захворюванням, можуть бути корисними, то це відкриває шлях до нових підходів у лікуванні», - зазначив Симон Кьяга в прес-релізі інституту.

Він також додав: «У такому разі, лікар і пацієнт повинні домовитися щодо того, що саме і якими засобами слід лікувати. В психіатрії, і медицини в цілому, давно існує традиція бачити захворювання в чорно-білих тонах і докладати зусилля для лікування пацієнта шляхом позбавлення від всього, що можна вважати ненормальним».

Деякі з найвидатніших митців світу, за наявними даними, страждали від психічних розладів: художник Вінсент Ван Гог, композитор Людвіг Ван Бетховен, математик Джон Неш (про якому був знятий фільм «Ігри розуму») і драматург Юджин О Нейл.

Всього коментарів: 0
avatar