16.05.2024
Четвер,05:14
Вітаю Вас Гість

Фолієва кислота при плануванні вагітності: значення, показання та протипоказання

Використання фолієвої кислоти при плануванні вагітностіВагітність, як і її планування, є важливими кроками в житті кожної родини. Цей період вимагає як психологічної, так і фізіологічної підготовки. Жінки, які планують завагітніти, як правило, багато чого змінюють в своєму житті, в тому числі режим дня і харчові звички, відмовляються від шкідливих пристрастей, починають вживати вітамінні добавки. Фолієва кислота при планування вагітності є одним з важливих елементів, який необхідно приймати, щоб вагітність і пологи були благополучними.

Фолієва кислота (вітамін В9) бере участь в процесі обміну речовин, відповідає за нормальне кровотворення, активізує роботу шлунку і кишечника і є необхідним елементом для формування імунітету.

У чому користь фолієвої кислоти вагітним

Особлива важливість фолієвої кислоти для вагітних або планують завагітніти жінок обумовлена тим, що завдяки їй формується нервова трубка у плода та попереджаються вади його розвитку. Найпоширенішими дефектами нервової трубки є:

  • грижа головного мозку, при якій мозкові тканини проступають на шкірі за аномального розбіжності черепа;
  • розщеплення хребта, при неповному закритті спинного мозку;
  • аненцефалія - глибоке недорозвинення головного мозку.

Всі ці дефекти у плода можуть з'явитися протягом перших 16-28 днів вагітності, тобто ще до того моменту, як жінка розуміє, що завагітніла. Саме тому при плануванні завагітніти фолієва кислота повинна бути присутнім в організмі в достатній кількості. Також важлива роль вітаміну В9 для вироблення дезоксирибонуклеїнової кислоти (ДНК), що відповідає за ріст і розвиток клітин і тканин, і для формування у вагітної жінки нормальної плаценти.

Навіть найзапекліші противники прийому штучних добавок під час вагітності визнають значущість прийому в цей період фолієвої кислоти. Прийом вітаміну В9 вбереже вас і вашої дитини від досить серйозних проблем.

Одночасно з фолієвою кислотою при плануванні вагітності призначають вітамін Е. Він сприяє стабілізації стану клітинних мембран, допомагає захистити від агресивного впливу зовнішнього середовища внутрішньоклітинні структури. Вітамін Е здатний поліпшити статеві функції як у жінок, так і у чоловіків, відновити порушення гормонального балансу та забезпечити вироблення прогестерону і естрогенів. Він благотворно діє на репродуктивну функцію людського організму, яка відповідає за процес зачаття і виношування дитини. Крім того, вітамін Е зміцнює організм вагітної жінки, підтримує в нормі її гормональний фон і функціонування плаценти. Прийом цього вітаміну знижує ризик розвитку викидня до мінімуму.

Фолієва кислота, та інші вітаміни і мікроелементи поступають в організм при збалансованому харчуванні. Крім цього, при плануванні вагітності фолієва кислота і вітамін Е рекомендуються ще й у вигляді комплексних препаратів, які слід приймати додатково.

Вітамін В9 в продуктах харчування

Присутність фолієвої кислоти в найбільшій кількості виявлено у зелених листках рослин. Саме звідси і утворилося її назва: «фоліум» з латинської означає «лист». Цим вітаміном багаті такі продукти: листя салату і шпинат, квасоля, петрушка і зелений горошок, моркву, горіхи і ячмінь, гриби, гарбуз і диня, гречку і овес. Також великий вміст фолієвої кислоти характерно для цитрусових, бананів, авокадо і спаржі. З продуктів тваринного походження вітаміном В9 найбільш багата печінка. У сирах, м'ясі, рибі, молоці, яєчному жовтку він також присутня, але в меншій кількості. Саме завдяки вживанню продуктів рослинного походження, у вегетаріанців не спостерігається дефіциту вітаміну В9. Але необхідно пам'ятати, що близько 85-90% фолієвої кислоти знищується під час теплової обробки цих продуктів. Тому рекомендується додатковий прийом цього елемента у вигляді таблеток або у складі полівітамінів.

Бажають завагітніти, необхідно приймати вітамін В9

Препарати, що містять вітамін В9

В аптечних препаратах фолієва кислота міститься в профілактичних або лікувальних дозах, тому прийом її необхідно узгодити з лікуючим лікарем, щоб не нашкодити собі і майбутньому дитині.

  • 1. Фолієва кислота в таблетках, зміст В9 - 1мг. Це дозування найбільш оптимальна і вагітній жінці достатньо однієї таблетки на добу, щоб повністю задовольнити потребу у фолієвій кислоті. Але враховуючи часто зустрічається гіповітаміноз, який може спочатку і не проявлятися, при підготовці до зачаття і в перший триместр вагітності призначається по три таблетки на добу. Передозування вітаміну В9 від такої дози не буде, а ось його дефіцит може призвести до дуже серйозних проблем.
  • 2. Фолацин - 5 мг. В9. Дана доза значно перевищує потреби організму. Особливої шкоди це кількість вітаміну не принесе, оскільки надлишок швидко виведеться з організму (вітаміни групи В відносяться до водорозчинних і вимиваються з організму разом з виділюваної рідиною).
  • 3. Апо-фолик - 5 мг. фолієвої кислоти. Це знову-таки не профілактична доза, а лікувальна, і препарати такого типу призначаються тільки лікарем при вираженій формі дефіциту фолієвої кислоти, без консультації у лікаря їх приймати не варто.
  • 4. Фоліо: В9 - 400 мкг, йоду - 200 мкг. Даний препарат у своєму складі має 2 необхідних мікроелемента, і немає необхідності в додатковому прийомі препаратів йоду. Дозування вітаміну В9 тут профілактична і покриває потреби вагітної жінки і плоду, якщо тільки не виявляється дефіцит фолієвої кислоти або інші чинники, що підвищують потребу цього вітаміну.

Крім перерахованих вище препаратів, фолієва кислота є також полівітаміни для вагітних: у Прегнавите - 750 мкг, в Витруме пренаталь, Витруме пренаталь форте - 800 мкг і в Элевите - 1000 мкг. Таким чином, у всіх полівітамінних комплексах міститься профілактична доза вітаміну В9, тому, при відсутності його дефіциту, додатковий прийом інших препаратів фолієвої кислоти не потрібно.

Призначається фолієва кислота при плануванні вагітності зазвичай за 3-4 місяці до того моменту, коли молоді люди готові зачати малюка. Цим підвищуються шанси на зачаття, і на ймовірність народження через 9 місяців здорової дитини.

Дозування

Рекомендована доза вітаміну В9 для дорослої людини 400 мкг на добу. Ця доза підвищується до 800 мкг при підготовці до вагітності і в перші місяці вагітності.

Кількість прийнятої фолієвої кислоти збільшують, по - перше, при наявності симптомів її дефіциту в організмі (доза повинна підбиратися гінекологом індивідуально для кожного випадку), по-друге, якщо присутні чинники, що збільшують споживання організмом фолієвої кислоти або ж сприяють її швидкому виведенню: оральні контрацептиви, що застосовуються до вагітності, прийом таких препаратів як алмагель, фосфалюгель, протисудомні ліки, білкова дієта до вагітності, при захворюваннях ШЛУНКОВО-кишкового тракту, при наявності блювоти у вагітної.

Якщо у жінки присутні якісь з перерахованих вище ознак, то при підготовці до вагітності і під час перших 12 тижнів препарати фолієвої кислоти приймаються від двох до трьох таблеток на добу. Обов'язково також вживати підвищену дозу фолієвої кислоти при плануванні вагітності жінкам, які мають такі захворювання, як епілепсія або цукровий діабет, з-за високого ризику, пов'язаного з можливістю розвитку патологій нервової системи у дитини.

Передозування вітаміну В9 зустрічається досить рідко, тільки якщо препарат приймається в кількостях, багаторазово перевищують потреби організму. Надлишок препарату в інших випадках виводиться з організму, не надаючи на нього негативного впливу. Але можливо, як і всі лікарські препарати, наявність алергічної реакції.

Як приймати фолієву кислоту при плануванні вагітності, дозування

Наслідки нестачі фолієвої кислоти в жіночому організмі

Фолієва кислота накопичується організмом в печінці, лейкоцитах і еритроцитах. Але вона міститься у цих органах у невеликій кількості. Результат її дефіциту спостерігається вже через місяць після обмеження прийому. А через кілька місяців із-за браку вітаміну В9 розвивається фолієводефіцитна анемія, так як відбувається порушення процесу утворення еритроцитів кісткового мозку. Як результат, в крові виявляються незрілі еритроцити, і знижується рівень гемоглобіну.

Недолік фолієвої кислоти - це один з найбільш поширених видів гіповітамінозу як жінок, так і новонароджених дітей. Дефіцит фолієвої кислоти у матері успадковується плодом, а згодом - новонародженим малюком з-за нестачі цього вітаміну в грудному молоці. Нестача фолієвої кислоти при плануванні і під час вагітності може спровокувати такі негативні наслідки, як:

  • часткове або повне відшарування плаценти;
  • мимовільне переривання вагітності (викидень);
  • народження мертвої дитини;
  • наявність вроджених вад у дитини;
  • затримка у дитини як розумового, так і психічного розвитку;
  • анемію, токсикоз, депресію, ниючі болі в ногах у жінки.

Недолік в організмі фолієвої кислоти може не проявлятися видимими симптомами. При фолієводефіцитної анемії кількість еритроцитів помітно зменшується, і їх функції порушуються, так як з кісткового мозку вони виходять незрілими. При цьому виникають такі симптоми, як дратівливість, втрата апетиту, швидка стомлюваність і депресія, через якийсь час до даних симптомів приєднуються діарея, блювання і сильне випадання волосся. Також з'являються зміни шкірного покриву і виразки у глотки і ротової порожнини. А при поєднанні нестачі фолієвої кислоти і гіпертонії у вагітної жінки зростає ризик ускладнених пологів.

Протипоказання для прийому препаратів фолієвої кислоти

Фолієву кислоту не можна застосовувати при бронхіальній астмі, нирковій недостатності, пієлонефриті і при алергічних реакціях. Іноді виникає неадекватна реакція організму на цей препарат: нудота, блювання, діарея, безсоння, виникнення судом та сильних болів в животі. У таких випадках необхідність прийому і дозування препарату визначається лікарем.

Також не призначають фолієву кислоту при В12-дефіцитної анемії, так як вона нейтралізує наявний в організмі вітамін В12 і сприяє тільки погіршення загального стану вагітної.

Фолієва кислота для здоров'я чоловіки

Фолієва кислота також рекомендується і для чоловіка, якщо пара планує завести дитину, так як її недостача безпосередньо впливає на кількість рухомих і здорових сперматозоїдів. Щоденна доза вітаміну В9 для чоловіка - 400 мкг.

Цікавим фактом, свого роду «побічним» дією, є заява деяких вчених, що прийом фолієвої кислоти при плануванні вагітності підвищує майже в 2 рази ймовірність народження у пари близнюків.

Всього коментарів: 0
avatar