11.05.2024
Субота,17:49
Вітаю Вас Гість

Як позбутися від самотності

Як позбутися самотностіСучасний світ диктує людині нові умови життя, ставлячи його в жорсткі рамки залежності від матеріальних благ. У гонитві за заможністю і незалежністю все більше і більше людей стикаються з депресією, почуттям самотності, невпевненості в собі і своїх силах. З боку може здаватися, що все це - лише миттєва слабкість, яку кожен в змозі перебороти без допомоги оточуючих, але ростуть рік від року показники числа самогубств говорять про зворотне. Самотність - це вже не просто проблема однієї людини, це проблема всього суспільства. Так чому ж, оточений щодня людьми, людина відчуває себе самотнім?

Що таке самотність

Перш за все, важливо розуміти, що таке самотність. Ситуація, в якій людина, втомлений від щоденного спілкування, часто примусового і не приносить позитивних емоцій, прагнути залишитися один, щоб відпочити і набратися сил - це теж самотність. І бажання відгородитися від усіх, щоб обміркувати якусь проблему, прийняти рішення - це теж самотність, однак обидві ці ситуації не несуть в собі негативних емоцій і переживань.

У той же час ситуація, в якій людина вважає себе самотнім і відчуває страждання, незважаючи на велике коло спілкування, може призвести до депресивних станів і змін у психіці. Дуже часто таке відчуття викликає такі асоціації, як «туга», «печаль», «порожнеча в душі», «тривога», «невпевненість в собі». До того ж нерідкі випадки, коли людина винить себе в тому, що ніхто його не любить.

Причини самотності

Уявної причиною цього може бути надмірна вага або навпаки худоба, дефекти мови або фізіологічні порушення і так далі. В цьому випадку відчуття самотності, неприйняття іншими може стати затяжним, перейти в хронічну форму і привести до важких психологічних наслідків. Таким людям рекомендується звернутися до фахівця.

Почуття самотності часто виникає у людей, що з якихось причин втратили близьку людину в своєму колі спілкування. Це може бути викликано, наприклад, розлученням батьків, коли дитина вимушено не бачить батька або матір, переїздом або смертю близької людини. У цьому випадку подібне почуття природно. Якщо можливо, варто підтримувати спілкування з померлим чоловіком по телефону або через Інтернет, навіть якщо це не можливо - постаратися змиритися з його відсутністю.

Так чи інакше, подібне почуття самотності не триватиме довго, поступово заміщаючи спілкуванням з іншими людьми. Відчуття втрати або самотності може повертатися у важкі моменти життя, проте, вже в іншій якості, менш критично.

Як позбутися від почуття самотності

Хто найчастіше страждає від самотності

Дослідження психологів призводять до однозначного думку: найчастіше самотніми себе вважають підлітки у віці 14-19 років. Чому ж відбувається саме так? Як вже описувалося вище, найважче самотність переноситься людьми, невпевненими у собі: вони звинувачують себе в тому, що їх ніхто не любить і не розуміє. Саме тому підлітки найбільш схильні до подібних переживань, у той час як дорослі люди намагаються перейти, відволіктися від почуття самотності, йдучи на роботу, вибудовуючи кар'єру або ведучи активне соціальне життя. Це також далеко не завжди приводить до позитивних результатів, але, тим не менше, люди у віці 25-45 років рідко схильні до суїциду через охопила їх почуття самотності.

Також хибною є думка, що незаміжні жінки більш схильні страждань, пов'язаних з самотністю, ніж неодружені чоловіки. Прийнята в суспільстві соціальна «невлаштованість» змушує самотніх людей відчувати себе неповноцінними, нещасними, так як вони не виправдовують очікування суспільства. І в цій ситуації, на думку психологів, чоловіки часто страждають навіть більше, ніж жінки.

Самотність вигадане і реальне

Часто самотність не є такою за своєю суттю, людина впадає в стан психологічної ґрунті. Люди найчастіше відчувають себе самотніми в наступних ситуаціях:

  • 1. Із-за минулого досвіду. Багато люди, зіткнувшись з невдачею у спілкуванні або особистого життя, що замикаються, не підпускаючи нікого до себе і свідомо відгороджуючись від оточуючих. Причому чим більше симпатія до конкретної людини, тим сильніше йде процес відторгнення. При цьому сам пацієнт називає це мудрістю і захистом. У цій ситуації підміна понять може призвести до затяжного самотності, провоцируемому людиною самостійно.
  • 2. Схожі з цим ситуації, в яких людина з тієї чи іншої причини цурається оточуючих. Часто це люди публічних професій, в силу свого роду діяльності не довіряють нікому і ніколи. Парадокс ситуації полягає в тому, що таких людей постійно оточують шанувальниці, шанувальники, колеги і т. д., і вони часто ведуть активне соціальне життя, але, тим не менш, гостро відчувають почуття внутрішньої самотності.
  • 3. Деякі люди вважають, що прихильність до іншої людини робить їх слабкими або вразливими. Вони самі свідомо позбавляють себе можливості відчути себе щасливим та коханим, бо впевнені, що це робить їх сильнішими.
  • 4. Нарешті, найчастіше люди відчувають себе самотніми, коли позбавлені прихильності однієї конкретної людини, до якої відчувають любов або симпатію. Незважаючи на той факт, що у такої людини може бути багато друзів і досить широке коло спілкування, він буде відчувати себе самотнім, так як позбавлений уваги одного єдиного, у спілкуванні з якими потребує.

Як позбавитися від страху самотності

Як позбутися від самотності

Для того щоб позбутися від почуття самотності, важливо зрозуміти, чи є він реальним або уявним, ніж саме воно викликане. У тому випадку, якщо дане відчуття викликано втратою когось близького, любовними переживаннями, пов'язаними з розривом, або відсутністю близької людини, потрібно допомогти собі пережити втрату. Найчастіше людина сама відчуває, що саме йому потрібно для того, щоб відчути себе краще.

Зазвичай переживаючи розрив, смерть або від'їзд когось близького, людина долає кілька етапів: прагнення до самотності, прагнення усвідомити ситуацію, змиритися з нею. В цей період він прагне уникати гучних компаній, спілкування або задушевних розмов.

Потім слідує етап звільнення: людині хочеться виговоритися, розповісти комусь про свої емоції і переживання, звільняючись тим самим від гнітючого відчуття втрати. І лише після цього настає період, коли хочеться повернутися до суспільства, до спілкування. Нерідко в такі моменти люди ведуть більш активне соціальне життя, ніж їм подобалося раніше.

Природно, що у кожного це може відбуватися по-різному, проте так чи інакше пережити втрату людина зазвичай в змозі самостійно, якщо буде прислухатися до свого організму і допомагати йому. У найбільш складних ситуаціях не зашкодить консультація фахівця.

Що ж робити, якщо самотність уявне, викликане якимись внутрішніми причинами? Від такого відчуття людина може страждати досить тривалий час, і наслідки можуть бути дуже сумними. В першу чергу важливо з'ясувати причину, через яку людина відчуває себе самотнім, і постаратися позбутися від неї.

Іншими словами, якщо людина вважає, що самотній, так як страждає, наприклад, від надмірної ваги, у нього є кілька способів поліпшити ситуацію:

  • постаратися позбутися від уявної причини - схуднути;
  • не акцентувати на своїй проблемі увагу оточуючих. Навряд чи кому-небудь сподобається спілкуватися з людиною, який щогодини скаржиться на свою вагу або зовнішність в цілому;
  • якщо змінити себе не вдається, слід полюбити себе таким, який ти є, тобто прийняти себе разом з усіма своїми недоліками і недосконалостями. Це додасть впевненості в собі, допоможе почувати себе набагато більш гармонійно і буде привертати увагу оточуючих;
  • переключитися з переживань власної недосконалості на хобі і захоплення, прогулянки, роботу і спілкування з близькими. Іншими словами, якщо ви відчуваєте самотність, жалість до себе, невпевненість, займіться тим, що гарантовано принесе позитивні емоції.

Якою б не була причина самотності важливо зрозуміти її, оскільки усвідомлення - це початок зцілення. Не можна позбутися від того, що ти не розумієш.

Проблема самотності іноді особливо гостро постає при багатолюдному оточенні, зовні активного соціального життя і фінансовий успіх. Не варто недооцінювати небезпеку такого психологічного стану, погіршує якість життя. При найменших ознаках нестабільності зверніться за допомогою до фахівця.

Всього коментарів: 0
avatar