28.04.2024
Неділя,03:40
Вітаю Вас Гість

Роль статинів у боротьбі з раком

Вплив статинів на лікування раку Наукове дослідження, розпочате данськими вченими, дозволило припустити, що смертність від раку пацієнтів, які вживали статини для зниження вмісту холестерину, на 15 % нижче рівня смертності онкохворих, не вживали холестериноснижающие препарати взагалі.

Статини займають лідируючі позиції за значимістю у боротьбі з підвищеним холестерином, що призводить до розвитку серцевих захворювань. Дослідники копенгагенського університету простежили зв'язок між вживанням статинів і смертністю, викликаної онкозахворюваннями різного генезу. Причиною дослідження став той факт, що холестерин відноситься до елементів, необхідних для росту клітин. Вчених цікавило також питання впливу зниження рівня холестерину на зменшення зростання ракових клітин.

Дослідження ґрунтувалося на базах даних пацієнтів в Данії з 1995 по 2009 рік, і включало в себе близько 296 тисяч пацієнтів у віці від 40 років. З'ясувалося, що 19 тисяч хворих, які регулярно вживали статини до і після захворювання на рак, і 277 тисяч, які не вживали препарат ніколи, мали різні рівні смертності.

Проаналізувавши вихідні дані, дослідники уклали, що відсоток смертності пацієнтів, що вживають статини, на 15 % нижче, ніж у решти. Керівник центру боротьби з раком в Америці, Ерік Якобс, знаходить цей факт цікавим, але не закликають всіх онкохворих вживати статини, так як це вимагає подальшого і скрупульозного дослідження. На думку вченого, не виключено і вплив інших чинників на зниження рівня смертності.

Як показало дослідження 2012 року, наприклад, деякі люди вживали аспірин для боротьби з серцевими захворюваннями, також мали знижений рівень смертності.

Ерік Якобс також вказує на те, що збільшення кількості людей, що приймають статини, не відбилося на якості боротьби з раковими захворюваннями. Єдиним доцільним виходом він вважає подальше дослідження взаємозв'язку прийому статинів та зниження смертності онкохворих.

Всього коментарів: 0
avatar