14.05.2024
Вівторок,19:47
Вітаю Вас Гість

Антидепресанти занадто ризиковані під час вагітності

Антидепресанти і вагітність Використання антидепресантів під час вагітності може призвести до ризику для здоров'я плода, передбачає новий огляд даних.

Згідно з новим дослідженням, використання деяких антидепресантів, зокрема так званих СІЗЗС, під час вагітності може збільшити ризик викидня, а також передчасних пологів, ускладнень вагітності.

“Існує переконливий доказ ризику, якому піддаються вагітні жінки, що використовують ці ліки", - сказав доктор Адам Урато, керівник дослідження.

У своїй роботі Урато і його команда вивчили існуючу інформацію про жінок, які мали проблеми з фертильністю, а також приймали СІЗЗС. Вони виявили ряд проблем.

Перш за все, деякі дослідження показують, що СІЗЗС можуть фактично підірвати зусилля жінки завагітніти. А для тих, хто завагітнів, препарати можуть підвищувати ризик викидня, а також вроджених проблем серед дітей.

З іншого боку, не є депресія більш небезпечною для матері і плоду? На думку деяких фахівців, іноді СІЗЗС залишаються найкращим варіантом для жінок, які зіткнулися з цією ситуацією.

Тим не менш, Урато каже, що все більша кількість досліджень показує, що СІЗЗС мають слабкий клінічний ефект при легкій або помірній депресії порівняно з плацебо.

Для жінок, які борються з депресією, існують альтернативи, додає Аліса Домара, исполнательный директор Центру Домара в Бостоні.

Відповідно до її теорії, когнітивно-поведінкова терапія, в якій пацієнти дізнаються, як направити своє мислення і поведінку на більш конструктивні цілі, ймовірно, має найбільшу ефективність. Ефективними є також вправи і йога.

"Я не хочу лякати вагітних жінок з важкою депресією", - говорить Домара. “Я не стверджую, що суицидально налаштовані жінки зобов'язані припинити прийом антидепресантів. Потрібно дивитися на окремі співвідношення ризику і користі. У цьому (суицидальном) у разі, ризик заподіяння шкоди їй та її дитині набагато вище, ніж ризик, пов'язаний з СИОЗС. Але для тих, хто перебуває в стані легкої або помірної депресії, співвідношення зміщується в іншому напрямку", - зазначила вона.

Всього коментарів: 0
avatar