03.05.2024
П`ятниця,00:25
Вітаю Вас Гість

Резус-конфлікт при вагітності

Резус конфлікт при вагітностіІнформація про групу крові і резус-статус - це те, що знає про себе практично кожна людина, не завжди, однак, усвідомлюючи всю важливість цих знань. В насправді, багато хто з вас замислювалися про те, що таке резус-фактор? І, тим не менш, резус-статус надає важливе вплив на життя кожного з нас. Резус-конфлікт матері і її майбутньої дитини часто призводить до досить серйозних наслідків, аж до викидня або ускладнень у новонародженого. Але яким би страшним не був резус-конфлікт при вагітності, його можна уникнути.

Що таке резус-статус

Наша кров складається з безлічі клітин. Серед них виділяються червоні кров'яні тільця звані еритроцитами. Ці клітини відповідають за перенесення кисню і вуглекислого газу в організмі, а, отже, і за харчування всього організму. На їх поверхні знаходиться особливий білок, наявність або відсутність якого і визначає резус-статус людини - позитивний або негативний. В амбулаторних картах і аналізах він позначається як Rh+ або Rh-.

Резус-фактор передається генетично від одного з батьків або від обох у разі збігу - і не змінюється протягом життя, ніяк не впливаючи на здоров'я людини. Ця характеристика порівнянна з кольором волосся або очей. Згідно зі статистикою, більша частина людства - понад вісімдесят відсотків - мають позитивний резус. Проте все ж є пари, в яких один із батьків або обоє мають негативний резус-фактор, і саме це несе в собі небезпеку.

Резус конфлікт при першій вагітності

Причини резус-конфлікту

Конфлікт виникає в тому випадку, коли резус негативної матері, а дитини-позитивний. А так як резус передається генетично, це означає, що небезпека резус конфлікту спочатку піддаються тільки ті пари, в яких у матері резус статус негативний, а у батька ж, навпаки, позитивний. При цьому ризик конфлікту виникає при передачі дитині позитивного резусу від батька, це складно діагностувати, оскільки ступінь точності діагнозу дуже невисока.

Конфлікт виникає при попаданні крові дитини в кров матері. Це може відбутися при проведенні деяких аналізів, кровотечах, аборти і так далі. В результаті резус-негативна кров матері «отруюється» резус-позитивними частинками крові дитини. Організм матері сприймає чужинців як загрозу, і починає виробляти антитіла у спробі позбутися від вторгнення. При високій концентрації антитіла передаються в кров дитини, руйнуючи його еритроцити і порушуючи нормальний розвиток. Це може призвести до анемії плода, эритробластозу, жовтяниці і навіть до викидня.

Резус-конфлікт при першій вагітності

Як уже згадувалося вище, резус-конфлікт при вагітності виникає тільки в тих випадках, коли концентрація антитіл у крові матері досить висока. Зазвичай, коли вагітність перша, в крові матері з негативним резусом не встигає зібратися досить велику кількість антитіл, і пологи відбуваються благополучно.

Однак якщо пологах передували аборти або викидні, це може значно ускладнити ситуацію: кількість антитіл в організмі матері необхідно визначати спеціальної діагностикою, і лише після цього прогнозувати ймовірність виникнення конфлікту резусів. Саме з цієї причини резус-негативним жінкам не рекомендується робити аборти.

Резус-конфлікт під час вагітності

Резус-конфлікт при наступних вагітностях

При другій та наступних вагітностях ризик виникнення конфлікту значно підвищується, а це означає, що спостереження за матір'ю і плодом у цих умовах має бути максимально посилено. Батькам також варто знати, що має робити лікар для зниження можливих ризиків при подібній вагітності, так як наслідки можуть бути дуже серйозними. І сама вагітна повинна дещо про що подбати:

  • 1. Звести до мінімуму ризик потрапляння в кров резус-позитивних частинок. Це скоріше обережність, про який необхідно пам'ятати задовго до вагітності. Зокрема, уникати абортів, переливання крові невідповідного резусу, аналізів, які можуть призвести до подібного ризику.
  • 2. Необхідно якомога раніше встати на облік лікаря в консультації. Для того, щоб контролювати кількість антитіл у крові матері, потрібно регулярно здавати аналізи на протязі всієї вагітності. До 32 тижня рекомендується здавати її не рідше одного разу на місяць, трохи пізніше - два рази в місяць, а вже з 36 тижнів - кожні сім днів. Це дозволить своєчасно відреагувати на можливість виникнення конфлікту й запобігти його.
  • 3. Якщо на 28 тижні кількість антитіл досягає небезпечної концентрації допустимо профілактичне введення своєрідного помічника - антирезусного імуноглобуліну. Це речовина зв'язує потрапили в кров позитивні частинки крові дитини, зупиняючи, таким чином, відповідь організму матері. Це ж засіб вводиться відразу після пологів. Пов'язуючи вже потрапили в кров загарбників, воно дозволяє знизити кількість антитіл у крові матері, а значить, зменшити ризик при наступній вагітності, і саме це варто проконтролювати молодій мамі в першу чергу.

Якщо знизити кількість небезпечних для дитини антитіл не вдається, лікар приймає рішення виходячи зі стану плода. В ідеалі дитини необхідно якнайшвидше ізолювати від шкідливого впливу. Однак зробити це можливо за допомогою кесаревого розтину в тому випадку, якщо доношений плід. Якщо ж плід ще недоношених, а ризик втрати його досить великий, призначається процедура внутрішньоутробного переливання резус-позитивної крові дитині. Це допомагає йому відновити внутрішній баланс і продовжити нормальний розвиток.

Турбуватися про можливості резус-конфлікту при вагітності варто тільки тим парам, де жінка резус-негативна, а чоловік - резус-позитивний. Але і в цьому випадку багато мами спокійно народжують позитивних малюків, і це цілком закономірно, головне приділяти більше уваги підготовці до пологів і їх планування, а також бути більш уважними до перебігу вагітності.

Всього коментарів: 0
avatar