02.05.2024
Четвер,03:54
Вітаю Вас Гість

10 простих правил довгого і здорового життя

Безсмертя - давня мрія людства, але, на жаль, до сих пір нескінченне життя доступне тільки казковим істотам. Хоча зрушення в правильному напрямку все ж є: за останні десятки років середній вік збільшився, а молодість закінчується аж у 44 роки. Коли з'явиться супер рецепт, ми не знаємо, зате пропонуємо для ознайомлення 10 правил довгого і здорового життя. Ці поради підібрані не зі слів всяких там розумників, а з практики. Рекомендації підтверджені досвідом людей, які відзначили віковий ювілей. Вимоги такі, яким слідувати легко і не дуже. Але, погодьтеся, мета виправдовує зусилля.

100 років - не вік. Правила довгого і здорового життя

1. Їжте більше вуглеводів

Японка - Набі Тадзіма - остання в світі верифікована людина, яка народилася в 19 столітті. Країна Вранішнього Сонця займає друге місце за тривалістю життя населення (83,6 року), а випереджає її Гонконг всього на 6 місяців. Тадзіма ніколи публічно не заявляла про свої секрети, але існує велика ймовірність того, що ключовий фактор - дієта. За даними дослідження, громадяни, які слідують національним рекомендаціям з харчування, рідше стикаються з серцево-судинними проблемами та довше живуть. Правильне харчування японців: вуглеводи і овочі, збалансовані порції м'яса, риби та сої. Фрукти і молочні продукти - 2-3 рази в тиждень в невеликій кількості. Але, увага, місцеві жителі вважають вуглеводами рис і соєву локшину, а не тверду пшеницю.

2. Ставте цілі

Тематична цитата: «Не рахуйте роки, але стежте, щоб кожен рік рахувався». Дельфіна Гібсон, найстаріша американка, говорила, що мета її перебування в цьому світі - віра і парафіяльна громада. Дама прожила 114 років. Нюанс не в духовності і віросповіданні, сенс в тому, що значна мета допомагає жити довше. За даними JAMA Psychology, для людей, які відзначили піввіковий ювілей, вкрай важливі конкретні устремління. Вони не дають уповільнити темп і послабити хватку, допомагають ігнорувати ознаки старіння.

3. Не бійтеся емоцій

Відома довгожителька Європи - іспанка Ана Вела Рубіо, 1901-2017. За словами її дочки, секрет в доброті, співчутті, позитивному настрої. Емоції, як позитивні, так і негативні, адаптують до життя. Вони ж мотивують на швидкі дії. Внутрішні почуття допомагають знайти ресурси і інструменти, необхідні для досягнення цілей.

4. Насолоджуйтесь музикою

Не важливо, що ви слухаєте: класику, рок чи естраду ... Беріть приклад з Аліміхан Сейіт - мудра китаянка, яка прожила, імовірно, 131 рік. Точна дата народження невідома, архівні записи до 1949 плутані. В інтерв'ю Daily Mail дама зізналася, що в молодості любила співати, танцювати і робити зарядку. Старіння не послабило пристрасті до музики. Видання The Sun підготувало великий матеріал, в якому акцентувало увагу на тому, що Аліміхан не страждає деменцією, вона запам'ятовує або дізнається пісню, почувши її по телевізору всього один раз.

5. Пийте багато води

Факт, який не потребує персоналізованого підтвердження, і не дивно, що його визнали правилом довгого життя. Необхідність зволоження організму зсередини доведена сотнями дослідних проектів. Норма для літніх становить 1,5+ літра на добу. Споживання такої кількості води попереджає розвиток артриту, вберігає від діабету, запорів і сечокам'яної хвороби. За рахунок природного виведення токсинів і шлаків відбувається самоочищення.

6. Їжте менше м'яса

Так, не всі довгожителі - вегетаріанці. Згадані вище дами допускали смачну вільність в дієті, але не часто - один-два рази на тиждень. Тваринний білок необхідний в обмеженій кількості, а споживання жиру доведеться знизити, оскільки інтенсивність обмінних процесів з роками сповільнюється. У правилах харчування для людей похилого віку рекомендовано пісне м'ясо (філе індички або курки) без шкірки. Від сала і субпродуктів краще відмовитися.

7. Снідайте яйцями

Довгий час найстарішою жінкою світу вважали італійку Емму Морано, яка прожила 117 років. Вона і сестри (100 і 102 року) використовували секретний компонент для підтримки форми - яйця. Після першої світової війни доктор порекомендував їх, як засіб від анемії. Протягом 90 років Емма щодня випивала 2 сирих яйця на сніданок, а в полудень їла омлет. Сучасні лікарі роблять поправку за формою приготування, але підтверджують користь білка. Снідайте яйцями, але не сирими, а вареними.

8. Розвивайте внутрішню силу

Та ж пані Морано більшу частину життя провела в усвідомленої самоті. До 1970 року розлучення в Італії, м'яко кажучи, не віталися. Це не зупинило Емму, яка в 1938 після смерті шестимісячного сина розірвала невдалий шлюб. Сильний вчинок зробив її щасливішою. Багато років по тому (в 2015) поважна італійка зізналася в інтерв'ю New York Times, що ігнорувала пропозиції інших чоловіків, тому що не терпить домінування. Самотність - не найкращий приклад, але суть не в ньому, а в силі волі. Дослідження підтверджують, що жінкам, особливо тим, що страждають серцевою недостатністю, ця особистісна якість допомагає боротися з хворобами.

9. Оточуйте себе коханими людьми

Легендарні Бітлз співали: «Любов - це все, що нам потрібно». Цікаво, чи розуміли вони глибокий сенс фрази? Правило підтверджує знаменитий індонезієць, дідусь Гото. Завзятий курець дотягнув до 146 років, він говорив: «У мене було довге життя, тому що я оточив себе людьми, які люблять і піклуються про мене». Мбах Гото визнаний найстарішою людиною в історії. Психологи підтверджують його сентенцію, пов'язуючи міцні соціальні відносини з моральним і фізичним здоров'ям.

10. Їжте продукти свого регіону

Обмежте імпортні делікатеси, як би смачно їх не рекламували. Візьміть для прикладу жительку Ямайки Вайолет Браун, яка визнана другим представником негроїдної раси, переступив 117-річний віковий рубіж. Дама розкрила свою секретну дієту в інтерв'ю місцевій газеті: «Їм все, крім курки та свинини, зовсім не п'ю ром». Вчені підтверджують, що свіжа їжа, характерна для регіону проживання, в рази корисніше завезених продуктів, які піддають додатковій обробці.

10 правил довгого життя не завадило б доповнити одинадцятим, яке передбачає бажання радіти кожному дню. А ви звернули увагу, що в числі персонажів нашого огляду тільки один чоловік?

Примітка: вся інформація, представлена ​​в цьому розділі, носить виключно ознайомчий характер. Представлена ​​тут інформація не може бути керівництвом до дії, заміною лікарської консультації і т.п. З усіх питань, пов'язаних зі здоров'ям, вам необхідна консультація у відповідного фахівця (лікаря). Дотримання наведених тут порад і рекомендацій без відповідної лікарської консультації неприпустимо.

Всього коментарів: 0
avatar