19.05.2024
Неділя,13:32
Вітаю Вас Гість

Все, що ви повинні знати про захист від сонця

Відповідаємо на 7 головних питань про небезпеку ультрафіалету і необхідності захищатися.

1. Чим небезпечні сонячні промені?

Перш ніж почати боротьбу за профілактику викликаних сонцем зморшок і пігментації, вивчіть суперсили ворога. Ультрафіолетові промені А-типу проникають навіть крізь скло і здатні пошкоджувати найглибші шари шкіри, руйнуючи волокна колагену і підвищуючи ризик постаріти на десяток років раніше, ніж треба. Промені типу В особливо небезпечні в період з 10:00 до 16:00, викликають опіки, можуть спровокувати появу пігментних плям і, що набагато гірше, меланоми. Від самих руйнівних С-променів нас рятує озоновий шар атмосфери.

2. Що таке УФ-фільтри?

У кремах працюють два види фільтрів. Фізичні, або мінеральні екрани - це подрібнені в пудру оксид цинку і діоксид титану. Вони не вбираються в шкіру, а покривають її гіпоалергенним шаром, що відображає сонячні промені, в основному Б-типу. Такі склади щільні, але не стійкі: досить надіти футболку, щоб стерти найтонший шар. Крім того, вони залишають на шкірі білі розводи.

Хімічні фільтри отримують в лабораторіях. Вони можуть викликати алергічні реакції, зате захищають від А-променів.

Ці фільтри проникають в роговий шар епідермісу і провокують хімічну реакцію, перетворюючи шкідливий УФ-випромінювання в відносно нешкідливе теплове. Вони стійко тримаються навіть при контакті з водою або витирання рушником, а текстури легші. Однак під час хімічної реакції, обезвреживающей УФ-промені, сам фільтр руйнується, тобто захист недовговічний.

3. Чи треба захищати шкіру в місті?

По дорозі до офісу білошкірий чоловік може обгоріти навіть в Стокгольмі, не кажучи вже про більш сонячні міста. Тому у виборі ступеня захисту від сонця рекомендується орієнтуватися не на місцевість, а на фототип - здатність шкіри виробляти захисний пігмент меланін.

У шкірі людей I фототипу не вистачає меланоцитів, які могли б призвести значну кількість пігменту, тому вони практично не засмагають. Їм потрібно користуватися продуктами з SPF 50+.

Представники II фототипу загоряють, але не сильно; їх вибір - засоби з SPF 50. Власникам III і IV фототипів пощастило: меланоцитів в тканинах досить, загар лягає швидко, і, почавши відпустку з максимальною фотопротекціі, закінчити його можна на SPF 30. V і VI фототипи можуть ніжитися на пляжі з SPF 20 .

4. Потрібен УФ-захист в хмарну погоду?

Ігнорувати креми з SPF в похмурі дні не варто. Щільна хмарність, зміг і туман пропускають близько 90% УФ-променів. Тому опік і пігментацію можна отримати при будь-якій погоді. До того ж віконні та автомобільне скло, а також одяг з тонких тканин не є перешкодою для А-променів.

5. Як правильно наносити крем з SPF?

    Щедро. І щільним шаром. На обличчя - чайна ложка. На груди, живіт, спину і руки - по столовій, на ноги - по 2 столові ложки.
    Ретельно. Не забувайте про вуха, ступні, підколінні ямки, ділянки під лямками одягу, нижню поверхню підборіддя і лінію росту волосся.
    Під час. Наносите крем за 15-30 хвилин до виходу на вулицю, щоб хімічні фільтри встигли вбратися і рівномірно розподілитися.
    І обов'язково оновлювати. Від крему з SPF 50 через 2,5 години залишається приблизно SPF 25, через 4 години - SPF 10, а через 5 годин нічого. Мінеральні фільтри стираються, хімічні руйнуються, тому поновіть шар крему через 2 години, навіть якщо не купалися.

6. Наскільки невразливі водостійкі засоби?

Під маркуванням «водостійкий» деякі виробники мають на увазі, що формула захищає від ультрафіолету навіть під час купання. Але після нанесення потрібно повторити. Якщо на упаковці є розшифровка, скажімо, «до шести 20-хвилинних занурень», значить, продукт не змивається, а після пірнання його можна не оновлювати. За умови, що шкіра не вступала в контакт з рушником, лежаком або піском.

7. Яку текстуру SPF-засоби вибрати?

Крем, молочко, спрей. У різних текстур з однаковим індексом SPF рівна ступінь захисту. Але креми мають більш щільну і насичену текстуру, тому підходять людям з сухою шкірою. Легше молочко добре для комбінованої і жирної шкіри. Рідкі емульсії і лосьйони ще й економічні, адже вони легко наносяться. А спреї дозволяють зробити це без сторонньої допомоги.

Масло. Масла воліють ті, кому засмага потрібен якомога швидше. Такі текстури активують загар, а за рахунок атласного блиску стройнят фігуру, і відпускні фото виходять більш вдалими.

Тональний і BB-крем. Ці засоби з високим фактором - знахідка для міста, екскурсійних турів і для тих, хто навіть на пляж не виходить без макіяжу.

Стік. Завдяки щільній восковій текстурі стіки застосовуються на зонах з найбільш високою фоточутливістю: губи, вуха, ніс, пігментні плями, родимки, шрами, рубці. Крім того, така текстура добре захищає ділянки, де про шкіру треться одяг.

 

Всього коментарів: 0
avatar