Середземноморська дієта може допомогти захистити кістки |
Згідно з дослідженнями, дворічна оливково-середземноморська дієта може підвищити вміст сироваткового остеокальцину і захистити кістки від руйнування. У багатьох чоловіків і жінок з віком знижується кісткова маса і, отже, міцність їх кісток, що часто призводить до остеопорозу і підвищеного ризику переломів. Проте, згідно з дослідженнями, проведеними в Європі, відсоток людей, які страждають остеопорозом, значно нижче в Середземномор'ї. Середземноморська дієта передбачає вживання значної кількості фруктів і овочів, багата мононенасиченими жирними кислотами, клітковиною і сіллю, але бідна насиченими жирами. На основі експериментальних і лабораторних моделей встановлено зв'язок між вживанням оливкової олії і запобігання остеопорозу у людей, мінімум про це можна говорити з даними про рух кісткових маркерів. Для дослідження цього взаємозв'язку були задіяні 127 випадково обраних чоловіків 55-80 річного віку, записаних добровольцями в одному з дослідницьких центрів проекту PREDIMED (це велике рандомізоване контрольоване дослідження, спрямоване на пошуки впливу середземноморської дієти на ризики серцево-судинних захворювань). Всі добровольці ніколи не страждали від серцево-судинних захворювань, але перебували у групі ризику щодо захворювань типу підвищеного тиску або дисплипидемии, або були діабетиками, або в їх родині були випадки серцево-судинних захворювань, не пов'язаних з віковими змінами. Учасників випадковим чином наказали один з трьох різних режимів живлення: або дієту з мінімальною кількістю жирів, або середземноморську дієту з додаванням оливкової олії першого віджиму, або середземноморську дієту, що включає вживання горіхів. Біохімічний аналіз змісту таких речовин був зроблений на початку експерименту, а потім по закінченні двох років:
Аналізи встановили, оливково-середземноморська дієта сприяла значному підвищенню вмісту загального остеокальцину і подібних йому речовин, що беруть участь в зростанні кісток. Рівні сироваткового кальцію знизилися у двох інших груп, але не змінилися в учасників, які зберігались на якісному оливково-середземноморської дієти. |
Всього коментарів: 0 | |