04.05.2024
Субота,20:43
Вітаю Вас Гість

Найдавніше проносне зацікавило сучасних вчених

Рицинова олія допомагає при пологах Рицинова олія відома як ефективне проносне, однак у давні часи вагітні жінки використовували його також для стимуляції пологів. І тільки тепер вченим Інституту Макса Планка пощастило розгадати таємниці механізму дії масла. По всій видимості, все полягає в рецепторі ЕР3 простагландину Е, що знаходиться в кишечнику і матки. Він активується інгредієнтом, що входять до складу масла.

Звідки родом стародавня рицина

Масло, отримане з насіння рослини, під назвою «рицина», є одним з найстаріших препаратів, відомих людству. Найперша згадка про олії як проносний засіб, можна знайти в давньоєгипетських папірусних сувоях, написаних 3500 років тому. Рицинову олію використовували в медичних цілях також у Греції та Римі. І багато століть воно служило для стимуляції пологів. Тим не менш, незважаючи на активне застосування масла в традиційній медицині і народними лікарями, досі не зрозуміло, як насправді працюють його проносні і стимулюють пологи властивості.

Наукове пояснення проносних властивостей касторки

Вчені, які працюють в Інституті Макса Планка в Bad Nauheim зі Стефаном Оффернамсом і Сорін Тунару, нещодавно розгадали давню загадку: «Багато років вважалося, що проносний ефект викликається певним речовиною, рицинолевої кислоти, яка виділяється з олії в кишечнику. Проте до цих пір вважалося, що дія кислоти обумовлено місцевим подразненням слизової оболонки кишечника. Зараз ми можемо показати, що це дійсно фармакологічна дія», - заявив Сорін Тунару, очолив дослідницький проект.

Над чим працювали вчені

Об'єктом дослідження департаменту Стефана Оффернамса стали так звані рецептори, пов'язані з G-білком, це велика група рецепторів в організмі, беруть участь, головним чином, у передачі сигналів у клітинах. Спочатку Сорін Тунару, проводячи експеримент з рицинолевої кислоти на різних клітинних культурах, виявив ряд властивостей, характерних для цих рецепторів. Далі дослідники в Бад-Наухайме провели більш детальний експеримент. Сотні рецепторів по черзі блокувалися, після чого тестувалася реакція клітин на рицинолевую кислоту. У підсумку, вдалося визначити ключовий рецептор - ЕР3 - рецептор простагландину.

Стимулюючу дію рицинолевої кислоти

«Експерименти з мишами, у яких цей рецептор простагландину попередньо був спеціально блокований з допомогою генетичної операції, представили переконливі докази», - говорить Сорін Тунару. «На відміну від генетично незмінених особин, миші без рецептора ЕР3 після того, як їм давали касторове масло або навіть просто рицинолевую кислоту, не виявляли підвищену дефекації». У вагітних особин не виявлялося підвищення пологової діяльності. Це показує, що в обох випадках за все відповідає ЕР3 рецептор.

Виходячи з цього, вчені зробили висновок, що організм засвоює рицинолевую кислоту через слизову кишечника; рецептор ЕР3 простагландину активується в м'язових клітинах, які стимулюють роботу кишечника і пологи.

Всього коментарів: 0
avatar