02.05.2024
Четвер,06:22
Вітаю Вас Гість

Сітківка ока допоможе сліпим читати?

Експеримент по впливу на сітківку ока у сліпих Імплантований протез сітківки ока, який складається з комплекту електродів і має зв'язок з відеокамерою, підключеною до комп'ютера, дозволяє слабозрячим пацієнтам успішно «читати» шрифт Брайля.

«В одному клінічному випробуванні, проведеному з незрячим пацієнтом, було виявлено, що ми в змозі безпосередньо стимулювати сітківку ока», - пояснив провідний автор проекту Томас Лауритцен (медичний центр Second Sight Medical Products, Каліфорнія, США) в заяві для преси.

«Замість того щоб читати запропонований фрагмент кінчиками пальців, пацієнт може відчувати створені нами інформаційні моделі, а потім читати окремі літери в межах секунди з 89% точністю», - додав він.

Протез, який назвали Argus II (розроблений в каліфорнійському медичному центрі), функціонує шляхом передачі сигналу від невеликої камери, встановленої на окулярах. Його робота полягає в перетворенні інформації в електричний сигнал для електродів, які імплантовані в сітківку ока пацієнта.

Для даного експерименту, опис і результати якого опубліковані в медичному журналі, Лауритцен і команда спеціалістів перевірили Argus II на точність сприйняття шрифту Брайля. Дослідження було проведено з одним дорослим чоловіком-добровольцем, який погодився на стимулювання сітківки шляхом електричних сигналів.

Подібно шрифту Брайля, який формується шляхом створення масиву 3x2 з шести тактильних точок, шість електродів Argus II були обрані для безпосередньої стимуляції сітківки. Учасник експерименту був протестований на розпізнавання окремих букв і слів з допомогою даного способу.

У підсумку, доброволець зміг правильно визначити 89% написаного тексту.

«Для нас це стало справжнім відкриттям, що незрячий пацієнт з допомогою стимуляції зміг розпізнати слова з великим відсотком точності. Це доводить, що людина має непогане просторове мислення і володіє здатністю розрізняти певні електричні сигнали», - заявив Лауритцен.

Всього коментарів: 0
avatar