07.05.2024
Вівторок,16:25
Вітаю Вас Гість

Алкоголь знижує смертність від травм через захисний ефект

Як алкоголь захищає від травм Травмовані пацієнти, які мають алкоголь в крові, мають меншу ймовірність померти в лікарні.

До такого висновку прийшли вчені після дослідження в Університеті штату Іллінойс-Чикаго, Школи Громадської охорони Здоров'я. Дослідження також показало, що чим більше алкоголю в організмі людини, тим вища ймовірність, що він виживе

«Це дослідження не заохочує людей пити», - пояснив епідеміолог дослідник Чи Фрідман. «Алкогольне сп'яніння, навіть якщо воно незначне, пов'язано з більш високою ймовірністю отримати травму», - додав він.

Фрідман також стверджує: «При отриманні травми в стані сп'яніння, імовірно існує захисний механізм. Причому тим сильніше, чим більше алкоголю в крові».

Дані з реєстру Іллінойсу за травм були перевірені з метою дослідження, яке містило інформацію про 190 612 пацієнтів, що знаходилися в травматологічних центрах на лікуванні в 1995 - 2009 році.

В крові пацієнтів було проаналізовано вміст алкоголю, воно коливалося від 0 до 0.5 % під час надходження в травматологію. Серед цих пацієнтів у лікарні було 6 733 смертей.

Зв'язок між дозуванням алкоголю зі смертністю в лікарні внаслідок травм, включаючи ушкодження внутрішніх органів, переломи і відкриті рани, була уважно вивчена.

Результати показали, що пацієнти, які страждають від усіх травм, крім опіків, мали позитивний ефект від алкоголю. Ефект посилювався від найнижчої дози (до 0,1 відсотка) алкоголю в крові до самого високого рівня (до 0,5 відсотка).

Фрідман сказав: «При підвищених дозах алкоголю в крові смертність в лікарнях нижче на 50%. Цей захисний ефект зберігається навіть після прийняття до уваги серйозність рани та інших факторів, які, як відомо, впливають на смертність після травми».

Було мало досліджень в області фізіологічних механізмів, пов'язаних з алкоголем і травмами у людей. Однак у дослідженнях на тваринах було выяылено нейрозащитное вплив від алкоголю.

Фрідман пояснив, що дуже важливо для лікарів ідентифікувати пацієнтів, які сп'янілі, але вони повинні знати і те, як алкоголь впливає на процес лікування.

Потрібне додаткове дослідження биомеханизма захисту. Зрозумівши цей механізм, «ми могли б лікувати пацієнтів після травм, або в польових умовах або коли вони приходять у лікарню, за допомогою препаратів, які імітують алкоголь»,- зазначив у висновку Фрідман.

Всього коментарів: 0
avatar