27.04.2024
Субота,19:21
Вітаю Вас Гість

Нестача сну знижує реакцію на інсулін

Сон і реакція на інсулін Люди, які отримують недостатньо сну, стикаються з великими проблемами, ніж денна втома і дратівливість. Позбавлення сну підвищує ризик виникнення серйозних проблем зі здоров'ям, включаючи ожиріння і діабет 2 типу.

Вчені знайшли ряд правдоподібних пояснень цьому. Різні дослідження, наприклад, показали, що кількість сну може вплинути на рівень цукру в крові, апетит і навіть сприйняття мозком калорійних продуктів.

В невеликому новому дослідженні, опублікованому в "Annals of Internal Medicine" говориться, що позбавлення сну призводить до порушення здатності організму реагувати на інсулін - регулятор обміну речовин.

У дослідженні сім здорових чоловіків і жінок протягом 8 днів не виходили з лабораторії сну. Чотири ночі вони спали в нормальному режимі, а інші чотири час сну було обмежено до 4,5 годин.

Після чотирьох ночей позбавлення сну аналізи показали, що загальна чутливість учасників до інсуліну, в середньому нижче на 16%. Крім того, чутливість жирових клітин впала на 30% до рівня, що спостерігається у людей з ожирінням або хворих на діабет.

"Це еквівалентно метаболическому старінню від 10 до 20 років всього за чотири ночі", - говорить Метью Бреді, автор дослідження, професор медицини Чиказького університету. "Жировим клітинам потрібен сон, інакше вони стають метаболічно слабкими".

зокрема, жирові клітини, отримані шляхом біопсії і потім проаналізовані, вимагали практично втричі більше інсуліну для стимулювання ферментів. Якщо подібна резистентність до інсуліну стає стійкою, надлишок цукру і холестерину накопичується в крові, підвищуючи ризик серцевих захворювань і діабету.

"Це вимагає вивчення впливу депривації сну на метаболізм шляхом виявлення молекулярних механізмів, що беруть участь у зниженні чутливості тіла до інсуліну", - говорить Натаніель Уотсон, співдиректор Вашингтонського Центру Сну в Сіетлі.

Бреді і його співавтори ще не впевнені, як саме жирові клітини реагують на позбавлення сну. Можливо, кажуть вони, що нестача сну викликає стресову реакцію організму, що призводить до викиду гормонів стресу, пов'язаних з резистентністю до інсуліну.

Дослідження потребує підтвердження, так як учасників було всього сім, і серед них лише одна жінка. Крім того, позбавлення сну було відносно короткочасним, і невідомо, як поведуть себе клітини при тривалої депривації.

"Сон також важливий організму, як правильне харчування і фізичні навантаження", - говорить Уотсон.

Всього коментарів: 0
avatar