18.05.2024
Субота,15:30
Вітаю Вас Гість

На кишкову мікрофлору дитини впливає кесарів розтин і годування груддю

Штучні суміші і кесарів розтин можуть негативно позначитися на здоров'ї дитини Спосіб народження (природний або кесаревим розтином) і практика годування (годування груддю або штучне вигодовування) впливають на розвиток кишкових бактерій у новонароджених і таким чином можуть впливати на їх здоров'я протягом життя, згідно з результатами дослідження, опублікованого в CMAJ (Canadian Medical Association Journal).

Бактерії в кишечнику мають велике значення для здоров'я людини, беручи участь у травленні, стимулюючи розвиток імунної системи, регулюючи функціонування кишечника і захищаючи від інфекцій. Порушення балансу кишкової мікрофлори пов'язують з рядом захворювань, таких як запальна хвороба кишечника, астма, рак та інші.

«Наше дослідження намагається закрити прогалину в важливої галузі знань, оскільки кишкова мікрофлора новонароджених рідко досліджувалася методами секвенування, які можуть надати достатнє покриття цілої спільноти бактерій, - пише доктор Аніта Козирський, університет Альберти, з співавторами. - Наші результати зараз особливо актуальні, у зв'язку з визнанням за кишковою мікрофлорою ролі особливого «супер-органу» з різноманітними функціями. Крім того, зростає стурбованість з приводу збільшення числа народжень шляхом кесаревого розтину та недостатнього виключного грудного вигодовування».

Товстий і тонкий кишечникКишкові бактерії

Дослідник і біологічні зразки

Оскільки про розвиток кишкової мікрофлори відомо дуже мало, команда канадських дослідників спробувала зрозуміти, як кишкова мікрофлора встановлюється на початку життя, і які фактори можуть порушити цей процес. Вони вивчили дані по 24 здоровим немовлятам, які є частиною ширшого дослідження, CHILD (Canadian Healthy Infant Longitudinal Development). У дослідженні CHILD бере участь понад 10000 людей, включаючи 3500 дітей, народжених після 2010 року, в 4 провінціях (Британська Колумбія, Альберта, Манітоба та Онтаріо) і їх батьків. Вибірка є репрезентативною за сукупністю канадських новонароджених і включає в себе 25% народжених за допомогою кесаревого розтину і 42% вскармливаемых до 4-х місяців виключно грудним молоком.

Для кращого розуміння дитячої кишкової мікрофлори використовувалася нова технологія секвенування ДНК. Минулі дослідження такого типу проводились на лабораторних культурах, але вони були обмеженими, оскільки близько 80% кишкових бактерій неможливо виростити в лабораторних умовах. Методи, засновані на дослідженні ДНК, дозволяють виявити практично всі бактерії.

Дослідники виявили, що у дітей, народжених кесаревим розтином, відсутня певна група бактерій, знайдених у дітей, що народилися природним шляхом, навіть якщо їх годували грудьми. Діти на штучному вигодовуванні, порівняно з дітьми, які перебували повністю або частково на природному вигодовуванні, також мали значні відмінності в кишкової мікрофлори.

Перевірка здоров'я новонародженогоАкушер

«Ми хочемо, щоб батьки (і лікарі) усвідомили, що їх рішення, що стосуються кесаревого розтину або грудного вигодовування, можуть вплинути на кишкову мікрофлору їх дитини. А це може мати довгострокові наслідки на їх здоров'я», - каже студент постдокторантуры і перший автор Меган Азад, Університет Альберти.

«Можливі довгострокові наслідки рішень щодо способу народження дитини і її харчування не повинні недооцінюватися», - пишуть автори. «У дітей, народжених шляхом кесаревого розтину, підвищений ризик захворювання на астму, ожиріння, діабет 1-го типу, тоді як грудне вигодовування захищає від цих та інших хвороб, хоча й не зі 100%-ної визначеністю».

Штучне вигодовуванняГодування груддю

Починаючи ще до народження дитини, дослідження CHILD збирає дані по впливу таких факторів навколишнього середовища, як домашні вихованці, забруднення повітря, побутова хімія, харчування матері та дитини, а також по здоров'ю дитини (включаючи зразки тканин і клінічні оцінки). Дослідники будуть використовувати цю інформацію в подальших експериментах з метою вивчення розвитку кишкової мікрофлори і її участь в появі таких розладів, як задишка і алергії.

«Діти, народжені кесаревим розтином або вскармливаемые штучними сумішами, можуть мати більш високий ризик розвитку різних захворювань у більш зрілому віці. Обидва чинники змінюють кишкову мікрофлору у здорових дітей, що може бути саме тим механізмом, який підвищує цей ризик», - пише доктор Роб Найт, молодий вчений в медичному інституті імені Говарда Хьюза.

Всього коментарів: 0
avatar