06.05.2024
Понеділок,14:20
Вітаю Вас Гість

Молода кропива: корисні властивості + рецепти

Кропива - легендарна рослина, про яку давно вже складено пісні, прислів'я і приказки. А в 2004 році Великобританія провела «Національний тиждень поваги до кропиви», метою якої стала популяризація її корисних властивостей. Наші ж співвітчизники додають молоду кропиву в борщ, а також коржики, пироги і пиріжки. На Кавказі свіжим листям приправляють овочеві салати і навіть солять на зиму. Розповідаємо, чим же корисна молода кропива і що з неї можна приготувати.

Користь молодої кропиви

Насичує вітамінами і мінералами

Молода кропива містить в своєму складі вітаміну С в 2 рази більше, ніж в цитрусових і при цьому не поступається моркві, щавлю і обліписі за кількістю каротину. Приблизно 25 г листя травневої кропиви досить, щоб забезпечити організм добовою нормою вітаміну А. Також в цій рослині міститься рідкісний вітамін К, вітаміни групи В, кальцій, калій, залізо, фосфор і інші цінні речовини.

Нормалізує вагу

Молода кропива сприяє очищенню організму від накопичених шлаків, токсинів, солей важких металів та інших шкідливих речовин. Завдяки цьому поліпшується робота шлунково-кишкового тракту і активізується метаболізм. Крім того, кропива має сечогінний ефект що допомагає вивести застояну воду з організму.

Ще однією перевагою даної рослини при схудненні є зниження апетиту. У неї містяться речовини, які пригнічують рецептори, що стимулюють почуття голоду. Кропива також має м'який заспокійливий ефект, що допомагає боротися зі звичкою «заїдати» негативні емоції.

Підвищує рівень гемоглобіну

Всім відомо, що для підвищення рівня гемоглобіну та профілактики анемії потрібно вживати продукти, що містять залізо. Однак не будь-яка багата залізом їжа може допомогти. Щоб легко потрапити в кров, залізо має бути присутнім в продукті у вигляді біологічно активних атомів. Нормальну всмоктуваність заліза забезпечують так звані гемінові атоми. Вони якраз і містяться в кропиві.

Користь кропиви для організму жінки

Ще в давні часи люди звернули увагу на те, що кропива позитивно впливає на жіноче здоров'я: нормалізує нестабільний цикл і зменшує кровотечу при рясних місячних. Головний елемент в кропиві, що впливає на згортання крові - це вітамін К. Він благотворно впливає на фізіологічні процеси, які відбуваються в організмі під час критичних днів.

Що приготувати з кропиви?


Фаршировані кропивою яйця

Легкий і свіжий салат з листя молодої кропиви сподобається всім, хто любить з користю урізноманітнити свій раціон.

Складові:

  • кропива - 70 г;
  • курячі яйця - 2 шт .;
  • натуральний йогурт або сметана - 2-3 ст.л .;
  • часник - 1 зубчик;
  • сіль, зелена цибуля і кріп - за смаком.

Приготування

Свіжу кропиву промийте холодною водою (для салату знадобиться тільки верхня частина пагонів) і залийте окропом рівно на 1 хвилину, щоб зберегти всі корисні властивості. Злийте окріп і наріжте кропиву, а також зелену цибулю, часник, кріп і яєчний жовток. Всі інгредієнти викладіть в чашку, посоліть, заправте йогуртом (сметаною) і перемішайте. Начиніть половинки яєчного білка і подавайте до столу!

Кропив'яні млинці

Млинці з кропиви виходять ніжними, тонкими і повітряними. Їх можна подавати як з солодкими, так і з солоними начинками.

Складові:

  • свіжа кропива - 30 г;
  • курячі яйця - 3 шт .;
  • цукор - 1,5 ст.л .;
  • молоко - 500 мл;
  • картопляний крохмаль - 1,5 ст.л .;
  • борошно з цільнозернових - 1,5 ст.л .;
  • сіль - 0,5 ч.л .;
  • соняшникова олія - ​​4 ст.л.

Приготування

З'єднайте цукор і яйця, збийте віночком. Частинами умішайте борошно, сіль і крохмаль. Потім частинами введіть молоко. Додайте в готове тісто олію і ретельно перемішайте. Листя кропиви промийте і залийте окропом. Залиште на пару хвилин. Потім відіжміть і додайте в млинцеву масу. Доведіть до однорідності за допомогою блендера. Випікайте млинці як завжди - на розпеченій сковороді з двох сторін.

Легкий овочевий суп з кропивою

Суп по рецепту слов'янської кухні допоможе урізноманітнити і збалансувати харчування. Зелені соковиті вершки кропиви відмінно поєднуються з коренеплодами - картоплею та морквою.

Складові:

  • кропива - 50 г
  • картопля - 200 г;
  • морква - 50 г;
  • лавровий лист - 1 шт .;
  • цибуля - 80 г;
  • вода - 1,5 л;
  • сіль, перець і кріп - за смаком.

Приготування

Наріжте цибулю і картоплю, закиньте їх в киплячу воду. Потім натріть на тертці моркву і також закиньте в каструлю. Варіть овочі до напівготовності. В цей час промийте і наріжте кропиву (краще робити це в рукавичках). Додайте кропиву в суп і продовжуйте варити. За 5 хвилин до готовності овочів закиньте в каструлю лавровий лист, сіль і перець за смаком. При бажанні готову страву можна посипати кропом і прикрасити часточками вареного яйця.

Потенційна шкода

Незважаючи на всю свою користь, в деяких випадках кропива може завдати шкоди. Якщо у людини підвищене згортання крові, то вживання цієї рослини може привести до утворення тромбів. Тому воно протипоказане при тромбофлебіті, варикозі, атеросклерозі.

Під час вагітності здатність кропиви тонізувати матку небезпечна. Вона може призвести до викидня. А ось жінкам, що вже народили, кропива йде на користь, так як допомагає швидше повернутися в форму.

Не варто зловживати кропивою пацієнтам з цілим букетом захворювань і підірваним імунітетом, так як кропива може спровокувати важкі очисні кризи.

Всього коментарів: 0
avatar