03.05.2024
П`ятниця,18:16
Вітаю Вас Гість

Любовна залежність: болісно, але виліковно

Любовна залежністьХто з нас не мріє про кохання? Численне творчість будь-якого народу рясніє різноманітними історіями про те, як вона приходить в життя і змінює долі людей. Трагічна, нещасна, взаємна любов буває різною, але іноді людина підміняє це почуття, приймаючи за нього залежність або так звану аддикцию. Ці два почуття прихильності до людини відрізняються один від одного як день від ночі, абсолютно по-різному виявляючись і у відношенні, і у відчуттях партнерів всередині пари, однак багато наполегливо заміщають одне іншим, орієнтуючись на створений образ «ідеального почуття». Чому ж любовна залежність відрізняється від кохання, чи так важливо розділяти ці поняття?

Любовна залежність і любов

Головною ознакою любовної залежності є страждання, тоді як справжнє почуття приносить своєму власникові радість і щастя. Не слід розуміти це буквально: безумовно, і у люблячих партнерів трапляються сварки, непорозуміння і інше, однак якщо почуття, пов'язані з коханою, носять переважно негативний фон, є сенс замислитися, чи не обманює вас підсвідомість.

Любов передбачає гармонійний союз рівних людей. Вони розвивалися до того, як зустріли один одного, і будуть розвиватися вже вдвох, створивши союз. Вони самодостатні і впевнені в собі, а тому їх почуття приносять в основному позитивні емоції: навіть будучи в розлуці з коханою людиною, вони не втрачають цілі у житті і продовжують радіти життю.

Зовсім інакше виглядає любовна залежність: людина залежна щиро вважає себе закоханим у свого партнера, але при цьому він настільки поглинений своїм почуттям і спосіб свого коханого, що ні для чого іншого в його житті місця вже немає. Дуже часто такі люди страждають навіть від короткочасної розлуки з коханою людиною, від його уявного неуваги, придумують приводи для ревнощів. Вони настільки зациклені на своїй любові-залежності, що весь інший світ перестає бути їм цікавий. Їх не радує нічого, крім уваги партнера.

Любовна залежність у жінок

Любовна залежність - що це

в Залежності психології об'єднуються одним загальним терміном «адикція», що позначає нав'язливе, непереборне прагнення, потреба виконувати яку-небудь дію. Цей термін застосовується переважно до алкоголізму або наркоманії, однак все частіше зустрічаються нехімічні залежності. До їх числа відносяться азартні ігри, сексуальна, технологічна (від одного чи декількох технічних пристроїв, наприклад, від мобільного телефону), Інтернет-залежність та багато інших. Незважаючи на те, що предмет фіксації у всіх цих випадках різний, їх об'єднує нав'язливість ідеї і повне ігнорування інших сторін життя.

Занурюючись в залежність, людина втрачає зв'язок з реальністю, йде в свій вигаданий світ, не важливо, чи це стосується залежності від комп'ютерних ігор, наприклад, чи це любовна залежність. Людина настільки сконцентрований на цьому самому головному прагненні, що воно витісняє всі інші прихильності, цілі і бажання.

Формуватися залежність може як поступово, так і відразу. Причому людині далеко не завжди вдається усвідомити себе залежним. Спочатку він може отримувати від своєї залежності виключно позитивні емоції, але потім настає «ломка»: в ситуації. Коли жаданий об'єкт залежності недоступний, людина відчуває болісні моральні страждання, не в силах відволіктися ні на що інше.

Це не просто перешкоджає природному і гармонійного розвитку особистості, але, навпаки, руйнує її. Саме тому так важливо вміти розпізнати аддикцию і постаратися позбутися від неї якомога швидше.

Ознаки любовної залежності

Як же дізнатися, що твоя прихильність до коханої людини не любов, а лише любовна адикція? Об'єднуючи вищесказане, можна виділити ряд ознак:

  • 1. Почуття приносить лише страждання і переживання з розряду: «Він не поруч. Де ж він? З ким?..». Або: «Він поруч, але навіть не дивиться на мене. Напевно в нього є інша!». Або: «Чому вона не відповідає на мої дзвінки вже цілих півгодини?! Вона з іншим?!». При цьому людина страждає й у тому випадку, коли його половинка поруч, і тоді, коли кохана людина далеко.
  • 2. Любовна залежність йде рука об руку з невротичної, нав'язливою ревнощами. Навіть у тому випадку, коли партнер по сто разів на день зізнається в любові, залежна людина продовжує недовірливо підозрювати його в адюльтері, терзаючись кожну хвилину, якщо його немає поруч коханої.
  • 3. Постійна недовіра до партнера і спроби контролювати його приводять до постійної нав'язливості залежного. Іншими словами, така людина цілком здатний дзвонити своєму партнеру на роботу кожні п'ять хвилин, приїжджати вранці, ввечері і в обідню перерву, надсилати смс, якщо не виходить поговорити, при цьому все одно підозрювати коханого в зраді і зраді.
  • 4. Залежна людина втрачає себе у своїй «любові»: для нього втрачає значення все, що не пов'язане з об'єктом залежності, навіть якщо це по-справжньому важливо: сімейні цінності, життєві принципи, кар'єрне зростання, дружні відносини і власний розвиток - все відходить на другий план, заміщаючи єдиною метою домогтися взаємності і зберегти свого коханого поруч.
  • 5. Партнер не сприймається залежним людиною як рівний, як особистість, тому ставлення до нього спотворюється, схиляючись до повного контролю над усіма важливими подіями в його житті або до повного підпорядкування його бажанням. І в тому, і в іншому випадку справжні бажання «коханого» не грають ніякої ролі, адже «по-справжньому люблячий» залежна людина завжди знає, як буде краще.
  • 6. Навіть короткострокова розлука з об'єктом залежності протікає важко, що вже говорити про тих ситуаціях, коли відстань розділяє подібну пару на довгий час. Чим довше партнера немає поруч, тим сильніше буде нервозність, потреба в ньому залежного. І тут мудрість про цілющий ефект минулого часу втрачає свій сенс.

Як позбутися від любовної залежності

Любовна залежність у жінок

Існує два види любовної залежності. У першому випадку залежний бере на себе домінуючу роль, роль «батька», тоді як його партнеру відводиться роль «дитини», причому саме той період, коли діти цілком і повністю залежать від опіки батьків. У цій ситуації партнеру-«дитині» насильно нав'язуються рішення, прийняті партнером-«батьком» з міркувань «я знаю, що для тебе краще».

Друга ситуація діаметрально протилежна: залежна людина готовий практично на все лише б догодити об'єкту своєї прихильності. Він постійно сумнівається в своїй привабливості для партнера, у власній значущості для нього, а тому посилено намагається бути краще. Як таке прагнення до самовдосконалення, можна вважати позитивним, якщо б залежна людина не робив це на шкоду своїм бажанням, здібностям, можливостям і прагненням.

Перший випадок здається набагато більш наочним і очевидним, ніж другий, однак обидва вони однаково руйнівні, причому не тільки для залежного, але і для його партнера, змушеного постійно бути об'єктом нав'язливою прихильності.

не Можна говорити про те, що любовна залежність того чи іншого типу притаманна окремим підлозі (перший чоловікам, а другий - жінкам). Однак серед жінок все ж частіше зустрічається другий тип адикції, і це не випадково. Жінки взагалі більш схильні до ризику формування залежності від коханого, так як з дитинства їм прищеплюється думка про те, що чоловік - голова сім'ї, і головна мета жінки - комфорт і щастя її чоловіка.

Незважаючи на успіх феміністичного руху, ця думка досі вважається основою вдалого шлюбу, так що дивного в тому, що жінка, намагаючись створити як можна більш затишний світ для свого коханого, забуває про себе і навколишньому світі, цілком і повністю концентруючись на бажання свого чоловіка? Однак найчастіше така важка прихильність, як любовна залежність, не приносить нічого, крім страждань і болю.

Як позбутися від любовної залежності

Зустрічаються ситуації, в яких партнери з любовної аддикцией созависимы. Це означає, що вони обидва в рівній мірі зациклені один на одного. Це - єдина ситуація, при якій любовна залежність не веде до руйнування стосунків. Якщо дві людини созависимы один від одного, вони можуть бути щасливі в такому союзі, тільки от на тиху й мирну гавань розраховувати не варто.

У всіх інших випадках з любовної залежністю потрібно боротися. Головними помічниками в цьому стануть контроль і нові захоплення. Як вже згадувалося вище, любов-залежність має на увазі повну відсутність інших інтересів, а значить, для того, щоб подолати її, треба захопитися, поринути з головою в нове хобі, роботу, захоплення або що-небудь інше.

Не варто намагатися перейти на іншу людину, навряд чи залежному це вдасться. Однак розширення власного кругозору, спілкування з новими людьми, нові враження і розвиток самого себе допоможуть позбутися від зацикленості на об'єкті своєї залежності, а заодно і відвернуть від нав'язливого бажання дзвонити, контролювати і опікати.

Любовна залежність найчастіше виникає у невпевнених у собі і власній привабливості людей, тому слід пам'ятати, що ваше щастя - це ваше завдання і нагорода. Потрібно працювати над собою, вірити в себе, і ніякі залежності не завадять вам знайти свою справжню любов.

Всього коментарів: 0
avatar