26.04.2024
П`ятниця,06:52
Вітаю Вас Гість

Лімфовузли під пахвами, причини запалення і методи лікування

Лімфовузли під пахвамиЛімфатичні вузли є основою імунної системи. Вони очищають лімфу від вірусів, бактерій і аномальних клітин, наприклад, ракових. Кілька сотень лимфаузлов розкидано по всьому тілу, але найбільш відомі з них, і частіше за інших запалюються лімфовузли під пахвами, на шиї, в паху. Набухання лімфовузлів під пахвами виникає в результаті вірусних інфекцій або ракових захворювань. Однією з серйозних причин запалення пахових вузлів може стати рак молочної залози. Якщо почервоніння, набряк і біль не проходять тривалий час, слід звернутися до лікаря за медичною допомогою.

Причини запалення лімфовузлів під пахвами

Дуже часто лімфовузли під пахвами збільшуються за фолликулита, викликаного інфекцією всередині волосяного фолікула. Запалення може супроводжуватися болем, почервонінням, ознобом і рядом інших характерних ознак:

  • Головний біль;
  • Підвищена стомлюваність;
  • Біль в суглобах;
  • Відсутність апетиту;
  • Нудота або блювота;
  • Збільшення інших лімфовузлів.

Якщо одночасно з видозміною пахвового лімфовузла виявляється біль та ущільнення в грудях, то це може бути рак або запалення молочної залози. Слід звернутися до лікаря, щоб виключити аналогічну підозру або вчасно приступити до лікування серйозного захворювання.

Якщо лімфовузли під пахвами збільшені через вірусні інфекції (наприклад, стафілокок, вітрянка, мастит), не рекомендується відкладати лікування антибіотиками, оскільки занедбане вірусне захворювання може призвести до ускладнень, небезпечних для життя. До найбільш характерних ускладнень можна віднести загнивання кісток, вірусне зараження крові, менінгіт, синдром токсичного шоку. Проти деяких інфекцій роблять щеплення.

Лімфовузли під пахвами опухають і при відсутності інфекцій і вірусів, наприклад, при алергії. Іноді грудна тканина розростається в пахвову западину, це явище вважається нормальним. Зміну лімфовузлів викликють також кісти і ліпоми, травми і удари.

Як лікувати лімфовузли під пахвами

Зазвичай пахвові лімфовузли набувають нормальний вигляд після виліковування основного захворювання. Лікування може зажадати деякий період часу. Щоб зменшити біль і дискомфорт в області пахв, прикладайте до запалених лімфовузлів теплі компреси. Можна також приймати знеболюючі препарати, що відпускаються без рецепта.

Лікування антибіотиками та іншими серйозними медичними препаратами повинно проводитися під наглядом лікаря, на основі обстеження та уточненого діагнозу. Бувають випадки, коли лімфовузли під пахвами переповнюються аномальними раковими клітинами, і організм не справляється з їх безпечним виведенням. У цьому випадку може розвинутися ракове захворювання лімфовузла, воно вимагає тривалого і складного лікування в медичному закладі.

Однією з відомих сьогодні причин, по яких запалюються лімфовузли під пахвами, є використання антиперспірантів при недостатній гігієні. Антиперспіранти закупорюють пори, в яких можуть залишитися бактерії. Розмноження бактерій призводить до запалення лімфовузлів. Відомі випадки, коли єдиним способом лікування захворювання виявлялося хірургічне втручання.

Всього коментарів: 0
avatar