29.04.2024
Понеділок,08:15
Вітаю Вас Гість

Як щоранку прокидатися свіжим і відпочившим

Ранок - зазвичай самий нелюбимий час для більшості людей. Адже очі відкрити дуже складно, обличчя пом'яте, голова зовсім не міркує, а треба ще швидко привести себе в порядок і відправитися на роботу. Але є кілька простих способів, які допоможуть щоранку прокидатися свіжим і відпочившим!

Дотримуйтеся режиму

Намагайтеся відправлятися в ліжко і прокидатися в один і той же час кожного дня. Рано чи пізно ваш організм звикне до такого розкладу, і вам вже не доведеться довго ворочатися вночі, намагаючись заснути, і з зусиллям вставати вранці.

Для досягнення ефекту дотримуватися режиму потрібно не тільки в будні, а й у вихідні. Не намагайтеся спати «про запас» - це гарантовано призведе Вас до нічного безсоння.

Вчені встановили, що для повноцінного відпочинку організму необхідно не менше 7 годин сну.

Не влаштовуйте мозковий штурм на ніч

Не варто вирішувати завдання, що вимагають великого розумового напруження, після 21:00. Краще присвятити цей час до більш приємних речей: читання, спілкування з близькими, прослуховування музики та ін. Поступове зниження розумової активності до кінця дня допоможе Вам легше заснути.

Провітрюйте спальню перед сном

Свіже повітря - запорука здорового сну. Навіть коли ми спимо, мозок продовжує обробляти інформацію, а також відновлює працездатність клітин організму. Для цього йому потрібний кисень. Коли його недостатньо, дихання утруднюється активність мозку знижується. Саме тому перед сном завжди рекомендується провітрювати спальню. Температура повітря в приміщенні не повинна перевищувати 22 градусів.

По можливості приймайте гарячу ванну ввечері

Якщо у Вас є достатньо часу, то за пару годин до сну дозвольте собі відпочити в гарячій ванні (температура не повинна перевищувати 42 градуси). При бажанні в воду можна додати розслаблюючі ефірні олії: лавандову, кедрову, іланг-ілангу або бергамоту. Тоді вам не доведеться довго ворочатися в ліжку, перш ніж вдасться заснути.

Пийте воду

Уві сні волога також продовжує витрачатися разом з потом і диханням, тому за годину до сну рекомендується випити склянку теплої води. Таким чином, Ви зможете уникнути зневоднення вранці і поліпшити при цьому колір обличчя.

Правильно вечеряйте

Щоб добре висипатися, у другій половині дня виключіть з раціону їжу, що багата жирами і цукрами. В ході експерименту з'ясувалося, що ті люди, які дозволяють собі надмірності, засипають в середньому 2 години, а сон їх переривчастий і неглибокий. Доведено, що послідовники здорової дієти витрачають на засинання приблизно 17 хвилин.

Намагайтеся вечеряти в один і той же час, і не пізніше ніж за 3-4 години до сну. Перевагу варто віддавати до клітковині і легких білкових продуктів, а ласощі ліпше залишити на ранок. Це буде ще одним мотиваційним фактором прокинутися і порадіти новому дню.

Відмовтеся від алкоголю на ніч

Багато хто п'є алкогольні напої на ніч, щоб розслабитися та зняти напругу після важкого дня і швидше заснути. Однак вони негативно впливають на фазу швидкого сну. У підсумку з ранку ви відчуваєте себе не виспавшимися і відчуваєте нездужання. Краще присвятіть цей час медитації.

Спіть в темряві

Для спальні необхідно вибирати світлонепроникні штори, які надійно захистять від світла ліхтарів і рекламних вивісок. Мелатонін, що необхідний для відновлення організму, виробляється тільки в темряві. Навіть слабке джерело світла сприяє зниженню вироблення мелатоніну в головному мозку. При цьому в кров починає викидатися гормон бадьорості - кортизол.

Робіть ранкову зарядку

Не варто відразу після пробудження хапатися за смартфон. Соцмережі і робочі питання можуть трохи почекати. Краще спочатку зробити зарядку. Фізичні вправи укупі з сонячним світлом відключать вироблення мелатоніну і додадуть бадьорості. Встановлено, що тренування перед сніданком допомагають спалити більше жиру і, відповідно, швидше скинути зайву вагу.

Приймайте прохолодний душ вранці

Прохолодний душ буквально висмикне ваше тіла зі сну і допоможе моментально підбадьоритися. Ще краще - прийняти контрастний душ. Спробуйте чергувати прохолодну і помірно гарячу воду. Інтервал повинен становити 30 секунд. Якщо у вас з ранку немає часу на душ або ви поки що не готові до таких експериментів, то просто вмивайтеся прохолодною водою. Цей трюк теж допоможе вам прокинутися.

Не забувайте снідати

Немає нічого гіршого, ніж вибігати з будинку голодним, в надії що-небудь перехопити на ходу. Рано чи пізно ваш шлунок не витримає і відповість на це яким-небудь захворюванням. Тому не відмовляйте собі у смачному і здоровому сніданку, який додасть вам сили і гарний настрій. Для ранкового прийому їжі ідеально підійдуть цільнозернові каші, сир, яйця, смузі на основі йогурту або кефіру.

Всього коментарів: 0
avatar