27.04.2024
Субота,06:12
Вітаю Вас Гість

Як позбутися від пігментних плям на обличчі

Як позбутися від пігментних плям на обличчіЖінки у всі часи прагнули до ідеалів краси. Чиста шкіра і рівний колір обличчя завжди будуть в моді. Тому власниці веснянок і пігментних плям ведуть багатовікову боротьбу з гіперпігментацією шкіри. Починаючи від маленьких милих веснянок і закінчуючи плямами, що займають більше 50% поверхні тіла, ці небажані поцілунки сонця доставляють жінкам багато клопоту. Але не завжди гіперпігментація шкіри пов'язана з впливом сонця, вона може бути показником стану організму, вказувати на проблеми зі здоров'ям. Зрозуміти причини гіперпігментації шкіри - перший крок на шляху позбавлення від пігментних плям.

Що таке пігментні плями

За формування характерного кольору шкіри відповідає пігмент меланін. Клітини, що виробляють пігмент, розташовуються в глибинних шарах дерми. Меланін синтезується з холестерину. Основна функція меланіну - захист шкіри від шкідливої дії ультрафіолетового випромінювання. Під дією сонячного світла (природного та штучного) меланоцити синтезують меланін, який повільно рухається до поверхні шкіри і з часом змивається разом з ороговілими епітеліальними клітинами.

Веснянки - це ділянки скупчення меланіну з-за підвищеної шкірної чутливості до УФІ. Ця здатність шкіри визначається на генетичному рівні, тому у різних людей різна чутливість до випромінювання. Слід додати, що процес утворення пігменту шкіри залежить не тільки від сонячного випромінювання, але і від впливу гормонів гіпоталамуса, що регулюють активність меланоцитів, а також від стану печінки, що синтезує холестерин. З вищесказаного стає зрозуміло, що підвищена пігментація шкіри може проявитися не тільки від впливу УФІ, але і з-за гормональних проблем і хвороб печінки.

Пігментні плями - як позбутися

Причини гіперпігментації на обличчі

Щоб зрозуміти, як позбутися від пігментних плям на обличчі та інших ділянках шкіри, слід знати, що крім сонячного світла причинами гіперпігментації можуть бути:

  • 1. Вагітність. У цей період життя в жіночому організмі відбуваються значні гормональні перебудови, що нерідко призводить до висипання пігментних плям на обличчі та інших ділянках шкіри. Такі плями називаються хлоазми, відносяться до нормальних проявів вагітності. Після народження дитини гормональний фон приходить у звичний стан і плями з часом зникають.
  • 2. Контактні дерматити. Шкіра кожної людини має індивідуальну чутливість не тільки до сонячного світла, але і хімічних факторів. Хімічна речовина, контактуючи зі шкірою однієї людини, ніяк не проявляється, а потрапивши на шкіру іншої людини, може спровокувати бурхливу реакцію, починаючи від пігментних плям і закінчуючи виразками.
  • 3. Хвороби печінки і жовчного міхура, ендокринної системи. Порушення обміну холестерину та проблеми з гормональним фоном також сприяють посиленої пігментації.

Гіперпігментація може бути не тільки косметичним дефектом, але й сигналом про більш серйозні проблеми зі здоров'ям. Тому найнадійніший рецепт очищення обличчя від пігментних плям може запропонувати тільки лікар після проведення лабораторних досліджень.

Підвищення чутливості шкіри до УФВ викликають деякі лікарські засоби, в тому числі ряд антибіотиків і все оральні контрацептиви. Це необхідно врахувати, коли ви збираєтеся засмагати на сонці або в солярії. Це важливо також при проведенні косметичних процедур з використанням лазера і електричних імпульсів. Інформацію про вплив препарату на чутливість шкіри можна отримати, прочитавши інструкцію до його застосування.

Як позбутися від пігментних плям на обличчі

Всупереч очікуванням більшості жінок, які мають порушену пігментацію, позбутися від пігментних плям на обличчі та інших ділянках тіла, не так вже й складно, оскільки існує величезний вибір салонних і домашніх процедур для освітлення і очищення шкіри. В першу чергу це хімічний або лазерний пілінг. Суть процедури полягає у видаленні хімічними засобами або лазерним променем поверхневого шару шкіри . Це досить ефективні, але вимагають матеріальних витрат процедури.

Відбілювати шкіру можна самостійно і не гірше, ніж в салоні. Правда, будуть потрібні деякі зусилля та час, але ж краса коштує жертв! Насамперед, зверніть увагу на народну медицину. Не одне століття жінки експериментували з рецептами. Тому сьогодні відомо багато продуктів, ефективних у боротьбі з веснянками. Хорошим відбілюючим ефектом відрізняються: кисломолочні продукти; сік кульбаби, чистотілу і петрушки; лимон, вівсяна каша, огірок. За межами кухні можна звернутися до перекису водню, білої глини (каолін), саліцилової кислоти. Всі ці засоби наносяться на шкіру у вигляді відбілюючих масок:

  • невелику кількість сиру змішати з 1 ст. л перекису і 1 білком. Якщо суміш вийде занадто рідкою, додати сир до отримання однорідної пастоподібної маси. Нанести маску на обличчя і витримати до 30 хвилин;
  • свіжий огірок подрібнити до однорідної маси. Нанести огіркову масу на обличчя на півгодини;
  • столову ложку каоліну (білої глини) змішати з пів чайної ложки соди, влити 1 ч. л перекису. Нанести отриману суміш на пігментовані ділянки хвилин на 20, потім змити;
  • 1 ст. л соку лимона змішати з сухими дріжджами до одержання густої маси. Накладати на проблемні ділянки, тримати 15 хвилин. Змивати теплою водою;
  • протирати проблемні ділянки по кілька разів в день перекисом водню;
  • протирати шкіру соком петрушки або чистотілу 3-4 рази на день.

Важливо пам'ятати, що всі відбілюючі засоби висушують шкіру. Тому після застосування маски необхідно використовувати зволожуючий крем, щоб не пересушити шкіру.

Сьогодні у продажу є великий вибір косметичних відбілюючих засобів. Пілінги, тоніки, маски і крем з різними діючими компонентами допоможуть швидко відбілити шкіру і, в той же час, не пересушити її.

Як позбутися від пігментних плям в домашніх умовах на обличчі

Захист шкіри від сонця

Оскільки реакція на УФІ є однією з основних причин появи пігментних плям, а обличчя - найбільш відкрита частина шкіри, про його захист, необхідно постійно турбуватися.

  • 1. Всім, хто страждає від веснянок, хто не разу з тугою думав про те, як позбутися від пігментних плям на обличчі, круглий рік необхідно користуватися сонцезахисними кремами.
  • 2. Любителям засмаги доведеться особливо уважно поставитися до своєї шкіри, використовувати сонцезахисні креми з максимальним SPF-фільтром.
  • 3. Не забувайте в сонячну погоду носити головні убори з полями чи козирком, щоб захистити ніжну шкіру обличчя від небезпечного випромінювання.
  • 4. Після видалення поверхневого шару під час очисних процедур шкіра стає більш чутливою до впливу сонця. Щоб не отримати зворотний результат від процедури, і в цьому випадку необхідно подбати про захист шкіри. На допомогу прийдуть сонцезахисні креми і лосьйони з UF-фільтрами.
  • 5. Багато виробники декоративної косметики до складу засобів по догляду за обличчям включають сонцезахисні компоненти. Користуючись такою косметикою, ви забезпечите додатковий захист шкіри від небажаного пігменту.

вчасно Вжиті захисні заходи дозволять виключити одну з основних причин посиленої пігментації. Якщо причина не в сонячному опроміненні, необхідно перевірити стан свого здоров'я.

Гіперпігментація може бути викликана УФІ або проблемами у функціонуванні гормональної системи і печінки, прийомом деяких лікарських препаратів. Якщо ви не впевнені у причини появи пігментних плям на обличчі, зверніться за консультацією до лікаря. На підставі аналізів лікар запропонує оптимальний спосіб лікування, найбільш ефективний в сучасних умовах.

Всього коментарів: 0
avatar