02.05.2024
Четвер,11:02
Вітаю Вас Гість

Гарбуз на десерт: турецький рецепт і гарбузове варення

Якщо ви поки не знайшли для себе улюблене блюдо з гарбуза, можливо, полюбити цей овоч допоможуть солодощі з гарбуза. Ми вже розповіли, як спекти гарбузове печиво, сьогодні - ароматний гарбуз в сиропі, який ви напевно пробували колись в Туреччині, і гарбуз з лимоном і імбиром - "живе" варення, яке не треба варити. Тільки вибирайте для цих рецептів ароматний і смачний гарбуз. Як це зробити, ми теж розповімо.

Як приготувати варення з гарбуза для зміцнення імунітету?

Живе варення з гарбуза з лимоном і імбиром

На банку 700 мл

За моїми відчуттями, зараз все менше варять варення на зиму - частіше намагаються літні ягоди заморозити або зробити "живе" варення, яке можна зберігати в холодильнику. До гарбуза це теж стосується! Приготувати живе варення з гарбуза можна буквально за 15 хвилин. До речі, це ще один спосіб використовувати залишки гарбуза, якщо з якихось причин ви не хочете робити гарбузове пюре. Варення з гарбуза не тільки допомагає підтримувати імунітет в зимовий час, а й радує своїм незвичайним смаком і ароматом.

Інгредієнти:

  • 150 г рідкого меду
  • 150 г тростинного або кокосового цукру
  • 300 г сирого очищеного гарбуза
  • 1 лимон (150 г)
  • 1 лайм
  • 8-10 см кореня імбиру (35 г очищеного)

Приготування

  1. Лимон і лайм ошпарьте окропом, щоб пішла зайва гіркота. Через брак лайма можете використовувати тільки лимони.
  2. Гарбуз і імбирний корінь очистіть і наріжте дрібними шматочками для подальшого подрібнення в блендері.
  3. Лимон і лайм наріжте разом зі шкіркою, позбавляючись від кісточок. Все перекладіть в чашу блендера, додавши мед і цукор.
  4. Пюріруйте до однорідності. Перекладіть в красиві баночки і зберігайте в холодильнику.
  5. Живе варення добре подавати з трав'яним чаєм і запеченими тостами або з млинцями і оладками.
  6. У цьому рецепті добре використовувати узбецькі лимони: у них дуже тонка скоринка, яка добре і без зусиль перемелюється в блендері.

Якщо ви не любитель гоструватого присмаку імбиру, то на вказану кількість інгредієнтів використовуйте тільки половину імбирного кореня, а то і менше, але обов'язково додайте його хоча б трохи.

Турецький десерт з гарбуза "Кабак татлиси"

У кожного з нас свої асоціації з різними країнами, в тому числі кулінарні, незалежно від того, бували ми там чи ні. Туреччина асоціюється у мене з незвичайним десертом з гарбуза під назвою "Кабак татлиси" (до речі, слово "шинок" турецькою мовою означає і гарбуз, і кабачок). Багато хто з вас напевно пробували цей десерт в турецьких готелях. А якщо ні, це легко виправити!

Інгредієнти:

  • 400-500 г очищеного мускатного гарбуза
  • 0,5 склянки тростинного або кокосового цукру
  • 1-2 палички кориці
  • 3-4 бутончики гвоздики
  • 0,5 ч. л. ванільного екстракту
  • 3/4 склянки води
  • 50 г подрібнених волоських горіхів
  • 5-10 ч. л. пасти тахині

Використовуйте 1 ст. л. лимонного соку, якщо під рукою не виявилося ванільного екстракту. Якщо не виявилося палички кориці, використовуйте 1 ч. л. меленої, заздалегідь розмішавши з цукром.

Приготування

  1. Гарбуз очистите від шкірки і насіння і наріжте великими кубиками. Викладіть гарбуз в каструлю з товстим дном і посипте цукром. Кількість цукру регулюйте на свій розсуд.
  2. Акуратно розламайте паличку кориці і розподіліть її разом з гвоздикою між шматочками гарбуза. Залийте водою, додайте ванільний екстракт і поставте каструлю на слабкий вогонь. Саме на слабкий вогонь для того, щоб вода пропарювала гарбуз, але не википала. Закрийте кришкою і тушкуйте гарбуз до готовності.
  3. Готовність гарбуза перевіряйте виделкою, він повинен стати м'яким і легко проколюватися, але не розвалюватися. Коли гарбуз буде готовий, дайте йому час охолонути.
  4. Поки тушкується гарбуз, подрібніть волоські горіхи качалкою в склянці або в блендері.
  5. Гарбуз охолонув, ура! Викладайте по 3-4 шматочки в невеликі глибокі піали. За бажанням полийте зверху отриманим цукровим сиропом. Полийте тахини і рясно посипте волоськими горіхами. "Кабак татлиси" готовий! А з чим у вас асоціюється Туреччина?

Як вибрати смачний гарбуз

Якщо ви не завзятий дачник і вирішили запастися гарбузом про запас до самої весни, при покупці оцінить зовнішній вигляд шкірки. Вона повинна бути без плям, з гладкою оболонкою насиченого рудого кольору, що говорить про здоров'я і солодощі гарбуза. Наявність темних плям говорить про те, що гарбуз почав гнити, і значить, в їжу не придатний.

Обов'язкова і присутність хвостика - подібно кришці, він захищає плід від можливих хвороб ззовні. У стиглих гарбузів хвостик темний і сухий. Якщо хвостика немає, краще не купуйте - можливо, продавець позбавився від нього навмисне, так як овоч зірваний передчасно і дозріти не встиг. До того ж навіть найкращий гарбуз, що залишився без плодоніжки, зберігається набагато менше.

Вибираючи гарбуз послаще, врахуйте: чим дрібніше і компактніше овоч, тим більш насиченим буде смак ваших страв. У занадто великих, які переросли, плодів м'якоть може бути сухою, водянистою і гіркою.

При покупці можете постукати по гарбузі кісточками пальців: від овоча повинен виходити виразний, трохи глухуватий звук. Візьміть гарбуз в руки: він повинен бути важким, більш важким, ніж здається візуально.

І заключна порада: не купуйте гарбуз в розрізаному вигляді. Краще купити великий гарбуз, приготувати з нього основне блюдо, а решту пустити на пюре або живе варення. До того ж часто недобросовісні продавці зрізають уражені ділянки - і продають гарбуз по шматочках.

Як правильно зберігати гарбуз до весни

Ідеальні умови для зберігання гарбуза такі: вологість не повинна перевищувати 65%, а температурний режим краще тримати в діапазоні + 5-7 °С. Іншими словами, знайдіть для своїх гарбузиків темне прохолодне місце, наприклад балкон або комору. Постеліть під дно картон, а зверху, якщо дуже холодно, накрийте чимось теплим. Не слід зберігати гарбуз на кухні, десь на шафі або над плитою - таким чином ви зменшите термін його зберігання!

На дачі гарбуз добре зберігати в погребі, так само постеливши під дно картон або сіно. Просто уникайте підвищеної вологості і дотримуйтесь температурний режим, і при таких умовах гарбузи збережуться до весни.

Всього коментарів: 0
avatar