16.05.2024
Четвер,03:52
Вітаю Вас Гість

Багатоплідна вагітність: необхідно регулярне спостереження лікаря

Багатоплідна вагітністьСама багатоплідна вагітність зі щасливим розродження була відзначена у 2009 році у калифорнийки Наді Сулейман: Наді народила 8 дітей. Нині на звання рекордсменки по самій багатоплідної вагітності претендує мешканка Тунісу, яка виношує 12 немовлят. Які ж причини природної багатоплідної вагітності? Це спадковість - якщо у вас в роду вже народжувалися двійні і трійні, цілком можна очікувати, що ваша вагітність теж виявиться багатоплідної. Після 35 років рівень гормонів у жінок підвищується, це збільшує шанси народження близнюків. У представників негроїдної раси частіше народжуються двійні і трійні.

Стимулювати появу багатоплідної вагітності може застосування протизаплідних засобів і ЕКЗ (екстракорпоральне запліднення). У першому випадку дозрівають яйцеклітини і запліднюються спонтанно, у другому кількість подсаживаемых зародків визначається медиками. Після того, як ембріони приживаються в порожнині матки, лікарі скорочують їх кількість до одного-двох.

Які перші ознаки багатоплідної вагітності

Багатоплідну вагітність можна розпізнати за деякими характерними ознаками, хоча частина з них може вказувати на багатоплідність лише побічно:

  • матусям, виношує більше одного малюка, весь час хочеться спати. Це пов'язано з тим, що організм матері працює «за трьох»;
  • ствердна смуга в тесті показується набагато раніше, ніж у випадку звичайної вагітності, так як рівень ХГЛ, що виділяється плодовими оболонками, на початку багатоплідної вагітності вище;
  • токсикоз у жінок з багатоплідною вагітністю буває більш вираженим;
  • прослуховуються чіткі серцеві поштовхи в кількох місцях;
  • при багатоплідній вагітності матка росте набагато швидше, ніж при звичайній;
  • за допомогою УЗД, виробленого на терміні 4-12 тижнів, лікар дізнається кількість ембріонів, їх розміри і фізичний стан.

Тільки УЗД дозволяє точно визначити, що в порожнині матки знаходиться більше одного ембріона. Плюс до цього, виявлення серцебиття в декількох точках. За іншими ознаками визначити багатоплідність значно складніше, особливо якщо вагітність перша і порівняти її перебіг не з чим.

Ускладнення при багатоплідній вагітності

У зв'язку з підвищеним навантаженням на організм матері ускладнення при багатоплідній вагітності виникають частіше. Це анемія, плацентарна недостатність, відшарування плаценти, неправильне розташування плоду (плодів) в матці, нерівнозначне розвиток малюків (коли один з них розвивається гірше), вади розвитку, передчасні пологи, гестози (набряки, підвищення АТ, білок в сечі).

В 15% випадків у першому триместрі вагітності одне з плодових яєць може відмерти, що залишився плід здавлює його, навколоплідні води всмоктуються, загиблий плід мумифицируется і залишається в матці до пологів.

Найбільш частими ускладненнями у другому і третьому триместрі є загроза ранніх пологів, тобто переривання вагітності.

Як визначити багатоплідну вагітність, причини

Ведення багатоплідної вагітності

Так як багатоплідна вагітність - це фактор підвищеного ризику, вагітна повинна поставитися з розумінням до регулярного спостереження у гінеколога. Починаючи з другого триместру, жінка повинна відвідувати лікаря раз на два тижні, а з третього триместру щотижня. Лікар оцінює зміни, що відбуваються, об'єм навколоплідних вод, вимірює розміри плодів, визначає ступінь зрілості плаценти.

В середньому вагітність двійнею триває тридцять сім тижнів, а трійнею - тридцять п'ять. Діти народжуються цілком адаптованими до зовнішньої середовищі на відміну від недоношених дітей того ж терміну при звичайній вагітності. Вагітну госпіталізують при благополучному перебігу вагітності за 2 тижні до прогнозованої дати пологів. Приводом для ранньої госпіталізації може послужити пізній токсикоз вагітних. При багатоплідних вагітностях з ускладненнями вагітної потрібно бути готовою до того, що можливо знадобиться лягти в стаціонар для обстеження, лікування та пролонгування вагітності.

Особливих рекомендацій для жінок з багатоплідною вагітністю, мабуть, і немає. Потрібно лише більш уважно ставитися до спостереження у лікаря, здачі аналізів, до свого стану. Намагайтеся правильно харчуватися, дотримуватися режими відпочинку, сну, уникати стресів, хвилювань, перевтоми.

Багатоплідна вагітність, пологи

Прогноз пологів менш сприятливий при багатоплідній вагітності, ніж при звичайній. Практично у кожної жінки процес пологів починається передчасно. Передчасне відходження навколоплідних вод при активному процесі може призвести до випадіння дрібних частин плоду і пуповини, цьому сприяє маленький розмір плоду, а також поперечний і тазове передлежання.

Період розкриття шийки матки і вигнання плодів може затягнутися у зв'язку з функціональною недостатністю мускулатури матки, яка була перерастянута під час багатоплідної вагітності. Затягивающиеся пологи становлять небезпеку для матері увазі можливих кровотеч і для плодів з-за гіпоксії. У подібному випадку акушери вдаються до проколу плодового міхура.

Найчастіше багатоплідні пологи ведуть на фоні епідуральної анестезії. Це дасть додаткову можливість перейти, в разі потреби, без витрат часу на знеболювання, до оперативного втручання. Відразу після народження першого малюка породіллі вводять препарати, що скорочують матку, і проколюють наступний плодовий міхур.

Між народженням першого малюка і другого проходить проміжок у декілька десятків хвилин. Чим інтенсивніше сутички, чим коротший проміжок. Проміжок між народженнями буде коротшим у немовлят, що розвивалися з одного плідного яйця в порівнянні з разнояцевыми.

При ускладненій багатоплідної вагітності нерідко вдаються до кесаревого розтину. Показання до кесаревого багато в чому схожі з показаннями при звичайній вагітності. Операцію кесаревого розтину проводять при клінічно вузькому тазі породіллі, поперечному положенні плода, тазовому передлежанні, гіпоксії плода, при деяких аномаліях розвитку. При числі плодів від трьох і більше обов'язково роблять кесарів розтин, таким чином, не тільки щадять організм матері, але і попереджають ризик обвиття пуповиною, відшарування плаценти та інших ускладнень. У разі почалися в процесі пологів ускладнень у малюка проводять екстрене кесарів розтин. Наприклад, якщо в період народження першої дитини, у другого почалася відшарування плаценти і гіпоксія.

Календар багатоплідної вагітності. Перший триместр

  • Перші 6 тижнів. Майбутній дитина всього лише ембріон: мозок, серце та легені якого ще в стадії формування. Це ж стосується і пупкового канатика. Ваша надбавка у вазі незначна або ж її зовсім немає. Можливо збільшення в обсязі молочних залоз, при цьому вони стають м'якше. Вранці може виникати нудота, але приймати засоби для її зняття, не порадившись з лікарем, не рекомендується.
  • 2 місяць. За цей час дітки вже стають плодами, їх мозок інтенсивно росте. Формуються повноцінні ручки і ніжки, а на голові - вушка і волоссячко. З'являються деякі внутрішні органи: печінка і шлунок.

У вас таке ж мале збільшення у вазі, хоча виникає швидка втома. Починаєте мочитися частіше і відчувати нудоту. Зараз для вас важлива дієта, бо і вам, і дітям необхідно правильне харчування, тобто поповнення витрачених вітамінів і мінералів.

  • 3 місяць. Поки ви цього ще не відчуваєте, але малюки починають рухати ручками, головою і ніжками і у них починається формування статевих органів. Малюки здатні відкривати і закривати рот, йде розвиток пальців рук, а на пальцях ніг з'являються нігті.

Ваша надбавка у вазі становить від 1 до 2 кг і можливе її зростання до 6 кг. Іноді вам стає дуже жарко і одяг здається тіснуватою. Саме час прицінюватися до одягу для вагітних. Вам слід виконати все запропоноване лікарем: дієту і вправи. Ви відчуваєте себе і виглядаєте надзвичайно добре, а від явищ, які викликали раніше дискомфорт, не залишилося й сліду.

Багатоплідна вагітність по тижнях

Другий триместр

  • 4 місяць. Малюки швидко додають у вазі і зрості, які можуть становити 20-30 см і 150 гр. відповідно. Пуповина стає товщі і довше, а значить, дитині буде надходити все необхідне і в достатній мірі.

Ви додасте у вазі не менше 2 кг, і вагітність видна більш явно. Ви вперше відчуєте рух внизу живота, не забудьте записати дату - це допоможе вашому лікарю визначити більш точно дату народження.

  • 5 місяць. Вами виразніше буде відчуватися всі рухи плоду. Соски стали більше і значно потемніли, це говорить про те, що молочні залози підготовляються до вироблення молока. Ви починаєте дихати набагато глибше і частіше. І вельми вірогідна надбавка у вазі не менше 2 кг
  • Місяць 6. Ці останні тижні для ваших дітей є завершальними їх формування. Тепер малюки ростуть як ніколи швидко, а рухи їх стають сильними і частими. Швидше за все, ви відчуваєте підвищену втому і дискомфорт, викликані тим, що ваші дітки ростуть, спускаються все нижче до тазовому дну і тиснуть на шлунок і сечовий міхур. Зараз ви можете не поспішаючи підготувати і купити все необхідне для ваших довгоочікуваних малюків. Харчуйтеся особливо добре, в останні місяці вагітності малюкам необхідні поживні речовини для набору маси, приймайте вітамінні комплекси.

Третій триместр

  • Місяць 7. Малюки ростуть, потягуються, ви навіть можете побачити, як вони штовхаються своїми маленькими ручками і ніжками. На ваших щиколотках можуть з'явитися набряки, так як ви і ваші малюки продовжуєте набирати вагу. Протягом цього місяця ви, можливо, поправитесь на кілька кг
  • 8-9 Місяці. У ваших малюків відкриваються очі, і вони починають спускатися в порожнину тазу. Дітки, як і раніше, швидко ростуть. Більше відпочивайте, не беріться за важку роботу, щоб не спровокувати передчасні пологи. Лікаря в завершальний період вагітності слід відвідувати раз на тиждень.

Щоб пологи протікали легко і без ускладнень, при багатоплідній вагітності особливо, необхідно на протязі всього терміну виношування малюків спостерігатися у лікаря і виконувати всі його рекомендації. Легких і благополучних вам пологів!

Всього коментарів: 0
avatar