07.05.2024
Вівторок,07:26
Вітаю Вас Гість

Як знайти себе в житті, незважаючи на труднощі

Як знайти себе в життіСучасна людина відчуває болісну потребу в самореалізації, розкриття свого потенціалу, творчих можливостей та визнання. Добре, якщо знайти мету в житті і шляхи її реалізації вдалося в юності, але часто буває так, що про сенс життя починають думати вже в зрілому віці. Іноді ці роздуми приводять до розчарувань. Чому ж через роки життя людина втрачає себе, втрачає інтерес до життя? Це цілком зрозуміло і, що найголовніше, можна виправити в будь-якому віці.

«Чуже» життя, чому ми його обираємо

Розвиток особистості відбувається у певному колі спілкування під впливом батьків, вчителів, родичів, друзів, знайомих - словом тих, хто нас оточує. Поступово в підсвідомість закладається програма, як жити «правильно», тобто аналогічно більшості людей свого кола. Прагнення до заможної, цікавою і красивою життя іноді змушує людину здійснювати цілком типові для цього випадку помилки.

  • 1. Копіювання, спроба повторити життя успішної людини. Наприклад, до недавнього часу чи не кожен юнак (дівчина) прагнув стати економістом або адвокатом.

Професії були надзвичайно затребувані і добре оплачувані, і мало хто замислювався про покликання, призначення і про те, що по-справжньому успішних адвокатів та економістів, які отримують задоволення від своєї роботи і відповідну винагороду за працю не так вже й багато. Інша гвардія представників цих професій, як, втім, і будь-яких інших, або пливе за течією і не домагається якихось висот, або сумує від рутинних обов'язків, або насилу виносить свою роботу.

  • 2. Сумніви і страхи, відсутність впевненості у своїх силах. Іноді людина знає свої нахили і справу, яка йому найбільше до душі, але його зупиняє страх «не добитися», «не виправдати», «розпізнати» - та хіба мало що ще. У цьому випадку необхідний психологічний тренінг: самостійно або під наглядом кваліфікованого лікаря, щоб звільнитися від фобій і знайти щастя подолання самого себе.
  • 3. Залежність від чужої думки, порівняння себе з іншими людьми, суперництво. Бажання мати найдорожчу машину, квартиру в самому кращому районі, саму престижну роботу. І не важливо, що по-справжньому комфортно і умиротворено він або вона відчуває себе в заміському будинку, зате квартира у нього розкішніше, ніж у всіх колишніх однокласників. Для того щоб відчути інтерес і знайти радість в житті необхідно жити і працювати для себе, для власного задоволення, а не заради чужої думки і визнання.
  • 4. Поверховість, невміння доводити справу до кінця. Часто буває так, що в пориві ентузіазму людина вибирає собі справу по душі, але потім натхнення проходить, накопичуються побутові проблеми, турбота про дітей, необхідність забезпечити сім'ю матеріально, і він переключається на щось інше, не закінчивши почату. І тільки через роки починає розуміти, що це і було його справжнє місце в житті.

Як виправити свої помилки і знайти сенс життя

Знайти себе в житті може кожна людина без винятку, незалежно від віку, наявності або відсутності життєвого досвіду, характеру, матеріального та сімейного стану. Але для цього необхідно бажати і шукати, тобто пробувати: різні професії, хобі, місця роботи і відпочинку, район проживання, харчові звички, гардероб, зовнішність. Не бійтеся все зламати і почати життя заново, ну якщо не всі, то хоча б мале: зовнішність, гардероб, харчування, хобі. Отримуйте емоційне задоволення від всього, що ви робите, а для цього необхідно позбутися того, що заважає знайти радість в житті, а саме:

  • Позбавтеся від стереотипів «правильності» життя, вони заважають поглянути на своє життя з боку. Спробуйте об'єктивно приміряти до себе цінності іншого кола людей, які раніше здавалися вам не зрозумілими, можливо щось в них вам сподобається;
  • Живіть і працюйте заради власного задоволення, не підкоряйтеся чужої думки і не порівнюйте себе з іншими. Нас так багато на планеті, що хто-то все одно виявиться багатше, успішніше і т. д.
  • Постарайтеся не думати про гроші, коли обираєте професію по душі. У будь-якій сфері діяльності цінують професіоналізм, а не посаду згідно з переліком спеціальностей. Тому набагато важливіше добре оволодіти улюбленою справою, ніж бездарно витрачати життя на престижну роботу, яка тобі не приносить емоційного задоволення.
  • Позбавтеся від страхів і займіться, нарешті, тим, що вам більше всього подобається.
  • Навчитеся ладити з іншими людьми, розвивайте почуття гумору, не бійтеся звернутися за допомогою, і ви побачите, як багато тих, хто готовий піти назустріч, і відкритий для контакту.
  • І, нарешті, найголовніше: не тільки думайте про сенс життя, але і дійте, пробуйте, міняйте і міняйтеся, тільки так ви можете знайти себе в житті.

Для щасливого і цікавого життя, приносить задоволення і радість необхідно знайти себе, знайти своє місце і сенс життя. Зробити це можна в будь-якому віці, зрозуміло, якщо захотіти і почати діяти. Допоможіть маленьких перемог і отримуйте задоволення від успіху, стаєте більш впевненими, щасливішим крок за кроком, знаходьте радість буття!

Всього коментарів: 0
avatar