05.05.2024
Неділя,12:07
Вітаю Вас Гість

Стовбурові клітини допоможуть у лікуванні діабету першого типу

Лікування діабету стовбуровими клітинами Вченим з Австралії вдалося отримати стовбурові клітини з тканин підшлункової залози, ці клітини можуть бути трансформовані в інсулін - продукують. Зроблене відкриття обіцяє наблизити той день, коли залози діабетиків першого типу зможуть самі виробляти інсулін в необхідних кількостях.

Дане дослідження було проведене в медичному інституті штату Вікторія, результати роботи опубліковані в онлайн - журналі.

Особливості діабету першого типу

При діабеті першого типу імунної системою знищуються клітини, що продукують інсулін. Ці клітини знаходяться в підшлунковій залозі. Без інсуліну організм не може контролювати кількість цукру або глюкози в крові, що призводить до серйозних пошкоджень органів і навіть до летального результату.

Клітинне походження

У своїй роботі доктор Ілля Банах і професор Льон Харрісон описали, як саме вони ідентифікували і виділили стовбурові клітини з тканин підшлункової залози. Потім вчені пояснили, як їм вдалося розробити спосіб, який дозволяє трансформувати стовбурові клітини в інсулін - виробляють, здатні виробляти інсулін у відповідь на зміну рівня глюкози.

Для отримання достовірних результатів дослідники спочатку працювали з клітинами в «пробірці», а тільки потім випробували все на мишах.

Наслідки

Вчені вважають, що їх відкриття ще раз доводить, що стовбурові клітини з'являються не тільки в зародку. Ця обставина дозволяє людському організму відновити інсулін - виробляють клітини.

Це відкриття означає, що потенціал для регенерації інсулін - продукуючих клітин закладений в кожному з нас.

«У довгостроковій перспективі ми сподіваємося, що пацієнти-діабетиків першого типу зможуть відновити свої інсулін - виробляють клітини. Це означає, що їм під силу тримати під контролем рівень глюкози, а отже суттєво зменшити наслідки діабету», - заявив Харрісон, щоправда, додавши зауваження: «Звичайно, ця стратегія буде працювати тільки в тому випадку, якщо ми зможемо розробити спосіб захисту від імунної атаки на інсулін - виробляють клітини, що є основною причиною діабету».

Всього коментарів: 0
avatar