18.05.2024
Субота,10:18
Вітаю Вас Гість

Вегетаріанство може знизити на третину ризик розвитку пороку серця

Вегетаріанство корисне для серцяЗа результатами дослідження в Оксфордському університеті, ризик госпіталізації або смерті від пороку серця на 32% нижче у вегетаріанців, ніж у тих, хто не відмовляється від м'яса і риби.

Порок серця - це перша в списку причин смерті в країнах високого рівня розвитку, в одній лише Великобританії він призводить до 65000 смертельних випадків в рік. Результати, опубліковані в американському медичному збірнику, показують, що вегетаріанська дієта може істотно скоротити ризик захворювання вадами серця.

«Швидше за все, різниця в рівнях ризику пояснюється впливом вегетаріанської дієти на вміст холестерину і кров'яний тиск, що говорить про важливу роль раціону харчування в попередженні захворювань серця», - пояснює доктор Франческа Кроув, керівник дослідження у підрозділі Епідеміології Раку, Оксфордський університет.

Це дослідження стало найбільшим у Великобританії серед усіх досліджень, які порівнюють відсоток захворюваності пороком серця між вегетаріанцями і тими, хто вживає м'ясні продукти.

Лікар-кардіолог і схема серця

В ході роботи були оглянуті майже 45000 добровольців з Англії і Шотландії, що записалися Європейське дослідження про співвідношення раку з харчуванням (EPIC) для Оксфордського дослідження, з яких 34% - вегетаріанці. Така велика частка вегетаріанців - досить рідкісне явище у дослідженнях такого типу - дозволила дослідникам зробити більш точні оцінки відносних ризиків між двома групами.

Тім Кей, професор і один з авторів дослідження, говорить: «Результати виразно свідчать, що ризик розвитку пороку серця у вегетаріанців відсотків на 30 нижче, ніж у тих, хто їсть м'ясні продукти, при інших рівних».

Оксфордські дослідники отримали цифру 32% після врахування супутніх факторів: вік, куріння, алкоголь, фізичні навантаження, освіта та соціальна середовище.

Учасників набирали в 90-ті роки і просили відповісти на запитання, що стосуються їх здоров'я і життєвих принципів, включаючи питання про харчування, фізичних навантаженнях, курінні й пристрасть до алкоголю. Майже 20000 випробовуваних був проведений контроль тиску і взяті проби крові для аналізу вмісту холестерину.

Вимірювання тискуЗабір крові

Добровольці залишалися під спостереженням аж до 2009 року, і протягом цього часу було ідентифіковано 1235 випадків захворювання, у тому числі 169 смертельних випадків і 1066 випадків госпіталізації (за кількістю свідоцтв про смерть і записів у лікарнях, відповідно).

Дослідники виявили, що у вегетаріанців було нижче тиск і холестерин, ніж у людей, які вживали м'ясні продукти.

У вегетаріанців зазвичай нижча маса тіла ( індекс ІМТ), рідше реєструються випадки захворювання на діабет, але це не мало якогось значущого впливу на результати. Навіть якщо виключити ефекти ІМТ, то ймовірність розвитку пороку серця у вегетаріанців все одно буде на 28% менше.

Висновки статті підтверджують ідею, що правильне харчування є головною профілактикою захворювань серця.

Всього коментарів: 0
avatar