Середземноморська дієта зменшує число серцевих нападів і інсультів в групах ризику |
За результатами дослідження, проведеного в Іспанії, середземноморська дієта, доповнена оливковою олією першого віджиму ("extra-virgin") або горіхами, знижує відсоток несприятливих результатів, пов'язаних з серцево-судинними захворюваннями (серцевий напад, інсульт і викликані ними смертельні випадки серед людей у групі ризику. Дослідники, що працюють над проектом PREDIMED (PREvencion con DIeta MEDiterranea), пишуть про свої відкриття в медичному онлайн журналі. PREDIMED - це рандомізоване дослідження, проведене в декількох дослідницьких центрах одночасно і спрямоване на профілактику серцево-судинних захворювань. Воно фінансується міністерством охорони здоров'я Іспанії і є одним з найбільших і довгих досліджень, що ґрунтуються на втручання в раціон харчування. Люди, які дотримуються традиційної середземноморської дієти, вживають багато оливкової олії, фруктів, горіхів, овочів і круп, помірне кількість риби і птахів, і дуже мало червоного м'яса і м'ясних напівфабрикатів, молочних продуктів і солодощів. Попередні дослідження також відзначали позитивний вплив середземноморської дієти на серцево-судинну систему, але не могли відокремити вплив цього фактора від інших. Для того, щоб відмежувати ефект певного раціону харчування на можливі результати, команда проекту PREDIMED випадковим чином призначила 7447 учасникам з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань одну з трьох дієт: середземноморську дієту зі збільшеним споживанням оливкової олії extra-virgin, середземноморську дієту з додатковим вмістом горіхів, та стандартну низькокалорійну дієту (контрольна група). Протягом 5 років, починаючи з жовтня 2003 року, люди повинні були дотримуватися обраного раціону харчування. 43% учасників були представлені чоловіками 55-80 річного віку, а 57% - жінками 60-80 річного віку. Ні в кого з них не було серцево-судинних захворювань на момент початку експерименту, але всі вони входили до групи ризику: або вони страждали діабетом 2 типу, або набирали мінімум три фактори з переліку основних (куріння, високий тиск, ожиріння, спадковість). За п'ять років експерименту у 288 учасників трапився або інфаркт або інсульт, або настала смерть від серцево-судинного захворювання. Статистичний аналіз показав, що порівняно з контрольною групою, учасники, які дотримувалися дієти з збільшеним споживанням оливкової олії, переживали подібний результат на 30% рідше, а учасники, чий раціон включав горіхи, - на 28% рідше. Автори дають рекомендацію людям, бажаючим перейти до такого режиму харчування, почати з малого: наприклад, два дні на тиждень не їсти м'яса, перейти на оливкову олію і замінити міцний алкоголь червоним вином, вживаючи його тільки під час їжі. |
Всього коментарів: 0 | |