26.04.2024
П`ятниця,11:31
Вітаю Вас Гість

Розвантажувальні дні: користь чи шкода

Розвантажувальні дніПроблема зайвої ваги знайома кожному третьому людині на планеті, і саме це пояснює підвищений інтерес лікарів, народних цілителів і дієтологів до різних способів схуднення. Серед таких способів широку популярність отримали розвантажувальні дні, і це не дивно. Короткочасний відмова від своїх харчових звичок перенести значно легше, ніж довге дієту, а обіцяний ефект повністю перекриває можливі незручності. Дійсно, телевізійні програми та жіночі журнали в один голос твердять про те, що розвантажувальні дні очищають організм і сприяють втраті ваги, проте чи так це насправді і наскільки вони корисні?

Розвантажувальні дні: плюси і мінуси

Популярність розвантажувальних днів невипадкова. Хворі і здорові, молоді та похилого віку люди раз у раз повертаються до них, завдяки ряду безперечних переваг, а саме:

  • 1. Регулярно практикуються розвантажувальні дні допомагають нормалізувати метаболізм, запускаючи обмінні процеси і поступово прискорюючи їх.
  • 2. Не секрет, що більшість людей сьогодні, ведучи сидячий спосіб життя, споживає набагато більше калорій, ніж в змозі витратити за день. Надлишки їжі і відкладаються в жир, а також залишаються в організмі у вигляді шлаків, що може привести до безлічі захворювань. Низькокалорійні розвантаження очищають організм, позбавляючи його від цих надлишків і шкідливих речовин.
  • 3. Короткий розвантажувальний період може стати перехідним до більш здорового способу життя, готуючи організм і налаштовуючи його на помірне споживання їжі.
  • 4. Розвантажувальні дні психологічно сприймаються набагато легше, ніж тривалі періоди обмеження в їжі, а, отже, є меншим стресом для організму.

Незважаючи на очевидні переваги, ідеалізувати періодичні харчові розвантаження все ж не слід. Вони мають недоліки і протипоказання і не так вже радикально впливають на фігуру. Можна відзначити, як мінімум, три недоліки розвантажувальних днів:

По-перше, розвантажувальні дні підходять не всім бажаючим. Так, наприклад, не можна до них звертатися тим, хто хворий на діабет, має проблеми з нирками чи печінкою, хто знаходиться в періоді загострення якого-небудь хронічного захворювання або просто відчуває нездужання. Вони також не рекомендуються для жінок у період вагітності або годування груддю.

По-друге, періодичні харчові розвантаження не можуть позбавити людину в короткі терміни від надмірної ваги, набраного місяцями або навіть роками. Позитивний ефект для фігури, безумовно, буде, але не такий кардинальний, як багато описують.

по-третє, деяким людям розвантажувальні дні для схуднення можуть зробити «ведмежу» послугу. А відбувається це таким чином: обмежуючи себе в їжі протягом одного дня, людина на наступний день приймається «надолужувати згаяне», завдаючи ще більшої шкоди організму.

Отже, є плюси і мінуси у цих низькокалорійних днів, однак плюсів все-таки більше. І ті, хто вирішив ввести харчові розвантаження в постійну практику, повинні добре засвоїти відповідні правила та обмеження, щоб у подальшому не нашкодити своєму здоров'ю і самопочуттю.

Розвантажувальні дні для схуднення

Розвантажувальні дні: правила проведення

Всі медичні процедури і ті, що здавна практикуються в народі, націлені на позитивний результат, але невміле їх використання не принесе ніякої користі, а може і погіршити ситуацію. Тому розвантажувальні дні слід влаштовувати за правилами:

  • При запорах або проблеми з кишечником перед проведенням розвантажувального дня необхідно провести триденну чистку кишечника.
  • Під час розвантажувальних днів не варто вдаватися до проносних або сечогінних засобів: це може призвести до зневоднення і інших порушень в організмі.
  • У день розвантаження необхідно випивати велику кількість води - більше ніж зазвичай. Приблизно 2,5-3 літра в день.
  • Слід також уникати надмірних навантажень, фізичних або розумових, і дуже важливо добре виспатися: недосипання часто призводить до надмірного голоду. Таким способом організм намагається заповнити енергію.

Варіантів проведення розвантажувальних днів існує безліч: банановий і рисовий, апельсиновий і на вівсянці, грепфрутовый і на зеленому чаї - розвантажувальний день має свої переваги і недоліки. Однак безумовним фаворитом серед «розвантажувальних» продуктів є кефір.

Розвантажувальний день на кефірі

Популярність кефіру як засоби очищення організму зрозуміла: цей дієтичний продукт сам по собі прекрасний засіб поліпшення процесів травлення, а разом з обмеженням калорійності їжі він дає неповторні результати.

Розвантажувальний день на кефірі не означає, що весь день можна пити тільки кефір. Такі чисто кефірні дні рекомендуються не частіше, ніж один раз в десять-чотирнадцять днів. Ідеальним варіантом є поєднання повністю і частково кефірних розвантажувальних днів. Головною умовою є знижена калорійність: кількість споживаних у такі дні калорій повинно бути близько від 300 до 700.

Повністю кефірний розвантажувальний день передбачає вживання в їжу тільки кефіру. Любителям цього кисломолочного продукту він здасться необтяжливим, іншим рекомендується вживати кефір з різними фруктовими добавками або біфідобактеріями, щоб урізноманітнити раціон і легше перенести розвантаження.

Кефір поєднується з багатьма продуктами, тому проблем з комбінованими кефирными днями, як правило, не виникає. Фрукти, натуральні соки, відвари трав і різні низькокалорійні продукти можна використовувати в якості добавки до кефирному раціону, головне - не перевищувати рекомендовану денну енергетичну норму, наведену вище.

Розвантажувальний день на кефірі

Розвантажувальні дні на кефірі і фруктах

Для проведення таких розвантажувальних днів можна використовувати улюблені фрукти і ягоди, тому простіше всього проводити їх влітку, коли практично всі фрукти доступні.

Починають день з кефіру і улюблених ягід. Полуднувати краще яблуками, а на обід можна приготувати салат з фруктів і ягід і залити його кефіром або фруктовим йогуртом. Допустиме також невелика кількість горіхів, однак варто пам'ятати, що горіхи дуже калорійні, а це значить, що їх повинно бути дійсно небагато.

Розвантажувальні дні на кефірі і сирі

Для любителів молочних продуктів підійдуть кефірно - сирні розвантажувальні дні. Для них знадобиться 300-400 грам сиру і 1 літр кефіру. На сніданок і обід можна присмачити сир ложкою меду, а на полуденок краще випити тільки кефір. Обідом може стати сир, залитий густим кефіром і приправлений свіжими ягодами.

Розвантажувальні дні на кефірі і вівсянці

Цей варіант проведення розвантажувального дня не тільки сприятиме травленню, але і поліпшить зовнішній вигляд і стан шкіри.

Увечері необхідно залити вівсянку (кілька ложок) холодною кип'яченою водою і залишити настоюватися на всю ніч. Каша, приправлена медом і склянкою кефіру, стане сніданком. На обід - кефір і яблука, а на вечерю - пара сухариків з трав'яним чаєм. Перед сном можна випити ще склянку кефіру, а протягом дня - настій шипшини.

Прості і доступні розвантажувальні дні на кефірі комбінують з дієтичним м'ясом, яйцями, огірками, рибою і навіть шоколадом. Варіантів так багато, що знайдеться гідний для кожного охочого. Але незалежно від обраного варіанту постарайтеся дотримуватися правила і пити якомога більше рідини: негазованої мінеральної води, трав'яних чаїв або настоїв.

Всього коментарів: 0
avatar