29.04.2024
Понеділок,05:40
Вітаю Вас Гість

Медикаментозний аборт: з усіх зол вибирай менше

Що таке медикаментозний (фармакологічний) аборт, чи небезпечна процедураДемографічний контроль є в даний час однією з найважливіших завдань не тільки в нашій країні, але і в багатьох інших. Але, незважаючи на велику кількість доступної інформації, в Росії лише невеликий відсоток сімей дійсно займається плануванням народження дітей. У більшості випадків зачаття відбувається спонтанно, незаплановано, а, отже, не завжди бажане. Чи варто дивуватися, що на тлі величезного вибору способів запобігання аборт досі є одним з популярних способів «контрацепції» - запізнілою і часто небезпечною для жінки?

До того ж не можна не враховувати тих, хто змушений піти на цей крок в силу медичних показань. Саме тому, незважаючи на установку про підвищення рівня народжуваності, в інтересах держави пропагувати якомога більш безпечний спосіб переривання вагітності, адже сьогодні більше чверті смертей відбулися матерів обумовлене неправильними абортами. І ще більше жінок страждає потім від наслідків цього втручання, стикаючись з неможливістю зачаття або виношування дитини.

Враховуючи все вищесказане можна зрозуміти, чому останнім часом все більшого поширення набуває медикаментозний аборт - процедура, не тягне за собою таких важких наслідків, як звичне хірургічне втручання.

Що таке медикаментозний аборт

Фактично, ця процедура включає в себе лише прийом певних лікарських препаратів, призначених лікарем. Дуже важливо пам'ятати про те, що це потрібно робити під обов'язковим наглядом фахівця: незважаючи на видиму простоту методу, всі ризики може передбачити тільки кваліфікований гінеколог.

Для підтримки вагітності і її благополучного протікання організму жінки необхідно достатня кількість прогестерону. Мета методу - ввести жінці речовина, що не дозволяє цього гормону виконувати своє призначення. Іншими словами, вагітної потрібно випити ліки, яке поставить своєрідний блок на прогестерон в організмі.

Без прогестероновою підтримки тіло не зможе зберегти формується плід. Більш того, зародок, не утримується організмом, почне відділятися, відторгатися материнської маткою. В якості блокатора медики використовують міфепристон. В додаток до нього застосовуються речовини, які змушують інтенсивно працювати м'язи матки - що призводить до механічного «виштовхування» плоду. По суті, у вагітної відбувається штучно викликаний викидень.

Терміни вагітності, коли можливий медикаментозний аборт, які можуть бути наслідки

На якому терміні можна перервати вагітність медикаментозно

Медикаментозний аборт, безумовно, має цілий ряд переваг перед хірургічним, і в першу чергу, це більш високий рівень безпеки для жінки, зменшення ризиків. Проте є у нього і свої нюанси. Проводити таку процедуру потрібно на дуже ранніх термінах, в ідеалі - в перший місяць. Це пов'язано з тим, що в цей період плід ще слабо «скріплений» з маткою, а тому його «вихід» буде більш простим і безболісним. Тим не менш, в деяких випадках, тільки за призначенням лікаря, медикаментозний викидень стимулюють в терміни до 63 днів.

Після закінчення цього терміну процедура не тільки втрачає свою результативність, але і може пройти з ускладненнями: плід продовжить розвиток вже після проведення аборту, або ж, вже загиблий зародок може залишитися всередині материнського тіла. Ще одним ускладненням стає надмірно сильна кровотеча. У всіх перерахованих випадках жінці доведеться вдатися до медичної допомоги в екстреному порядку. Для того щоб уникнути таких ризиків, необхідно своєчасно звертатися за консультацією і допомогою, і не намагатися проводити таке втручання самостійно.

Переваги методу

Головною перевагою медикаментозного аборту є, як вже згадувалося вище, його відносна безпека. Відносна, так як жодне втручання у справи природи не проходить безслідно. Однак такий спосіб все ж набагато безпечніше інших, вже хоча б тому, що не вимагає «вторгнення» всередину і грубого механічного впливу.

А це означає, що, по-перше, при нормальному перебігу процедури, внутрішні органи жінки не травмуються, виключає ризик більшої частини ускладнень, що призводять до безпліддя та інших тяжких наслідків. До того ж знижується ймовірність зараження інфекційними захворюваннями, ризик якого не можна повністю виключати при застосуванні інших методів.

По-друге, цей процес досить безболісний, щоб не вдаватися до наркозу. Він може бути порівняємо з щомісячними нездужаннями під час менструацій або ж трохи інтенсивніше, проте не настільки, щоб звичайні знеболюючі препарати не могли впоратися. А це, в свою чергу, теж зменшить навантаження на організм і наслідки від проведення аборту.

І нарешті, такий метод набагато більш комфортний для жінки психологічно. Особливо це важливо в тих випадках, коли вагітність не може протікати нормально за медичними показаннями (завмирання плоду, відхилення в розвитку та інше). Якщо вагітність була запланованою і очікуваною, але в силу обставин не може закінчитися народженням дитини, для жінки це важка психологічна травма, тільки посилюється в тому випадку, якщо доводиться ще й зазнати небезпечного і травматичного хірургічного аборту. Медикаментозний аборт не завжди рятує від подібних переживань, але може значно їх зменшити.

Важливим є також той факт, що такий аборт більш конфиденциален, ніж інші методи, а тому більш зручний і комфортний для жінки в багатьох ситуаціях.

Перелік протипоказань, можливі ускладнення

Протипоказання до медикаментозного аборту

Як і будь-яка медична процедура, медикаментозний аборт має ряд абсолютних протипоказань, за наявності яких його не можна проводити категорично. До їх числа відносяться:

  • 1. Непереносимість організмом жінки речовин, застосовуваних для проведення процедури (зокрема мефипристона, простагландину, інших компонентів і препаратів, що містять дані речовини).
  • 2. Запальні процеси в області шлунково-кишкового тракту або жіночих статевих органів.
  • 3. Деякі загальні захворювання, такі, наприклад, як ниркова або печінкова недостатність у будь-якій формі, бронхіальна астма в тяжкій формі, нездужання, супроводжуються бронхіальними спазмами, гіпертонія.
  • 4. Так як медикаментозний аборт пов'язаний з імовірністю великої крововтрати, він протипоказаний при будь-яких порушеннях, пов'язаних зі згортанням крові (анемія, порфірія, гемофілія тощо), а також при міомах, особливо з великою кількістю рубців.
  • 5. Інфекційні хвороби (включаючи венеричні).
  • 6. Позаматкова вагітність - в цьому випадку проводити аборт не тільки марно, але й небезпечно.
  • 7. Застосування антикоагулянтів.

У деяких ситуаціях медикаментозний аборт дозволяється, але повинен проводитися з особливою обережністю. До числа таких відносних протипоказань можна віднести годування груддю. Це обумовлено тим, що в молоко матері потрапляють речовини, покликані викликати відторгнення плоду. Тому, у разі проведення процедури, необхідно перервати годування. Після того, як препарати виведуться організмом - зазвичай це займає недовгий час - його можна відновити, однак навіть незначний перерва може погано позначитися на формуванні молока.

Також з обережністю варто замислюватися про таке аборт тим, кому раніше робили кесарів розтин. На матці могли залишитися шрами, і у випадку аборту вони можуть призвести до посилення кровотечі. Після кесаревого фармаборт на термін, що перевищує чотири тижні, суворо забороняється. Більш того, навіть на ранніх термінах рекомендується проводити процедуру в лікарні, під безпосереднім наглядом медичного персоналу.

Особлива обережність необхідна жінкам, особливо старше 35 років, які мають значний стаж куріння. Справа в тому, що ця шкідлива звичка викликає ускладнення, пов'язані з серцево-судинною системою, що також може призвести до небажаних наслідків.

Не рекомендують медикаментозний аборт, якщо вагітність настала всупереч прийому гормональних протизаплідних засобів або при використанні спіралі.

Як проходить цей вид аборту - покроково

Послідовність прийому медикаментів при аборті

Процедура медикаментозного аборту складається з трьох етапів, кожен з яких обов'язковий до виконання:

  • 1. Для того щоб зробити аборт вагітної слід звернутися до лікаря, який проведе попередній огляд, візьме всі необхідні аналізи, проведе опитування пацієнти з метою виявити можливу непереносимість препаратів, алергії, протипоказання, ймовірність наявності захворювань, що перешкоджають проведенню процедури. Також на першому етапі лікар повинен виключити можливість позаматкової вагітності. Зазвичай за час, необхідний для аналізів, вагітної пропонується обдумати рішення. З цією метою гінеколог повинен надати їй детальну інформацію про спосіб, його наслідки та альтернативи.
  • 2. Якщо ніяких обставин, які перешкоджають проведенню аборту, не виявлено, можна приступати до процедури. Однак попередньо необхідно буде оформити рішення юридично, а саме підписати документи про те, що інформацію жінка отримала і обдумала.

Після цього потрібно буде прийняти відразу три таблетки ліки (600г.) і залишатися під наглядом ще протягом двох годин. Це необхідно для того, щоб зреагувати, якщо виникне блювання, міфепристон виведеться з організму і бажаний результат не буде досягнутий. У цьому випадку найімовірніше доведеться використовувати інший спосіб переривання вагітності.

Якщо відторгнення ліки не сталося, пацієнтка може їхати додому, отримавши інформацію про те, куди звернутися в разі ускладнень. У нормі через день-два виникає кровотеча, схоже з менструальним, яке іноді супроводжується хворобливими спазмами. В цьому випадку - за призначення лікаря - можна застосувати знеболювальне.

  • 3. Далі необхідно прийняти простагландин. Іноді лікарі дозволяють зробити це самостійно, іноді - приїхати на черговий прийом та провести процедуру в присутності персоналу. Слід пам'ятати про те, що на цьому етапі відбувається виведення плоду з організму, що може супроводжуватися не тільки хворобливими відчуттями, але й іноді рясним кровотечею.

Найчастіше аборт відбувається через кілька годин, після цього можливо застосування знеболюючих.

Життя після фармакологічного аборту

Як вести себе після аборту

Через кілька днів після аборту необхідно пройти обстеження. Воно проводиться для попередньої перевірки виведення плоду. Якщо плід виведений частково, лікар повинен прийняти відповідні заходи залежно від стану пацієнтки. І нарешті, через два тижні проводиться контрольний огляд, остаточно підтверджує ефективність проведеної процедури. У деяких випадках, які відносять до невдалого течією медикаментозного аборту (наявність залишків в порожнині матки, неповний аборт), потрібно вакуумаспирация, рідше - хірургічне втручання.

Медикаментозний аборт не впливає на можливість жінки зачати, тому необхідно відразу ж після прийому препаратів задуматися про контрацепцію. В ідеалі це питання необхідно обговорити з лікарем вже на першому прийомі.

Нормальними після аборту вважаються виділення різного ступеня інтенсивності аж до наступної менструації. Рідко, але все ж спостерігаються дискомфортні відчуття, схожі на отруєння: блювота, нудота, діарея, невелика температура, слабкість, запаморочення.

У цілому ж, якщо проведення аборту необхідно з яких-небудь причин, даний метод є гідною альтернативою, що не викликає небажаних наслідків, має високий відсоток ефективності (до 98%), який є найбільш «природним» з точки зору здоров'я. Однак для успішної процедури необхідно дотримання рекомендацій та обов'язкове спостереження фахівця.

Всього коментарів: 0
avatar