26.04.2024
П`ятниця,15:21
Вітаю Вас Гість

Як зміцнити імунітет і захистити організм від захворювань

Як зміцнити імунітетНадходження в організм усіх необхідних поживних елементів сприяє підтримці здоров'я і зміцнення імунної системи. Однак існують продукти харчування та полівітамінні препарати, які допомагають особливо ефективно зміцнити імунітет, тобто здатність організму боротися з інфекціями. Таких продуктів багато, назвемо лише основні з них, найбільш відомі і поширені.

Вітамін С

Незаперечним лідером у зміцненні імунної системи є вітамін С або аскорбінова кислота. Недарма його призначають у великих дозах під час застуди, коли потрібно допомогти організму впоратися з інфекціями. Вітамін С приймають у вигляді таблеток чи драже в чистому вигляді або у складі полівітамінних комплексів. Міститься він у багатьох овочах і фруктах.

Як багато інші вітаміни, які зміцнюють імунітет, вітамін С стимулює утворення білих кров'яних клітин та антитіл, які захищають клітини від вірусів, знижує ризик захворювань серця і судин, сприяє зниженню артеріального тиску і перешкоджає утворенню холестеринових бляшок на стінках судин. Люди, що регулярно вживають продукти, багаті вітаміном З, рідше стають жертвами злоякісних пухлин.

Однак це не означає, що ви повинні вживати цей вітамін у великих дозах, достатньо 2-3 г на добу в складі свіжих овочів і фруктів (цитрусові, квашена капуста, брокколі, ківі, полуниця та ін).

Вітамін С є водорозчинним, його надлишки виводяться з організму з сечею. Тому одноразовий прийом великої дози не рекомендується, краще розподілити його на кілька частин. В організмі людини цей вітамін не синтезується, запас його необхідно постійно поповнювати.

Продукти зміцнюють імунітет

Вітамін Е

Жиророзчинний вітамін Е є найпотужнішим антиоксидантом, допомагає зміцнити імунітет, проте йому приділяється значно менше уваги, ніж вітаміну С. Вітамін Е стимулює вироблення антитіл, що знищують бактерії і бореться з вільними радикалами. Він має також ефективним омолоджуючу дію та знижує ризик серцево-судинних захворювань.

Денна норма становить близько 60 мг, така кількість легко можна отримати з продуктів харчування: рослинних олій, насіння злаків. Для зміцнення імунітету, особливо в міжсезоння може знадобитися підвищена доза вітаміну, отримати її можна у вигляді добавок до їжі. Куріння і алкоголь, непомірний спосіб життя вимагає більшої кількості вітаміну Е.

Каротиноїди

Є попередниками вітаміну А, вони здатні перебувати в організмі і, в разі необхідності, перетворюватися на вітамін А. Каротиноїди також є потужними антиоксидантами, знижують ризик захворювання серця і судин і перешкоджають утворенню холестеринових бляшок на стінках судин. Найбільш відомий з цього сімейства бета-каротин, який міститься, наприклад, у моркві. Він володіє протипухлинною та імуностимулюючою дією.

Надмірна кількість вітаміну А може бути шкідливим для організму, однак натуральний бета-каротин, який ви вживаєте в складі харчових продуктів, що зміцнюють імунітет, навряд чи накопичилась в організмі в такій кількості, щоб виробити токсичні дози вітаміну А.

Вітаміни зміцнюють імунітет

Фітонутрієнти

На ці речовини медики звернули увагу зовсім нещодавно. Фітонутрієнти містяться тільки в продуктах рослинного походження, вони зміцнюють імунітет, перешкоджають утворенню тромбів, холестеринових бляшок, захворювання судин і серця, в тому числі інфарктів і інсультів. Зміст в щоденному раціоні різноманітних (5-6 найменувань) овочів і фруктів в достатній кількості дозволить отримати добову норму фитонутриентов і зберегти імунну систему.

Цинк

Цинк относитмя до мінеральних компонентів, він сприяє збільшенню вироблення лейкоцитів, і допомагає їм у боротьбі з інфекцією. Дослідження показали, що цинк уповільнює зростання ракових клітин. Однак надмірне вживання цинку може призвести до зворотного ефекту, тому постарайтеся вживати його не більше 25 мг на добу. Курка, яйця, бобові, насіння - ось далеко неповний перелік продуктів, що містять цинк.

Омега-3 жирні кислоти

Риб'ячий жир і масло лляного насіння, регулярно вживається дітьми, призводить до зниження числа простудних захворювань. Які в них містяться Омега-3 жирні кислоти виступають в ролі імуностимуляторів і антиоксидантів. Омега-3 містяться в жирних сортах риби, таких, як: тунець, макрель, лосось. Омега-3 кислоти краще всього приймати разом з вітаміном Е.

Зазвичай діти неохоче п'ють риб'ячий жир або лляне масло, тому рекомендується розподілити добову норму на частини і по крапельці додавати лляне масло в каші, йогурти, салати та іншу їжу. З риб'ячим жиром справа йде трохи складніше, але його можна вживати у вигляді невеликої порції жирних сортів риби. Риб'ячий жир крім Омега-3 постачає організм цінних вітаміном D і вітаміном А. Так що це справжня знахідка для здоров'я.

Крім перерахованих вище елементів укріпити імунітет допоможуть також імбир, часник і цибулю, йогурт, зелений чай, морські водорості та продукти, що містять селен (морський окунь, креветки, тунець, курка). Вони сприяють очищенню і зміцненню організму і стимулюють його захисні властивості.

Всього коментарів: 0
avatar