06.05.2024
Понеділок,18:53
Вітаю Вас Гість

Мелазма, як форма гіперпігментації

МеланодерміїМеланодермії - це стан шкіри, що обумовлено підвищеним вмістом естрогену або прогестерону в організмі, і проявляється у вигляді бурих плям на шкірі. Такі плями характерні для вагітних жінок, і жінок, які користуються оральними контрацептивами. Іноді меланодермії вражає жінок, які приймають препарати, що провокують підвищену фоточутливість шкіри. Зрозуміло, цю проблему хотілося б усунути методами, безпечними для здоров'я, ефективно та в найкоротші терміни. Дізнавшись причину, по якій виникла меланодермії, лікування можна підібрати найбільш правильним.

Чому виникає меланодермії

Причиною, по якій гіперпігментація типу мелазми вражає вагітних жінок у 2 або 3 триместрі вагітності, є гормональні сплески. Неодноразові дослідження показали, що меланодермії виникає також у жінок напередодні менопаузи, коли їм призначають гормональне лікування прогестероном. Вплив сонячних променів на меланоцити (клітини, що відповідають за пігментацію) призводить до посиленого утворення пігментних плям при підвищенні рівня гормонів.

Косметичні та лікарські препарати також можуть стати причиною посиленої вироблення пігменту в окремих областях (гіперпігментації). Іноді меланодермії виникає як наслідок алергії на косметику. Відомо також, що ряд медичних препаратів підвищує світлочутливість шкіри і стимулює гіперпігментацію шкіри. У цьому випадку лікар може призначити інші ліки, а якщо його не існує, то доведеться миритися з плямами, оскільки лікування захворювання важливіше зовнішнього вигляду шкіри.

При збої в роботі щитовидної залози також може з'явитися гіперпігментація типу мелазми. Тому лікар завжди попереджає пацієнта про можливі косметичних дефектах. З іншого боку, пацієнт, який страждає гіперпігментацією, повинен проконсультуватися у фахівця-ендокринолога з приводу стану щитовидної залози, щоб виключити одну з імовірних причин.

Лікування мелазми

Як одна з форм гіперпігментації - підвищеного вироблення пігменту клітинами - меланодермії в процесі лікування підпорядковується тим же правилам, що й інші форми утворення пігментних плям.

  • При тривалому перебуванні на сонці прикривайте як можна більше ділянок шкіри. Для захисту відкритих областей шкіри використовуйте сонцезахисний крем з SPF 50 і вище.
  • Використовуйте освітлюючі креми, що містять гідрохінон. Гідрохінон відбілює шкіру, допомагає зробити плями менш помітними або повністю від них позбутися. Крем з гидрохиноном можна придбати в аптеці.
  • Меланодермії може бути усунена за допомогою хімічного пілінгу. Для ефективного видалення потемнінь на шкірі потрібен глибокий хімічний пілінг, тому слід звернутися до фахівця-косметолога, а не намагатися зробити це самостійно. Результат лікування мелазми залежить від глибини пілінгу, і дуже важливо правильне дозування гелю для виконання цієї процедури.
  • Якщо потемніння на шкірі викликані застосуванням оральних контрацептивів - зверніться до лікаря для їх заміни на інші препарати, що не приводять до утворення пігментних плям.
  • Косметику, яка стала причиною гіперпігментації, також слід замінити на інший, натуральний продукт, який доглядає за шкірою і не викликає роздратування.

Оскільки гіперпігментація типу мелазми може бути обумовлена різними причинами, пошук ефективних способів лікування безпосередньо пов'язаний з їх визначенням. Тільки усунувши причину гіперпігментації можна розраховувати на повне очищення шкіри від пігментних плям.

Всього коментарів: 0
avatar