18.05.2024
Субота,13:12
Вітаю Вас Гість

Більш ефективний антисептик: поєднання срібла і олії чайного дерева

Масло чайного дерева з сріблом від мікробів У боротьбі з інфікованими ранами, змішування масла чайного дерева і срібла з наступним приміщенням їх у ліпосоми (розчинні жирові капсули), значно збільшує протимікробну активність і може практично виключити всі побічні ефекти.

Ван Лі Лоу з колегами з університету Вульверхэмптона представили результати свого дослідження на зустрічі вчених-біологів у місті Харрогейт, згідно з яким, незважаючи на те що і чайне дерево й срібло (у формі нітрату срібла) ефективні проти ряду мікроорганізмів, при поєднанні цих речовин у низькій концентрації їх антимікробна активність підвищується. Вчені провели лабораторні тести на хвороботворних мікроорганізмів, що потрапляють на шкірні рани. Бактерії типу золотистого стафілокока, який є частою причиною шкірних інфекцій і гнійників, а також грибок Candida albicans, викликає кандидозний стоматит, були знищені.

Candida albicansІнші бактерії

Обробка рани на руціСиняк на коліні

Ці результати наштовхнули вчених на думку використовувати мікроскопічні сфери, звані ліпосомами, які утворюються з фосфоліпідів клітинних мембранах, для доставки суміші з срібла і олії чайного дерева до інфікованих ран. Ця техніка дозволяє контролювати вивільнення речовин, тому з'являється можливість брати невеликі, менш токсичні концентрації протимікробних агентів для обробки інфікованих ран. Вона також може застосовуватися для лікування стійких до антибіотиків штамів.

Ліпосоми

Якщо їх використовувати окремо, те обидва засобу, срібло і масло, можуть викликати у пацієнтів небажані побічні ефекти. Надмірне вплив срібла може призвести до зміни кольору шкіри до блакитно-сірого, а прикладання до рани ненормованого кількості олії чайного дерева може викликати роздратування. Із збільшенням середньої тривалості життя, такі вікові прояви, як трофічні виразки на ногах або пролежні, стають більш частими.

Існуючі методи, що використовують традиційні креми на основі срібла, характеризуються відносно високими концентраціями металу. Креми з меншими обсягами активних компонентів могли б стати більш безпечними і доступними для покупки без рецепта антисептичними засобами, ефективними та безпечними для шкіри.

Всього коментарів: 0
avatar