19.03.2024
Вівторок,12:31
Вітаю Вас Гість

Як позбутися комплексів

Як позбутися комплексівНаука психологія стає з кожним роком все популярнішим, вона цікава і потрібна. Парадоксальність ситуації полягає почасти в тому, що, не дивлячись на складність людської психіки і її здатність підносити несподівані сюрпризи, які не вписуються в рамки традиційних правил, більшість людей вважають себе її знавцями, навпаки, справжні експерти в цій галузі вкрай обережні у судженнях, особливо коли мова йде про психологічні комплекси. Як позбутися від комплексів і що являють собою комплекси?

Комплекси - це звичка людини негативно оцінювати себе порівняно з іншими людьми. Вони не є відображенням дійсності, а живуть у відриві від неї всередині людської свідомості. Не дивлячись на різноманітні форми прояву комплексів, в основі їх, як правило, знаходиться комплекс неповноцінності. Цей комплекс змушує людину замикатися в собі, віддалятися від суспільства і відмовляти собі у безлічі земних радощів: наприклад, незадоволеність своєю зовнішністю може змусити дівчину відмовитися від спілкування з протилежною статтю, у результаті вона позбавляється радості сімейного життя і материнства.

Незадоволеність собою, своєю зовнішністю, здібностями, навичками і вміннями і т. п. іноді виникає у кожної людини. І це швидше ознака норми, ніж відхилення від неї, адже завжди і всім задоволені тільки душевнохворі. При нормальному сприйнятті комплекс неповноцінності може стати стимулом до розвитку: поліпшення зовнішності, отримання додаткової освіти, розвитку будь-яких творчих навичок. Але далеко не кожен може направити свою енергію в позитивне русло, тому людям з психологічними проблемами слід звернутися за консультацією до фахівця.

Коли комплекс стає проблемою

Комплекси стають проблемою, коли людина не може самостійно усвідомити причину свого незадоволення, вона впадає в паніку і депресію. Як позбутися комплексів? Для початку необхідно припинити панікувати. Зробити це можна за допомогою невеликого тренінгу, який пропонується в подібних ситуаціях.

  • 1. Зрозумійте, що людей абсолютно без комплексів не існує в природі, навіть якщо вони явно цього не показують. Наприклад, красуні з світовим ім'ям, яким аплодують зали, час від часу прискіпливо розглядають себе в дзеркало і знаходять вади, а через кілька годин знову відчувають себе досконалістю. Так що ваше невдоволення собою цілком нормально, воно не вічне і від нього можна позбутися.
  • 2. Комплекси тримаються на залежності від чужої думки, людина боїться виглядати смішною або безглуздою в очах оточуючих, боїться не виправдати очікувань. Але і в безглузді ситуації хоча б раз чи два в житті потрапляє кожен. Що страшного може при цьому виникнути, викличете сміх оточуючих? Щоб уникнути жаху перед такою ситуацією, тренуйте почуття гумору, вмійте посміятися над собою. Якщо ж хтось сміється над вашим фізичним недоліком, постарайтеся не звертати на нього уваги. Така поведінка, як правило, викликана набагато більш серйозними комплексами, ніж ваш.
  • 3. Постарайтеся стати впевненіше в собі. Це нелегко, але самонавіювання і тренування перед дзеркалом, зрештою, матимуть успіх, пам'ятайте: я найчарівніша і найпривабливіша? І чим частіше ви будете це проговорювати, тим впевненіше будете ставати.

Не тільки думати, а й діяти

Щоб позбутися від комплексу неповноцінності, необхідні не тільки психологічні, але і реально відчутні заходи, яку-небудь дію з викорінення причин. Наприклад, ваш комплекс викликаний надмірною повнотою. Це як раз той випадок, коли можна позбутися не тільки від комплексу, але і від повноти одночасно: дієтичне харчування, масаж, фізичні тренування. По мірі усунення причини буде міцніти і ваша впевненість. Те ж саме можна сказати і про інші недоліки зовнішності.

Проте не завжди слід прагнути виправити зовнішність. Природа створює кожну людину унікальною, не схожу на інших, і цим вона найбільш цінна. Навчіться любити себе такою, яка ви є. Якщо вам не дає спокою думка оточуючих, зверніть увагу, наскільки уважно ви розглядаєте зустрічних. Напевно швидко ковзати поглядом по сторонах, нікого не виділяючи особливо. Точно так само і навколишні, більшості з них немає до вас ніякого діла, і ваші страхи абсолютно не мають підстави.

Що ж стосується друзів, то їх думка тут дуже важлива, вони здатні чесно вказати на недоліки і допомогти вам на шляху позбавлення від комплексів. Тому розкажіть друзям про свої страхи, в них ви знайдете співчуття, опору і підтримку. У тому випадку, якщо ви замкнуті і у вас немає друзів, наприклад, з-за комунікативних або подібних їм проблем, вирішувати їх слід під наглядом психолога.

Існує безліч способів, що допомагають подолати комплекси, оскільки багато з них зумовлені незначними причинами, які цілком реально виправити: зовнішність, освіта, вибір місця роботи, кар'єра, район проживання і т. д. Розвивайте свої достоїнства, здобувайте корисні навички, навчитеся танцювати, плавати, стрибати з парашутом, нарешті. Будь-яке вдосконалення додасть вам впевненості у собі й допоможе позбутися від комплексів.

Всього коментарів: 0
avatar