28.04.2024
Неділя,07:13
Вітаю Вас Гість

Аквааеробіка для кожного

АквааеробікаАквааеробіка на сьогоднішній день один з найбільш ефективних методів підтримки форми. Заняття цим видом аеробіки проводяться в басейні, що дозволяє максимально посилити результативність тренування: опір води змушує м'язи працювати з великим зусиллям, а значить, спалювати більше калорій та енергії, що робить її чудовим засобом для позбавлення від надмірної ваги. У той же час підтримка води допомагає уникнути перевантажень, а тому даний вид тренування підходить людям різного віку. Аквааеробіка також показана вагітним та особам, що страждають варикозом і серцево-судинні захворювання. Вона дозволяє не тільки підтримувати тонус, але і скинути зайву вагу.

Аквааеробіка для схуднення

Незважаючи на те, що заняття аквааеробікою надають позитивний вплив при багатьох захворюваннях і обмеження, найбільш популярні вони серед тих, що худнуть.

Для людей з перевищенням ваги аквааеробіка - найкращий друг і помічник по ряду істотних причин:

  • 1. Посилені навантаження допомагають підвищити ефективність тренування, не викликаючи звичних наслідків у вигляді болю або надмірної втоми. Навпаки, тренування у воді заряджають спокоєм і умиротворенням, що важливо для тих, хто худне: всілякі дієти, зазвичай супроводжують цей процес, є неабияким стресом для організму.
  • 2. Додатковим бонусом є втрата зайвих кілограмів, відбувається за рахунок самої середовища. Температура води нижча, ніж температура тіла людини, а тому, потрапляючи в басейн, організм витрачає додаткові калорії на те, щоб зігрітися. Плюс - гідромасаж, поліпшує кровообіг, обмін речовин і еластичність шкіри і судин.
  • 3. Психологічний ефект. Не секрет, що повні люди зазвичай соромляться свого тіла, а тому не займаються на тренуваннях на повну силу і взагалі часто припиняють заняття. У воді більша частина тіла прихована, тому людина може розслабитися і цілком віддатися тренуванні, що покращує результати занять.

При цьому варто пам'ятати, що заняття аквааеробікою підходять для людей з будь-яким рівнем підготовки: змінюється лише інтенсивність навантаження. Не є обмеженням також невміння плавати. Досить використовувати спеціальний аква-пояс (пояс для аквааеробіки), і ця проблема буде вирішена.

Аквааеробіка для схуднення практикується за певною методикою. Перед початком заняття рекомендується трохи поплавати в басейні: це допоможе розігріти м'язи і підготувати їх до роботи і в той же час організм звикне до водної середовищі, її температурі.

В подальшому тренування зводиться до звичайної схеми:

  • Розминка, покликана підготувати організм до навантажень;
  • Основна частина, що включає вправи практично на всі групи м'язів;
  • Заключна частина - розслаблення, що дозволяє заспокоїти тіло після навантажень і привести його в збалансований стан.

Самі вправи можуть змінюватись в залежності від мети заняття та складу групи займаються. Так, наприклад, комплекс можуть бути включені вправи для зміцнення серцево-судинної системи, що виробляють витривалість або гнучкість. У залежності від ступеня підготовки учасників одне заняття триває від півгодини до години. При цьому підготовленим людям і спортсменам можна використовувати при заняттях обважнювачі, гирі та інше, що підсилить ефект від тренування.

Аквааеробіка: користь

Сучасні спортивні клуби пропонують великий перелік послуг для тих, хто хоче займатися спортом, але аквааеробіка в цьому ряду не втрачає своїх позицій, залишаючись популярним і затребуваним видом занять. Переваги цих тренувань полягають в наступному:

  • 1. Аквааеробікою можна займатися тим, хто в інших видах спорту обмежений протипоказаннями. Вагітні, літні люди з проблемним здоров'ям - всі вони можуть займатися водною аеробікою практично без протипоказань, навпаки, заняття здатні поліпшити самопочуття. Це стає можливим тому, що вода зменшує вагу тіла і навантаження, що допомагає виконувати такі вправи, які «на суші» людині не під силу.
  • 2. Ефект мікромасажу водними масами призводить до поліпшення стану шкіри і підвищенню тонусу м'язів і судин, що дуже важливо для людей із захворюваннями судин.
  • 3. Після тренувань у басейні у людини практично ніколи не буває м'язових болів, часто супроводжують тих, хто дав навантаження м'язам після довгої перерви, що, покращує моральний настрій учасників групи.
  • 4. М'які навантаження у воді допомагають також пом'якшити проблеми з хребтом і поліпшити поставу.
  • 5. Заняття фізичними навантаженнями у воді заспокоюють: ефект позитивного впливу водного середовища на людину не раз відзначався в наукових статтях і різних публікаціях. Отже, це саме те, що потрібно для відпочинку після довгого і напруженого робочого дня, повного суєти і турбот.

Аквааеробіка: протипоказання

Незважаючи на таку значну кількість плюсів заняття аквааеробікою мають протипоказання.

  • З обережністю варто підійти до водної аеробіки, насамперед тим, хто схильний до нападів судом, запаморочення і нудоту, астматикам і людям, з порушеннями вестибулярного апарату. Їм варто займатися в мілководному басейні під обов'язковим наглядом тренера або інструктора.
  • Тим, у кого алергія, варто уникати басейнів з сильно хлорованою водою, а людям, схильним до простудних захворювань не варто займатися у водоймах, температура води в яких нижче 20 градусів.

У будь-якому випадку, при наявності серйозних захворювань, таких, наприклад, як діабет або остеохондроз, варто попередньо отримати консультацію медичних працівників про можливості навантажень і їх інтенсивності.

Аквааеробіка для вагітних

Ще одна група людей, серед яких аквааеробіка вельми популярна, є вагітні. І цьому є логічне пояснення. Різке збільшення ваги майбутніх мам робить їх незграбними і важкими, і заважає займатися практично будь-якими видами спорту. Тим не менш, розумні фізичні навантаження підуть дівчатам в положенні тільки на користь. Аквааеробіка для вагітних дозволить зміцнити весь організм, а також м'язи преса, стегон і ніг. Це важливо як напередодні пологів, так і в якості попередньої заходи: після пологів молодій мамі буде простіше повернути колишню фізичну форму.

Кидати тренування не доведеться і тоді, коли пологи залишилися позаду. Навпаки, мами можуть приводити на заняття дітей. Аквааеробіка для дітей допоможе зміцнити слабкий дитячий хребет, сформувати правильну поставу, поліпшити вестибулярний апарат і зміцнити імунітет дитини.

Всього коментарів: 0
avatar