07.05.2024
Вівторок,01:43
Вітаю Вас Гість

Роздільне харчування для схуднення без шкоди здоров'ю

Роздільне харчування для схудненняСпроби змінити харчові звички робить час від часу практично кожен, і на це є свої причини: стан здоров'я, бажання якось урізноманітнити своє життя, а деякі відчайдушно намагаються схуднути. Якщо вживати тільки якісну їжу і робити це грамотно, то ваш організм, безумовно, відгукнеться хорошим самопочуттям і бездоганним зовнішнім виглядом, всі з перерахованих вище цілей будуть досягнуті без шкоди для здоров'я. Один із способів грамотного харчування - роздільне харчування.

Що слід розуміти під роздільним харчуванням

Роздільне харчування в наші дні стрімко набирає популярність, і напевно це словосполучення на слуху у кожного. Але далеко не кожен добре розуміє, що ж це таке.

насправді про сполучуваність різних продуктів говорять вже давно. Однак систематизував всі отримані знання в теорію Герберт Шелтон. Саме він став основоположником теорії роздільного харчування. Спочатку дана теорія застосовувалася виключно для оздоровчих цілей, тобто для очищення організму. Але дотримання безлічі заборон і правил неминуче веде до втрати ваги. Таким чином, дотримуючись роздільного харчування можна вбити двох зайців - не тільки скинути вагу, але й оздоровити організм.

У своїх дослідженнях і розробках Шелтон довів, що вживаючи продукти поспіль ми тим самим перевантажуємо травну систему та організм в цілому. Крім того, що неправильне поєднання продуктів ускладнює процес їх перетравлення, воно ще й ускладнює ефективне засвоєння корисних речовин. До того ж умови для перетравлення різних продуктів теж можуть відрізнятися, що позначається на самопочутті не найкращим чином.

Продукти харчування включають в себе три групи основних компонентів: білки, вуглеводи і жири. Універсальним компонентом є жири, вони добре поєднуються з усіма іншими складовими. У кислому середовищі найкраще розщеплюються білки, а в лужному - вуглеводи. Якщо в шлунок потрапляють несумісні компоненти, то частина з них не перетравлюється, а продукти, які не змогли окислитися, перетворюються на жирові відкладення.

Відокремте білки від вуглеводів

Отже, центральний принцип роздільного харчування - поділ процесу прийому їжі на вуглеводне і білкове харчування.

  • Білкове харчування. Без білкової їжі нормальна робота організму неможлива. Білки в основному містяться в рибі, горіхах, м'ясі, яйцях. Але вживати білки досить пару разів на тиждень, так як вони повністю перетравлюються, багато їх не потрібно.
  • Вуглеводне харчування. Воно передбачає вживання в їжу тільки так званих енергетичних продуктів - солодке, крупи, злаки, борошняне, картопля. Всі ці продукти досить швидко перетравлюються ісоставляют основу правильного харчування.

Якщо вживати тільки сумісні продукти, то вони утворюють однорідну за хімічним складом масу, що полегшує процес травлення і прискорює його. Якщо ж вживати одночасно велику кількість білків і вуглеводів, то процес перетравлення помітно ускладнюється. Не всі речовини переваряться, а залишки так і залишаться на стінках товстого кишечника. Саме тому необхідно стежити за тим, щоб різниця між прийомом білкової і вуглеводної їжі була мінімум 2 години.

Меню роздільного харчування для схуднення

Таблиця сумісності продуктів

Свіжі і натуральні продукти не завжди означають правильне харчування, оскільки дуже важлива ще їх сумісність. Щоб полегшити вибір меню не досвідченій людині, що намагається харчуватися роздільно, складені таблиці сумісності продуктів. Згідно таблиці всі продукти діляться на 10 основних груп:

  • 1. Білкові продукти харчування. Як вже говорилося вище, до них відносяться риба, м'ясо, бобові, молочні продукти, гриби, горіхи. Найкраще білки поєднувати з овочами і зеленню, які покращують процес перетравлення білків. А ось з фруктами, крахмалистыми продуктами і цукрами їх поєднувати не варто. Такий продукт як молоко погано сумісний майже з усіма продуктами харчування і пити його слід окремо від усього іншого.
  • 2. Кислі фрукти. До них відноситься ожина, кислі яблука, смородина, виноград, гранати, журавлина, всі цитрусові. Ці фрукти чудово поєднуються з кисломолочними продуктами, полукислыми фруктами. З майже всієї білкової їжею вони поєднуються дуже погано.
  • 3. Напівкислі фрукти. Це малина, суниця, вишня, груша, чорниця, манго, кавуни, абрикоси. Такі фрукти можна поєднувати з солодкими фруктами, зеленню, сметаною, сиром, сиром. З іншими білковими продуктами краще солодкі фрукти не поєднувати, а крохмалисті продукти з ними і зовсім не сумісні.
  • 4. Солодкі фрукти. Всі сухофрукти, інжир, банани, родзинки, хурма, фініки. Їх краще вживати між прийомами їжі, а не до чи після. Сухофрукти додавайте в невеликих кількостях в каші. Інші солодкі фрукти бажано поєднувати з полукислыми фруктами і один з одним. Так само їх вживають спільно з усіма кисломолочними продуктами і зеленню.
  • 5. Жири. Вони виконують подвійні функції. З одного боку, жири заважають виробленню шлункового соку, а з іншого - вони забезпечують пом'якшення негативних наслідків після впливу непоєднуваних продуктів. Жири корисно вживати з овочами, зеленню, крахмалистыми продукти, дуже рідко можна вживати з фруктами і ягодами. А ось цукор з жирами поєднується дуже погано.
  • 6. Зелень. Це, мабуть, самий універсальний продукт. Зелень поєднується з усіма групами продуктів, крім молока. У всіх поєднаннях зелень допомагає працездатності шлунка і кишечника, а також заповнює в організмі нестача вітамінів.
  • 7. Цукор. Патока, варення, фруктоза, мед, жовтий і білий цукор. Цукор погано поєднується зі всіма продуктами, тому краще всього відмовитися від цукру взагалі. Винятком є лише мед. Якщо вам важко не вживати цукор, то його можна замінити медом, але важливо не зловживати.
  • 8. Крохмалисті продукти. До них відносять різні крупи - гречану, пшоняну, рисову; кукурудзу, картоплю, овес, жито. Іноді можна поєднувати крохмалисті продукти між собою, але краще поєднуються вони з овочами, зеленню і з усіма жирами. А ось вживати їх разом з фруктами, білками, молоком і кисломолочними продуктами не варто.
  • 9. Не дуже сумісні овочі. Вони включають в себе кабачки і гарбуз, білокачанну капусту, баклажани, зелений горошок. Не поєднуйте ці овочі з фруктами і молоком. А вживати їх зі сметаною, крохмалями, овочами і зеленню дуже бажано.
  • 10. Сумісні овочі. Морква, ріпа, огірки, редька, буряк, солодкий перець - все це відноситься до сумісних овочів. Їх можна вживати з усім, крім фруктів і молока. Вони так само, як і зелень допомагають травленню.

Як правильно перейти на роздільне харчування

Роздільне харчування - серйозний крок, який вимагає від оранизма деякого напруги. Організму потрібен час, щоб звикнути до нової системи харчування і процес його адаптації може виявитися не дуже приємним.

ви можете відчувати себе досить погано. Все тому, що деякі варіанти роздільного харчування припускають повна відмова від кофеїну. Ви будете відчувати млявість, втома, вас будуть турбувати мігрені. Все це свідчить про очищення організму від отрут, які накопичилися за час вживання продуктів, що містять кофеїн. Серце і судини звикли, що їх стимулюють роботу, і їм потрібен час, щоб перейти на самостійну роботу. Період очищення буде тривати всього кілька днів, але дуже важливо його пережити і не лякатися.

Відмова від шкідливої, наприклад, смаженої їжі теж здасться вам неприємним. З'являться такі ж симптоми, як і при відмові від кофеїну. У цей період не навантажувати свій організм, постарайтеся більше відпочивати і менше хвилюватися. Якщо ви не втримаєтесь і почнете повертати в свій раціон шкідливі продукти, то організм отримає подвійну навантаження і відновлювати його потрібно подвійне зусилля.

Процес очищення організму дуже індивідуальний, і тривалість симптомів, а також самі симптоми можуть істотно варіювати. Не потрібно займатись самолікуванням, це не хвороба, а складний процес очищення організму. Ви можете тільки йому допомагати, сходивши наприклад, в баню. Всім відомо, що в лазні добре виводяться токсини з організму. Обов'язково стежте за своїм самопочуттям.

Роздільне харчування для схуднення - меню, таблиця сумісності, правила

Основні правила роздільного харчування

Ґрунтуючись на дослідженнях роздільного харчування, були виділені наступні правила:

  • основні прийоми їжі слід супроводжувати вживанням сумісних овочів;
  • слід повністю відмовитися від алкоголю, зменшити вживання куховарської солі і білкової їжі;
  • навчитеся підпорядковувати свій апетит розуму, а не розум апетиту;
  • збільшити відсоток природних продуктів у раціоні;
  • не вірте теорії порційного харчування. Основний прийом їжі повинен бути тільки один, до нього додайте 1-2 додаткових прийоми. Все з'їдене понад цього вважає шкідливим;
  • обов'язково стежте за тим, як ви пережовуєте їжу. Жувати потрібно дуже ретельно і відкушувати тільки маленькі шматочки.

Роздільне харчування: меню

Існує кілька варіантів роздільного живлення і всі вони дуже схожі. Найбільш популярним варіантом є 90-денна дієта, що дозволяє за весь курс скинути до 25 кілограм. Дана дієта пропонує харчуватися циклічно за 4 дні: білкового, крохмалистої, вуглеводного, фруктового.

  • білковий день на сніданок подаються виключно фрукти. Яблука, апельсини або груші по 2 штуки. В обід з'їжте нежирне м'ясо, сир, сир, з додаванням пісного бульйону і зеленого салату. На вечерю досить половину обіду, але без бульйону. Протягом дня можна пити воду, чай або нежирне молоко.
  • крахмалистый день сніданок той же, фруктовий. На обід приготуйте овочевий бульйон, з'їжте його з скибочкою хліба і додайте щось з наступних продуктів: картопля, горох, рис, сочевиця, квасоля, соя. Все це відварити або протушкувати. Вечеря складе половину обіду.
  • вуглеводний день сніданок повторіть. На обід виберіть щось із злакових (ячмінь, гречка), а також додайте макарони або піцу з томатною пастою. Вечеря складатиметься з солодкого (наприклад, кілька часточок шоколаду або кілька печив).
  • У фруктовий день дозволяються тільки фрукти в будь-яких комбінаціях і в будь-якому вигляді. Фрукти можна готувати як завгодно, додавати до них овочі, сухофрукти, горіхи, але без солі. Пити краще всього компоти.

Роздільне харчування не забороняє ті чи інші продукти, воно лише передбачає їх систематизацію. Комбінувати продукти можна на свій смак, головне правильно їх поєднувати і заглядати в таблицю сумісності продуктів. Якщо все робити правильно, то дуже скоро ви помітите втрату ваги і поліпшення самопочуття. А для того, щоб отримані результати закріпилися, залиште у себе звичку на сніданок їсти фрукти. Це також сприятиме м'якого виходу з дієти без зайвого стресу для організму.

Всього коментарів: 0
avatar