02.05.2024
Четвер,16:12
Вітаю Вас Гість

Гігрома: локалізація і лікування

ГігромаЗовні це досить поширене захворювання - гігрома - виглядає як підшкірна малорухлива кулька або овоид (у формі яйця). Усередині кулька заповнена желеїстою масою або серозною рідиною, нерідко з домішкою крові або фібрину. Шкіра над його поверхнею, гладка або шорстка. Підшкірне утворення пов'язане з сухожиллями і синовіальними сумками (це порожнини, заповнені синовіальною рідиною, виступають в якості буфера, бувають подм"язові, підшкірні, підзв"язочні, підсухожильні та ін). Гигромна кулька черпає свій вміст з синовіальних сумок, вона виникає в основному через травмування.

Де розташовуються гігроми

Гігроми можуть локалізуватися в різних частинах тіла, особливо в області кінцівок:

  • 1. Гігрома кисті виникає від підвищеного навантаження на цю частину верхніх кінцівок.
  • гігрома зап'ястя, найбільш часто шишка виникає на тильній стороні зап'ястя, вона малоболезненна, шкіра не змінена, консистенція щільна та еластична;
  • гігрома променево-зап'ясткового суглоба локалізується в області променевої артерії, витяг капсули гігроми вимагає підвищеної акуратності від хірурга у зв'язку ризиком пошкодження стінок артерії;
  • гігрома пальця виникає на м'язах, згинаючих палець. При згинанні-розгинанні виникає біль, функціональність суглоба знижена.
  • 2. Гігрома колінного суглоба - часто виникає локалізація, пов'язана зі звичною напругою суглоба, з травмами. Схильні люди з підвищеним навантаженням на колінні суглоби. До них належать професійні - люди, що працюють продавцями, кур'єрами, які займаються спортом, фітнесом, в тренажерному залі. Особливої болючості при ураженні колінного суглоба не виникає, але знижується функціональність кінцівки, і, оскільки шишка на коліні може бути завбільшки з апельсин, наявність її доставляє хворому естетичні проблеми.
  • 3. Гігрома Беккера (в підколінній ямці) виникає при тих же факторах, що і гігрома колінного суглоба. При різкому рості і великому розмірі підлягає негайному видаленню.
  • 4. Мозкові гігроми бувають двох видів - субдуральні і интрадуральні. У першому випадку вони розташовані між поверхнею мозку і твердою мозковою оболонкою. У другому - між твердою мозковою оболонкою і спинним мозком.
  • 5. Гігрома шиї плода або кістозна лимфангиома виникає у ембріона або незабаром після народження. Розташований у потиличній частині або на бічній частині шиї, поширюється на особу. Передбачається, що виникнення захворювання пов'язано з порушеннями в лімфатичній системі, з високою або зниженою активністю плоду. Гигромна шишка наповнена рідиною, поверхня напружена. У дорослих локалізується на передній частині шиї. Може поширюватися всередину тканин шиї, по ходу лімфатичної системи. При удушьях, стискання гортані і трахеї показано негайне видалення.
  • 6. Гігрома стопи локалізується в основному на тильній стороні пальців ноги, плюсни, в області гомілковостопного суглоба. Сама по собі гуля безболісна, але, внаслідок травмування взуттям, при ходьбі може виникнути запальний процес. Біль посилюється при збільшенні шишки - вона здавлює сусідні нерви і судини. Видаляють до початку розвитку патології.

Гігрома зап'ястя, променево-зап'ясткового суглоба

Лікування гігроми

Перш гігро лікували дуже болючим способом - методом роздавлювання. У вісімдесятих роках минулого сторіччя від цього методу медицина відмовилася, як від вельми негуманного. Серед військових медиків того часу побутувала жарт: «спосіб видалення гігроми Великий Медичною Енциклопедією».

Спосіб полягав у наступних діях: руку з гигромной шишкою укладали на один том енциклопедії, а зверху м'яко вдаряли іншим томом. Крім хворобливості, метод славився майже 100% рецидивами. Оскільки капсулу, продуцирующую синовіальну рідину не руйнували, а просто вдавлюють назад, в м'які тканини тіла, через деякий час вміст її відновлювался.

Консервативне лікування гигром

На ранній стадії призначають парафінові і грязьові аплікації, ультрафіолетове опромінення, електрофорез. До методів консервативного лікування відноситься також і прокол підшкірної капсули. Мета проколу - відкачування вмісту гігроми та введення лікарських речовин. Після вищеописаних процедур накладається пов'язка, що давить, хворе місце наказується не піддавати механічному впливу і навантаженню, ці заходи знижують вироблення синовіальної рідини. При консервативному лікуванні часті рецидиви.

Хірургічне лікування

Найбільш надійними вважаються хірургічне видалення стінок капсули з подальшою протимікробної обробкою і руйнуванням лазером. До плюсів лазерного лікування можна віднести повну відсутність рубцевої тканини. Хірургічне висічення скальпелем займає до 20 хвилин, а маніпуляції лазером і того менше. Операція в легкодоступному місці проводиться під місцевим наркозом, у більш серйозних випадках застосовують короткостроковий загальний наркоз. У більшості випадків видалення гігроми не вимагає госпіталізації.

Гігрома - що це таке, лікування

Гігрома: лікування за допомогою народних засобів

Народна медицина пропонує безліч способів лікування гигром. Це компреси, обгортання, настоянки і т. д.:

  • 1. Роблять настоянку листя домашнього фікуса на гасі, змочують натуральну тканину і на місце гигромной шишки накладають компрес. Компреси роблять до зникнення гігроми.
  • 2. Курс лікування за допомогою компресів, зроблених з відвару квітів бузку, триває 2 тижні.
  • 3. Подрібнити полин до появи соку і робити з цієї маси компреси на ніч.
  • 4. Мед і подрібнене листя алое змішати і додати борошна стільки, щоб можна було розкачати цей склад в коржик. Корж прикладають до хворого місця.

Народні цілителі рекомендують також боротися з гигромой за допомогою соку чистотілу, плодів каштана, яловичої жовчі, прикладання капустяного листа, аплікацій з червоної і блакитної глини.

Можна скористатися такою порадою: взяти мідну монету або пластину, очистити її з допомогою оцту або соди (можна прожарити на вогні) і туго прибинтувати до ураженого місця, носити не менше місяця.

І останній народний рецепт, скоріше містичний, ніж реальний - в глухому місці (наприклад, в лісі) знайти стару кістку. Кістку ненадовго прикласти до хворого місця, після залишити її там же, де знайшли. Незабаром гігрома безслідно зникне.

Всього коментарів: 0
avatar