07.05.2024
Вівторок,17:20
Вітаю Вас Гість

Фізичні вправи захищають мозок від старіння

Захист мозку і вправи У новому дослідженні вчені з університету Единбурга в Шотландії припустили, що фізичні вправи можуть захистити мозок від старіння краще, ніж психічний або активний відпочинок.

Автор дослідження, Алан Гоу, з Центру Когнітивного Старіння та Когнітивної Епідеміології в Единбурзі описав свої висновки.

У дослідженні брав участь 691 доброволець, всі вони народилися 1936 році і пройшли випробування своїх когнітивних функцій. З анкет учасників, заповнених ними у віці 70 років, дослідники оцінювали рівень їх фізичної активності та інтелектуальної діяльності. Потім, через три роки, учасники пройшли МРТ мозку, завдяки чому команда могла бачити структурні особливості, пов'язані з когнітивними порушеннями.

Результати показали менший рівень атрофії мозку серед тих учасників, які повідомляли три роки раніше про більш активному способі життя. Також сканування їх мозку показало менше структурних особливостей, пов'язаних зі зниженням пам'яті і мислення.

Структурні особливості, вивчені командою, включали цілісність білого речовини (вимірюється в "дробової анізотропії (FA)"), а також атрофії, обсягу сірого і білого речовини (NAWM), і білого речовини, що зазнала навантаження (WML). "Більш високий рівень фізичної активності пов'язаний з більш високим FA, великими обсягами NAWM, меншою атрофією.

Дослідники прийшли до висновку: "Серед цих людей фізична активність була пов'язана з меншим рівнем атрофії і WML. Його роль в якості потенційного нейропротекторного фактора доведена. Однак, це дослідження не показало напрямок причинно-наслідкового зв'язку".

Саймон Рідлі, глава аналітичного відділу досліджень Альцгеймера у Великобританії каже: "Цей експеримент пов'язує фізичні вправи з зменшенням ознак старіння мозку, припускаючи, що це може стати способом захисту розумового здоров'я".

Він підкреслює важливість продовження спостереження за добровольцями, щоб побачити, чи не призведуть ці структурні особливості більшого когнітивного зниження в наступні роки.

Всього коментарів: 0
avatar