18.06.2025
Середа,01:49
Вітаю Вас Гість

Фейхоа: в кулінарії та косметології

Корисні властивості фрукта фейхоаОвальні зелені плоди фейхоа мають м'ясисту кислувату, злегка терпку м'якоть. Так як вони досить приємні на смак, часто використовуються в кулінарії: з плоду варять компоти та варення, використовують у випічці і десертах, а так само товчуть з цукром, іноді застосовують при приготуванні страв з м'яса, а так само, щоб надати приємний аромат і кислинку алкогольних напоїв. Ну і, звичайно ж, ці плоди можна їсти в сирому вигляді. Відкриті ще в 19 столітті європейськими дослідниками Бразилії, фейхоа славляться своїми корисними властивостями завдяки високому вмісту в них вітаміну С і йоду.

Фейхоа особливо показаний людям із захворюваннями щитовидної залози, так як плоди цієї рослини містять у багато разів більше йоду, ніж інші фрукти і ягоди, а саме йод впливає на роботу щитовидної залози. Допомагають вони при анемії, атеросклерозі, при простудних захворюваннях (із-за високого вмісту вітаміну С), авітамінозах, так як, крім С, містять такі ж вітаміни груп В і Р, допомагають впоратися з набряками і вивести з організму солі важких металів, знизити рівень холестерину в крові, а завдяки вмісту в м'якоті клітковині, є прекрасним засобом при неполадках в шлунково-кишковому тракті. Це далеко не повний список корисних властивостей фейхоа. Кажуть, що ці чудові плоди ефективні навіть у профілактиці ракових пухлин.

Де росте фейхоа, який плід краще

Вибираємо «правильний» фрукт

Зверніть увагу на те, що найкращими вважаються плоди фейхоа, привезені з Нової Зеландії, хоча вони виростають також у Бразилії, Колумбії, Уругваї, прижилися навіть в Криму, Абхазії і Краснодарському краї.

Стиглі плоди псуються під час перевезення, тому більшість фруктів, придбаних в магазині або на ринку, є ще «зеленими», звичайно в переносному сенсі цього слова, так як зелений колір шкірки нормальний для фейхоа. Однак краще купувати саме такі плоди і дати їм дозріти, поклавши на пару днів у тепле, добре провітрюване місце - корисних речовин від цього в фейхоа менше не стане.

Які ж плоди слід вибирати? Шкірка фрукта повинна бути темно зеленою, без коричневих плям, припустимо невеликий антоциановый наліт. Розмір приблизно 2-7 див. Фейхоа можуть бути різної форми: від довгастої овальної, до кулястої. Це плоди з вираженим ароматом полуниці та ківі, аромат цей є природним придбанням фрукта, а не творінням селекціонерів, як багато хто думає.

Якщо м'якоть плоду біла - це ознака того, що він ще не дозрів. У стиглих м'якоть фейхоа прозора, з жовтуватим відтінком. Якщо з'явився коричневий відтінок м'якоті, отже, плід вже перезріло і зіпсувався.

Фейхоа для обличчя і тіла

Фейхоа в косметології

Завдяки високому вмісту антиоксидантів і катехінів, фейхоа нерідко використовують в домашній косметології. Ось кілька рецептів, які рекомендуються для омолоджувальних процедур:

  • 1. Омолоджуюча маска з фейхоа і сметани. Два фейхоа середніх розмірів очистіть від шкірки і протріть через сито, або просто розімніть м'якоть ложкою, попередньо подрібнивши ножем. Змішайте кашку зі столовою ложкою сметани середньої жирності до отримання однорідної маси. Отриману суміш накладають на обличчя і шию спеціальною лопаткою для косметичних засобів, не дуже щільним шаром, і залишають до часткового висихання. Решта обрізки шкірки можна накласти на область навколо очей - це допоможе розгладити шкіру і позбавить від темних кіл і мішків. Потім маску слід змити і накласти на обличчя зволожуючий крем.
  • 2. Пілінг для тіла на основі фейхоа. Кілька плодів слід також очистити і розім'яти до стану кашки. Не видаляйте кісточки - вони лише допоможуть боротися з омертвілими клітинами шкіри. Потім з масою з фейхоа змішайте невелику кількість кавовій гущі, яку слідують зібрати заздалегідь. До отриманої суміші додайте трохи меду. Готове - у вас є чудовий засіб для омолодження, додання гладкості і зволоження шкіри, а так само має масажний та антицелюлітний ефект. Це засіб добре використовувати для чутливої шкіри, так як воно включає в себе тільки натуральні компоненти і не містить великих відлущуючих частинок, тому не пошкоджує ніжну шкіру.
  • 3. Крохмальні ванни для рук і ніг з настоєм шкірки фейхоа. Це прекрасний засіб, якщо необхідно надовго пом'якшити і відновити шкіру рук і ступень. Для приготування необхідно заздалегідь заготовити настій з шкірки фейхоа. Для цього шкірку, нарізати тонкими смужками і залити крутим окропом з розрахунку 1 частина шкірки на 3 частини води, і залишити до повного охолодження.

Розведіть в гарячій воді звичайний картопляний крохмаль - 1 чайну ложку крохмалю візьміть склянку води, а обсяг суміші і, відповідно, кількість таких склянок, залежить від вашого бажання - для рук можна взяти обсяг менше, ніж для ніг і навпаки.

розведений крохмаль Змішайте з настоєм і остудіть до комфортної температури. Достатньо 10-15 хвилин в тиждень, щоб шкіра стала еластичнішою, свіже і м'якше і залишалася такою надовго.

Смачні страви з фейхоа

Що можна приготувати з екзотичного фрукта

Фейхоа без сумнівів дуже корисний і смачний продукт, який порадує вас і ваших близьких і допоможе урізноманітнити звичні страви. Ось кілька кулінарних рецептів смачних страв з цього екзотичного фрукта:

  • 1. Варення. Завдяки тому, що фейхоа зберігається досить довго, варити його необов'язково. Необхідно просто пропустити очищені від шкірки плоди через м'ясорубку і перемішати з цукром за смаком. Таке «варення» можна використовувати і в якості начинки до випічки. Для додання більш пікантного смаку, до суміші з протертого фейхоа і цукру додайте щіпку кориці, мускатного горіха або ванільного цукру. Отримане варення необхідно зберігати в холодильнику.
  • 2. Тісто для млинчиків. Готуємо звичне тісто для млинчиків: на півлітра молока беремо 2 яйця, додаємо 1,5-2 склянки борошна. Зверніть увагу: чим менше муки ви додасте в тісто, тим тонше і ніжніше вийдуть млинці. Сіль і цукор за смаком, погашена теплою водою сода - приблизно чверть чайної ложки. Можна використовувати будь-який інший звичний рецепт тіста, наприклад, з кефіром замість молока.

Очищені від шкірки фейхоа необхідно подрібнити в блендері до однорідної маси. Отримане пюре змішати з тістом і додати в кінцевий продукт трохи рослинного масла. Смажити на прогрітій і змащеній маслом сковороді до рум'яної скоринки з кожної сторони. Готові млинці можна посипати цукровою пудрою.

Їжа виходить не тільки смачною, але і корисною

  • 3. Курка з фейхоа. Курячу грудку нарізати на шматочки середньої величини і вимочувати в заздалегідь заготовленому маринаді з води, лимонного соку, солі і спецій протягом двох годин. Очищені від шкірки фейхоа необхідно нарізати кружечками. Потім, викласти курку в посуд з високими бортами, а між шматками курки прокласти кружечки фейхоа. Залити маринадом і посипати зверху тертим сиром. Накрити фольгою і запікати в духовці при температурі 150 градусів протягом 60 хвилин.
  • 4. Начинка для імбирного пирога. Фейхоа очистити від шкірки, нарізати тонкими скибочками, додати цукор і гвоздику, залити водою і нагрівати близько 10 хвилин до розм'якшення.

Збите яйце з'єднати з протертим з цукром, вершковим маслом і з просіяного і змішану з содою і порошком сухого імбиру борошном. Влити молоко, помішуючи. Тісто викласти у форму і «вкрити» дольками фейхоа. Запікати при 180 градусах близько 30 хвилин.

З фейхоа так само можна зварити компот, варення, кисіль, приготувати желе. Цей фрукт може використовуватися в складі салатів, у тому числі з рослинним маслом і овочами, а так само чудово поєднується з різними сортами сирів, риби, м'яса, молочними продуктами та майже з усіма фруктами. Шкірку фейхоа можна нарізати і висушити, а потім заварювати разом з чаєм або використовувати для спиртових настоянок.

Цей унікальний фрукт цінується за високий вміст антиоксидантів, йоду, цілого комплексу вітамінів і клітковини.

Сьогодні фейхоа можна купити практично скрізь, з однією лише поправкою, що це, так само як і мандарини, ківі, лимони, зимовий фрукт і знайти його свіжим на полицях магазинів або прилавках продуктових ринків можна тільки в період з листопада місяця. Але це, мабуть, дає йому перевагу, адже в холодну пору року наш організм найбільше потребує вітамінів.

Всього коментарів: 0
avatar