Фейхоа: в кулінарії та косметології |
Фейхоа особливо показаний людям із захворюваннями щитовидної залози, так як плоди цієї рослини містять у багато разів більше йоду, ніж інші фрукти і ягоди, а саме йод впливає на роботу щитовидної залози. Допомагають вони при анемії, атеросклерозі, при простудних захворюваннях (із-за високого вмісту вітаміну С), авітамінозах, так як, крім С, містять такі ж вітаміни груп В і Р, допомагають впоратися з набряками і вивести з організму солі важких металів, знизити рівень холестерину в крові, а завдяки вмісту в м'якоті клітковині, є прекрасним засобом при неполадках в шлунково-кишковому тракті. Це далеко не повний список корисних властивостей фейхоа. Кажуть, що ці чудові плоди ефективні навіть у профілактиці ракових пухлин. Вибираємо «правильний» фруктЗверніть увагу на те, що найкращими вважаються плоди фейхоа, привезені з Нової Зеландії, хоча вони виростають також у Бразилії, Колумбії, Уругваї, прижилися навіть в Криму, Абхазії і Краснодарському краї. Стиглі плоди псуються під час перевезення, тому більшість фруктів, придбаних в магазині або на ринку, є ще «зеленими», звичайно в переносному сенсі цього слова, так як зелений колір шкірки нормальний для фейхоа. Однак краще купувати саме такі плоди і дати їм дозріти, поклавши на пару днів у тепле, добре провітрюване місце - корисних речовин від цього в фейхоа менше не стане. Які ж плоди слід вибирати? Шкірка фрукта повинна бути темно зеленою, без коричневих плям, припустимо невеликий антоциановый наліт. Розмір приблизно 2-7 див. Фейхоа можуть бути різної форми: від довгастої овальної, до кулястої. Це плоди з вираженим ароматом полуниці та ківі, аромат цей є природним придбанням фрукта, а не творінням селекціонерів, як багато хто думає. Якщо м'якоть плоду біла - це ознака того, що він ще не дозрів. У стиглих м'якоть фейхоа прозора, з жовтуватим відтінком. Якщо з'явився коричневий відтінок м'якоті, отже, плід вже перезріло і зіпсувався. Фейхоа в косметологіїЗавдяки високому вмісту антиоксидантів і катехінів, фейхоа нерідко використовують в домашній косметології. Ось кілька рецептів, які рекомендуються для омолоджувальних процедур:
Розведіть в гарячій воді звичайний картопляний крохмаль - 1 чайну ложку крохмалю візьміть склянку води, а обсяг суміші і, відповідно, кількість таких склянок, залежить від вашого бажання - для рук можна взяти обсяг менше, ніж для ніг і навпаки. розведений крохмаль Змішайте з настоєм і остудіть до комфортної температури. Достатньо 10-15 хвилин в тиждень, щоб шкіра стала еластичнішою, свіже і м'якше і залишалася такою надовго. Що можна приготувати з екзотичного фруктаФейхоа без сумнівів дуже корисний і смачний продукт, який порадує вас і ваших близьких і допоможе урізноманітнити звичні страви. Ось кілька кулінарних рецептів смачних страв з цього екзотичного фрукта:
Очищені від шкірки фейхоа необхідно подрібнити в блендері до однорідної маси. Отримане пюре змішати з тістом і додати в кінцевий продукт трохи рослинного масла. Смажити на прогрітій і змащеній маслом сковороді до рум'яної скоринки з кожної сторони. Готові млинці можна посипати цукровою пудрою.
Збите яйце з'єднати з протертим з цукром, вершковим маслом і з просіяного і змішану з содою і порошком сухого імбиру борошном. Влити молоко, помішуючи. Тісто викласти у форму і «вкрити» дольками фейхоа. Запікати при 180 градусах близько 30 хвилин. З фейхоа так само можна зварити компот, варення, кисіль, приготувати желе. Цей фрукт може використовуватися в складі салатів, у тому числі з рослинним маслом і овочами, а так само чудово поєднується з різними сортами сирів, риби, м'яса, молочними продуктами та майже з усіма фруктами. Шкірку фейхоа можна нарізати і висушити, а потім заварювати разом з чаєм або використовувати для спиртових настоянок. Цей унікальний фрукт цінується за високий вміст антиоксидантів, йоду, цілого комплексу вітамінів і клітковини. Сьогодні фейхоа можна купити практично скрізь, з однією лише поправкою, що це, так само як і мандарини, ківі, лимони, зимовий фрукт і знайти його свіжим на полицях магазинів або прилавках продуктових ринків можна тільки в період з листопада місяця. Але це, мабуть, дає йому перевагу, адже в холодну пору року наш організм найбільше потребує вітамінів. |
Всього коментарів: 0 | |