20.05.2024
Понеділок,09:28
Вітаю Вас Гість

Вітіліго: причини і лікування

ВітилігоДепігментація шкіри - вітиліго - відноситься до хронічних захворювань. Причини вітіліго криються в руйнуванні меланоцитів (клітин, що виробляють пігмент), або в неправильній роботі цих клітин. Депігментацією хворіють чоловіки і жінки в рівній мірі, найбільш схильні до знебарвлення шкіри представники темношкірого населення. Що викликає загибель меланоцитів на сьогоднішній день остаточно не з'ясовано, проте, дослідження вказують на аутоімунний характер цього захворювання. Вітіліго передається у спадок від батьків до дітей, і є досить рідкісним захворюванням, що вражає не більше 1% населення земної кулі.

Ознаки захворювання вітіліго

Білі плями на обличчі, шиї, руках, ногах є найбільш характерною ознакою цього захворювання, хоча причини вітіліго можуть бути різні. Депігментація вражає, як правило, ділянки шкіри, схильні до дії сонячних променів. На ранній стадії з'являються маленькі цятки, які збільшуються з плином часу. Обесцвеченная шкіра найбільш помітна навколо обличчя, рота і очей. Депігментація шкіри відбувається різко, за короткий проміжок часу.

При вітиліго можуть знебарвлюватися також слизові оболонки і сітківки. В області білих плям цілком ймовірно освітлення волосків. Для страждаючих від вітіліго причини раннього посивіння волосся, брів і бороди також обумовлені протікає захворюванням. У темношкірих людей може втратити колір внутрішня поверхня рота.

Форми захворювання вітіліго

Вітіліго може проявитися в будь-який період життя, але найбільш поширене захворювання в молодому віці, як правило, від 10 до 30 років. Осередкове вітіліго характеризується поширенням світлих плям в одній або декількох областях. Розрізняють також симетричну і тотальну форму утворення плям, коли депігментації схильна велика частина поверхні шкіри. Одна форма вітіліго зазвичай не переходить в іншу, проте тотальне розповсюдження плям складно передбачити, оскільки його розвиток може початися в якійсь окремій області, а потім поширилися повсюдно. Найбільш ймовірні причини вітіліго в придбаній формі можуть складатися в ендокринних або серцево-судинних захворюваннях, стресі, захворюваннях травної системи (переважно печінки).

Лікування вітіліго

Вітіліго іноді супроводжується набридливим сверблячкою, але крім фізичної незручності це ще й висока емоційна напруга, аж до депресивного стану. Особливий дискомфорт відчувають жінки, у яких депігментовані плями поширені на видимих ділянках шкіри. Психологічні розлади можуть тривати протягом усього життя, оскільки вітіліго, причини виникнення якого, як вже зазначалося раніше, остаточно не встановлені, і виліковується остаточно не більше 20% випадків захворювання.

Лікування вітіліго проводиться з використання стероїдних кремів, що дозволяють відновити пігментацію шкіри. Лікування кремами буде тим успішнішим, чим раніше ви почнете їх застосування. Пігментація з'явиться на4-6 місяць використання крему, проте цей термін може бути і більш тривалим. До 5% випадків захворювання взагалі не піддається лікуванню.

Для лікування захворювання використовується також фотохіміотерапія, це найбільш ефективний шлях лікування. При цьому, незалежно від причини вітіліго, лікування вимагає тривалий період часу і супроводжується безліччю побічних ефектів, які ретельно контролюються лікуючим лікарем. Фотохимеотерапия допомагає відновити пігментацію уражених ділянок шкіри.

Для тотальної форми розповсюдження плям замість відновлення кольору застосовується депігментація (або відбілювання іншими словами) не порушених захворюванням ділянок шкіри. Цей метод лікування ефективний у тих випадках, коли знебарвлення схильне не менше 50% поверхні шкіри.

Самий радикальний спосіб лікування вітіліго - це операція. Існує кілька різновидів операцій, проте хірургічне лікування, як правило, дороге і позитивний результат його не гарантований. Зрозуміло, як і більшість операцій, що цей спосіб лікування супроводжується численними побічними ефектами, тому перш ніж зважитися на крайні заходи необхідно все ретельно зважити.

Всього коментарів: 0
avatar