29.04.2024
Понеділок,07:49
Вітаю Вас Гість

Дієта перед вагітністю: якими ви хочете бачити своїх дітей?

Дієта перед вагітністю Всім відомо, що харчування матері під час вагітності має величезне значення для здоров'я дитини. Нове дослідження, проведене на мишах, показує, що дієта матері до вагітності може бути не менш важлива. За даними дослідницького звіту, опублікованого в FASEB Journal, їжа, яку їли групи самок мишей до вагітності, хімічно змінила їх ДНК, і ці зміни були передані її потомству. Дані зміни ДНК, звані «епігенетичними», кардинально вплинули на обмін речовин потомства. Отримані результати, ймовірно, вплинуть на майбутні дослідження в лікуванні раку, ожиріння, діабету та імунних порушень.

«Ми, як батьки, повинні розуміти, що маємо перед своїми дітьми не тільки соціальну, економічну або освітню відповідальність. Наше біологічне стан впливає на долю наших дітей, і цей вплив може бути довгостроковим», - говорить Міхай Нікулеску, автор дослідження НДІ харчування при Університеті Північної Кароліни, доктор медицини і філософії.

«Я сподіваюся, що разом з багатьма іншими вченими ми з'ясуємо цю щільну біологічну зв'язок між нашими дітьми і нами, і вирішимо, яким чином ми можемо покращити життя власних дітей з використанням персональних біологічних механізмів».

Для вчинення цього відкриття Нікулеску і його колеги розділили самок мишей на дві групи до вагітності: на групу з контрольною дієтою і групу з дієтою, практично позбавленою альфа-ліноленової кислоти (АЛК). Це було досягнуто шляхом заміни типу жирів у раціоні, залишаючи кількість калорій незмінним.

Одразу ж після народження потомства кожна з цих двох початкових груп були додатково розділено на дві частини, так що дві половинки початкових груп отримували лляне масло, багате АЛК, в той час як інші дві половинки кожної групи залишилися на колишній дієті.

Дослідники використовували кров і печінку, щоб подивитися на рівень поліненасичених жирних кислот (ПНЖК) і метилювання ДНК гена під назвою Fads2, регулює обмін речовин ПНЖК. Вони виявили, що у матерів, так і у нащадків лляне масло внесло індуковані зміни в ген Fads2. Доданий лляне масло збільшило метилювання цього гена, який, у свою чергу, придушив активацію гена у дитинчат.

Однак результати показали, що незалежно від того, споживали матері лляне масло чи ні, дитинчата не успадковували метилювання цього гена. Здатність дитинчат перетворити ПНЖК у своїй печінки залежала не тільки від дієти їх матерів, але і від материнського статусу метелирования Fads2.

«Нью-Йорк, можливо, посміється над забороною солодкої газованої води та заохоченням здорового харчування», - говорить Джеральд Вейсман, який обіймає посаду головного редактора FASEB Journal і за сумісництвом доктора медичних наук . «Доповідь доводить, що майбутні покоління не знайдуть в цьому нічого смішного. Цей звіт лише додає аргументи до доказу того, що підходить дієта може призвести до змін у нашому ДНК і ДНК наших нащадків. Так як ми починаємо розуміти схеми впливу дієти на эпигенетику, Нью-Йорк може перейти від «держави-няньки», виставленого на посміховисько, до статусу провидця громадського здоров'я.

Всього коментарів: 0
avatar