29.04.2024
Понеділок,10:23
Вітаю Вас Гість

Босоніж по бруківці або як позбутися натоптишів

Як позбутися натоптишівПролетіли теплі деньки, шльопанці і босоніжки заховані до наступного сезону, а ось мозолі і натоптиші залишаються «радувати» своїх господарів. Перед початком холодного сезону проблема огрубілою шкіри ніг стає особливо актуальною, адже в цей час року взуття щільна, багатошарова, нога охоплена матеріалом з усіх сторін і будь-який дискомфорт або біль в цій області здатні перетворити носіння взуття в нестерпний тортури. Кожна людина, що випробував подібні відчуття, не раз замислювався про те, як позбутися натоптишів і мозолів. Цю проблему часто не приймають всерйоз. І дуже даремно. Адже згодом боротися з огрубілою шкірою значно складніше.

це таке

Натоптиш - дефект шкіри стопи, що представляє собою грубу, потовщену шкіру жовтого або сірого відтінку, сухий та бугристий на дотик, з розмитими контурами, плавно переходять в навколишнє неушкоджену шкіру. Зовні натоптиш схожий на мозоль, особливо на сухий. Різниця в краях: мозоль має чіткі, підносяться над поверхнею шкіри краю. Мозоль може бути сухим або вологим (пухир), на дотик чутливим, при легкому і помірному натисканні викликає біль, в той час як натоптиш характеризується низькою чутливістю і лише при тривалому тиску і тертя починає хворіти.

Звідки ноги ростуть

Щоб зрозуміти, як позбутися натоптишів і мозолів, необхідно розглянути причини їх виникнення. Приводів для появи цих уражень шкіри стоп чимало, зазвичай виділяють 2 групи причин: зовнішні і внутрішні. Зовнішні причини виникають під впливом різних пошкоджуючих факторів, а внутрішні - це патологічні стани та хвороби.

До зовнішніх причин відносяться:

  • незручна, неправильно підібране взуття (невідповідний розмір, вузький носок, високий каблук, тонка підошва, жорсткий матеріал);
  • грубо оброблені внутрішні шви, що стикаються зі стопою;
  • особливості ходи, хвороби кістково-м'язової системи (плоскостопість, вроджений вивих гомілковостопного суглоба та ін).

Внутрішні причини:

  • хвороби ендокринної системи: цукровий діабет, порушення функціонування щитовидної залози;
  • псоріаз;
  • порушення кровообігу (різні невропатії, судинні патології);
  • авітамінози, анемії.

Як видно, зовнішні фактори - це, насамперед, незручне взуття. Високий каблук сприяє перенесенню центру ваги на передню частину стопи і виникненню натоптишів і мозолів в області подушечок плеснової кістки (біля основи пальців). Взуття з тонкою підошвою посилює тиск на кістку, що може призвести до виникнення ураження шкіри в області п'яти.

Внутрішні фактори діють через судини. Ослаблене, порушений кровообіг в нижніх кінцівках, недолік вітаміну А (саме він відповідає за процес зроговіння шкіри), анемії - усе це позначається на стані шкіри стоп і підвищує ризик виникнення мозолів і натоптишів.

Як позбутися натоптишів на ступнях в домашніх умовах

Як позбутися натоптишів і мозолів

Існує кілька шляхів позбавлення від натоптишів. Залежно від занедбаності шкіри, наявності тих чи інших захворювань, а також від рішучості і бажання витратити час, лікувати натерті ноги можна різними способами.

Здрастуй доктор

Застарілі мозолі рекомендується лікувати у фахівців-дерматологів. До лікувальних процедур відносяться:

  • видалення натоптишів і мозолів механічно (зрізання або стирання пемзою) з попередніми розпарюванням і розм'якшенням шкіри стоп;
  • апаратний педикюр, з допомогою апарату нетравматичним способом (злущування) видаляють не надто грубі мозолі і натоптиші;
  • кріодеструкція застосовується в особливо запущених випадках. При глибоких мозолях для видалення використовують рідкий азот. Лікар наносить речовина на огрубілу ділянку, який під дією низької температури рідкого азоту відпадає. Процедура практично безболісна;
  • лазерне лікування. Як і рідкий азот, показано при старих мозолях. Миттєве видалення дефекту, швидко і безпечно.

Коли необхідні аналізи

Причиною мозолів можуть бути внутрішні проблеми організму. Так, погіршення кровообігу в дрібних судинах нижніх кінцівок, викликане діабет, легко може провокувати огрубіння шкіри і утворенню мозолів і натоптишів. Авітаміноз, анемія, порушення функції щитоподібної залози - все це позначається на здоров'ї шкіри. В цьому випадку необхідна консультація лікаря і аналіз крові. Ще одна причина, що вимагає консультації, - грибок шкіри.

запропонує косметолог

Сьогодні косметологічні кабінети, салони краси крім лікування пропонують широкий вибір процедур по догляду за шкірою ніг, починаючи від банального педикюру і закінчуючи екзотичними видами догляду. Для профілактики натоптишів достатньо одного відвідування в місяць - приємно і корисно побалувати ніжки увагою і турботою.

Позбавлення від натоптишів народними засобами у себе вдома

Як позбутися натоптишів і мозолів в домашніх умовах

В домашніх умовах цю проблему вирішують за допомогою ванн, компресів, косметичних засобів:

  • 1. Мильно-содова ванна. Готуємо мильно-содовий розчин: у гарячу воду (2 л), додати по 1 ст. ложці соди і натертого мила. Можна додати 1 ст. ложку нашатирного спирту. Парити ноги до півгодини, розм'якшені натоптиші і мозолі потерти пемзою або ножний теркою і змастити жирним кремом.
  • 2. Сольова ванночка. До 2 л гарячої води додати 2 ст. ложки солі (краще морської), ноги попарити 15-20 хвилин, обробити пемзою проблемні ділянки, на завершення змастити кремом.
  • 3. Народна медицина пропонує розм'якшувати мозолі в кислому молоці. Для цього молочну сироватку підігрівають до 400С, в неї опускають ноги на 30 хв, після обробляють пемзою або терткою для ніг і мажуть живильним кремом.
  • 4. Масляні обгортання. Беруть оливкова, рицинова, олія, злегка підігрівають його наносять на розпарену шкіру стоп, ноги укутують целофаном, поверх надягають шкарпетки і так залишають на ніч.

У боротьбі з натоптишів можна використовувати компреси. Компреси готують з різних рослин і плодів: листя прополісу, алое, бульби картоплі, цибулю. Принцип застосування у всіх випадках схожий: подрібнюють рослина або плід, отриману кашку прикладають до натертим місцях. Бажано попередньо розпарити ноги.

Компрес фіксують плівкою, зверху надягають шкарпетки. Найефективніше такі процедури робити на ніч. Вранці компрес знімають, ноги промивають водою, а розм'якшені ділянки шкіри видаляють пемзою. Як правило, компреси роблять протягом декількох днів, мінімум 5.

В аптеці для позбавлення від натоптишів пропонують різні кератолітичні засоби. В основу цих засобів належать речовини, розм'якшуючі роговий шар шкіри. Наприклад, саліцилова кислота або сечовина.

Всім відомий пластир «Салипод» містить саліцилову кислоту, яка і розм'якшує шкіру. Принцип дії пластирів з кератолітичними речовинами такий: пластир наклеюють на пошкоджену шкіру, фіксують зверху звичайним пластиром і залишають на певний час. Крім пластирів випускають величезну кількість мазей, кремів, скрабів для видалення натоптишів і мозолів, а також профілактики їх виникнення.

Натоптиші з'являються з різних причин, внутрішнім або зовнішнім. Вони, як правило, не викликають больових відчуттів поки нога не здавлена. Щоб не відчувати дискомфорт при носінні взуття, від натоптишів необхідно позбутися будь-яким відомим способом.

Всього коментарів: 0
avatar