30.04.2024
Вівторок,21:24
Вітаю Вас Гість

Видалення родимок: показання до видалення, способи і наслідки

Видалення родимокМаленька і акуратна родимка в зоні декольте або на щоці виглядає цілком естетично і надає власниці особливий шарм і індивідуальність. Але та ж родимка, тільки великого розміру, викликає зовсім інші почуття. Власниці такого «подарунка» природи мають, як мінімум, психологічний дискомфорт від реакції оточуючих. Саме для них видалення родимок і є питанням досить актуальним. Ще однією категорією бажаючих позбутися родимок є ті, у кого родимки розташовані, наприклад, під грудьми або в пахвових западинах. Такі мітки піддаються постійному тертю і заподіюють фізична незручність.

Що таке «родимки» та їх види

Родимка, або невус - обмежені за площею доброякісні пігментовані утворення на шкірі, що мають здатність до переродження в злоякісні. Колір їх коливається від блідо-рожевого, тілесного до темно-коричневого і чорного, розмір варіюється від шпилькової головки до великої горошини. Форма родимок також може бути різною: і плоскою, і виступає над шкірою, і круглої, і веретеноподібної, іноді зустрічаються родимки, покриті волосками. Перебувати родимка може в будь-якої частини обличчя та тіла, і бути вродженою або набутою.

Деякі родимки на протязі життя залишаються незмінними, інші ж ростуть і змінюють форму. Видалення родимок носить не лише естетичний характер, іноді рішення приймається на основі медичних показань, щоб запобігти переростанню в злоякісне новоутворення.

Причини появи родимок

Звідки беруться родимки? Для відповіді на дане питання зверніть увагу на число родимок у своїх батьків, адже однією з причин їх появи вважається генетична схильність.

Крім того, у великих кількостях за короткий час вони можуть з'являтися під час вагітності і статевого дозрівання, оскільки відбувається зміна гормонального фону. При цьому видалення родимок вагітним жінкам протипоказано.

Але самим небезпечним стимулятором розмноження і росту родимок визнано надмірне сонячне опромінення. З цієї причини власницям великої кількості родимок слід відмовитися від соляріїв та зменшити тривалість перебування на відкритому сонці.

Переродження родимки у меланому

Більшість родимок безпечно, однак не варто забувати, що деякі з них свідчать про схильності до злоякісного переродження, меланоми та раку шкіри. Дуже важливо спостерігати за знову з'явилися плямами, що мають нерівні краї і поступово разрастающимися. Якщо розмір такого утворення досяг діаметра 6-7 мм, потрібна консультація дерматолога або онколога, оскільки своєчасне видалення родимок такого типу запобіжить утворенню меланоми. Про те, що родимка стала небезпечною і перероджується в меланому, свідчать наступні ознаки:

  • нерівномірність забарвлення;
  • збільшення в розмірах;
  • зміна кольору або раптова пігментація;
  • почервоніння навколо новоутворення;
  • поява кровотечі та/або тріщин;
  • нерівні контури або неправильна форма;
  • втрата або зміна малюнка шкіри над виступаючими областями;
  • свербіж, запалення або біль.

Видалення родимок: причини і показання

При сучасному розвитку технологій видалення родимок перетворилося в швидку і практично безпечну процедуру. Однак бажання розлучитися з ними у людини виникає тільки за дуже вагомою для нього причин. По-перше, з естетичних міркувань, коли з-за наявності родимок в окремих місцях пацієнт починає відчувати невпевненість в собі.

Дуже часто також видаляють родимки, які труться і чіпляються за одяг, пошкоджуються під час гоління і заважають при ходьбі: уздовж лінії ворота, під волоссям, під пахвами, в інтимних зонах. Особливо це стосується великих опуклих родимок, пошкодження яких вкрай небажано.

Видалення родимок за рекомендацією онколога або дерматолога є ще однією важливою причиною. Лікар може порекомендувати видалення, якщо родимка загрожує вашому здоров'ю і може перерости в злоякісне новоутворення.

Видалення родимок на обличчі і тілі

Якщо доброякісність не викликає сумніву, видалення родимок на обличчі і тілі може бути здійснене будь-яким з доступних сьогодні способів. Переконатися у відсутності аномальних клітин можна тільки на підставі дерматоскопічного дослідження. Тому перед видаленням необхідна консультація дерматолога або онкодерматолога. На підставі дослідження визначають також спосіб і глибину впливу на новоутворення. Після видалення родимки проводиться гістологічний аналіз посічених тканин.

На сьогоднішній день існують наступні способи видалення родимок: хірургічний, кріодеструкція (видалення родимок азотом), електрокоагуляція, а також за допомогою СО2-лазера. Правильно вибраний спосіб лікування гарантує найкращий результат, тому видалення родимок на обличчі і тілі слід довіряти професіоналам.

Видалення родимок лазером

Незважаючи на різноманіття різних методів лікування, найефективнішим із сучасних способів визнано видалення родимок лазером. Завдяки регульованою глибиною впливу і малому діаметру лазерний промінь працює дуже точно, мінімально ушкоджуючи сусідні тканини. Це важливо при видалення родимок, наприклад, на обличчі та інших видимих ділянках.

Лазерне видалення родимок проводиться під місцевою анестезією, за допомогою сучасних лазерів поступово обробляють поверхню родимки, випаровуючи один шар за іншим. Висока точність забезпечується можливістю контролювати діаметр променя і глибину впливу.

Видалення родимок лазером має ряд переваг:

  • 100% видалення після першої ж процедури;
  • швидке загоєння (5-7 днів);
  • відсутність кровотечі;
  • низький відсоток можливих ускладнень (пігментація, рубці і шрами після видалення родимок).

Лазерне видалення родимок - це абсолютно безболісний метод, що займає кілька хвилин, однак після видалення родимок необхідно дотримуватися деяких обмежень, а саме:

  • уникати надмірного впливу холоду і тепла, впливу УФ-випромінювання;
  • після душу висушувати оброблені зони промокальними рухами;
  • протягом 2 тижнів не ходити в басейн, лазню, солярій і сауну, не засмагати на сонці; на вулицю виходити з сонцезахисним кремом не менше 35 SPF;
  • для догляду за обробленими поверхнями протягом 3 днів після операції використовувати тільки безспиртові засоби.

Наслідком видалення родимок лазером є невелика засохла скоринка, яка протягом тижня самостійно відпадає. Після загоєння і регенерації ділянки шкіри на місці проведення процедури не залишається майже ніяких слідів. Негативних наслідків видалення родимок лазером, як правило, не має. Це досить безпечна процедура за умови виконання кваліфікованим фахівцем.

Кріодеструкція

Кріодеструкція - це виморожування родимок рідким азотом (при температурі до -180 градусів). Особливість методу полягає в тому, що відмерлі при процедурі тканини не видаляються, а служать захисною плівкою, під якою наростає здорова шкіра. Період загоєння в 2 рази довше, ніж при лазерному методі. Видалення родимок рідким азотом на обличчі, як правило, не виробляють.

Перевагами кріодеструкції є:

  • безслідність зникнення (шрами після видалення родимок цим способом не залишаються);
  • безболісність загоєння;
  • антисептичний ефект.

Недолік полягає в тому, що не завжди вдається видалити родимку повністю за один раз, часто потрібна повторна процедура. Крім того, область впливу азоту неможливо чітко обмежити, тому наслідком видалення родимок цим способом можуть стати постраждалі здорові тканини. До того ж, під час процедури не виключено отримання опіку, який сповільнить загоєння.

Електрокоагуляція для видалення родимок

Це спосіб видалення родимок за допомогою електричного струму практично на будь-якій ділянці тіла. Суть його полягає в тому, що струмовим імпульсом проводиться випалювання родимки з поверхні шкіри.

Переваги даного методу:

  • видалення родимок за 1 сеанс;
  • підходить для всіх типів родимок і для всіх ділянок шкіри;
  • безкровність;
  • швидкість.

Недоліком є те, що після видалення родимки цим способом може залишитися рубець (малопомітний, але все ж...).

Видалення родимок хірургічним видаленням

Цей метод використовується для видалення великих і глибоких новоутворень, проводиться в операційній під наркозом, а після хірургічного висічення накладаються шви знімаються через 5 днів. Шрами після видалення родимок хірургічним способом практично неминучі, але вони з часом перетворюються на малопомітні білі рубці.

Ще одним мінусом є високий ризик кровотеч і зараження інфекціями, а з-за шрамів видалення родимок на обличчі цим способом не практикується.

Видалення родимок в домашніх умовах

З давніх часів люди використовували підручні засоби для позбавлення від новоутворень. І хоча арсенал народних цілителів досить різноманітний, звертаючись до нього, слід пам'ятати, що нерозбірливе видалення родимок, без дослідження тканин, може призвести до серйозних проблем, аж до раку шкіри. Найбільш поширеними народними засобами для видалення родимок традиційно вважаються наступні:

  • регулярно змащувати родимки вазеліном;
  • лляне масло змішати з медом, прикласти компрес на пару хвилин до родимці, змити;
  • протирати двічі в день родимку чистим касторовою олією;
  • соком ананаса протирати кілька разів на день до освітлення;
  • вітамін С в таблетках стовкти і прив'язати до родимці;
  • соком кульбаби або цибулі натирати уражене місце.

Необхідно також відзначити, що після видалення родимок народними засобами може залишитися небажаний косметичний дефект. Тому краще звернутися до професіоналів і не ризикувати своїм здоров'ям і красою.

Всього коментарів: 0
avatar