05.05.2024
Неділя,20:03
Вітаю Вас Гість

Корисні властивості ківі

Цей екзотичний кисло-солодкий плід не так давно з'явився на наших ринках. Багатьом споживачам він відразу припав до смаку.

Плід отримав назву на честь новозеландської птиці. Багато хто вважає ківі фруктом, але насправді це - ягода. Майже три десятиліття агроном Олександр Еллісон намагався окультурити китайську ліану. І ось після стількох років копіткої праці була виведена ця чудесна ягода, яка швидко сподобалася через свої смакові якості багатьом людям у різних країнах.

Корисні властивості ківі

Про корисні властивості ківі, можна говорити дуже багато. Але я хочу, насамперед відзначити, що ця ягода є лідером серед фруктів і ягід за вмістом аскорбінової кислоти або вітаміну С. Для отримання добової норми вітаміну С достатньо з'їдати всього один невеликий ківі в день. А, як ми знаємо, вітамін С зміцнює імунітет, завдяки йому у нашого організму підвищується бар'єр стресостійкості та винослівості.

Ківі містить у великих кількостях каротин або вітамін А, вітаміни групи В (В1, В2, В3, В6, В9), дубильну і фруктові кислоти; завдяки вмісту клітковини ківі має легкий проносний ефект. Так само до складу ківі входять ферменти, які сприяють розчиненню білка в організмі.

Наявність дубильної кислоти допомагає роботі шлунка і кишечника, захищає їх тканини і знімає запалення.

Слід згадати про наявність в плодах цієї ягоди вітаміну Е, який продовжує молодість всього організму. Вітамін К 1, який теж є в її складі, допомагає засвоюватися кальцію в організмі.

Крім вітамінів, в ківі міститься залізо з магнієм, калій з кальцієм і фосфор. Кожен з цих мікроелементів життєво важливий для роботи нашого організму.

Корисні властивості ківі і протипоказання

Говорячи про цінні властивості ківі, слід звернути увагу і на побічну її дію. Так, наприклад, не слід багато вживати ківі людям, у яких проблеми з шлунком і 12-ти палої кишкою або підвищена кислотність. А велика концентрація вітаміну С може дати алергічну реакцію всьому організму людям, які схильні до алергії.

Корисні властивості ківі для похуденія. Ківі для схуднення

Через високий вміст вітаміну С в ківі, ця ягода сприяє швидкому обміну речовин в організмі. Саме тому ківі все частіше використовують для схуднення. Існує велика кількість різних легких салатів до складу яких входить цей плід. Дієти на основі ківі так само добре себе зарекомендували.

Шкірка ківі - корисні властивості

З досвіду ми знаємо, що нерідко шкірка фруктів і овочів є не менш корисною, ніж самі плоди. У шкірці цієї ягоди знаходиться ще більша концентрація вітамінів і мінералів, ніж у самій м'якоті. Проте не потрібно забувати, що плоди перед тривалою транспортуванням обробляють хімікатами. Тому їсти ківі зі шкіркою не рекомендується.

Ківі - корисні властивості при вагітності

Так, звичайно, ківі містить масу різних вітамінів, мінералів, мікроелементів, вуглеводів, білків і клітковини. Безумовно, він дуже корисний і деякі лікарі рекомендують його вагітним жінкам. Але слід пам'ятати про алергічні реакції, які може викликати цей плід. Тому вживати його слід вкрай обережно і в невеликих кількостях.

 

Всього коментарів: 0
avatar